Terapia țintită este un tratament al cancerului care utilizează medicamente. Dar este diferit de chimioterapia tradițională, care folosește și medicamente pentru tratarea cancerului. Terapia țintită este tratamentul care vizează selectiv genele, proteinele sau mediul tisular specific cancerului, care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Aceste gene și proteine ​​se găsesc pe celulele canceroase sau celulele legate de creșterea cancerului, cum ar fi celulele vaselor de sânge.

Medicii folosesc adesea terapii specifice cu chimioterapie și alte tratamente. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat terapii specifice pentru multe tipuri de cancer. Oamenii de știință testează, de asemenea, medicamente pentru identificarea de noi ținte de cancer.

„Țintele” terapiei țintite

Vă ajută să știți cum cresc celulele canceroase pentru a înțelege mai bine cum funcționează terapia țintită. Celulele alcătuiesc fiecare dintre țesuturile corpului. Există multe tipuri diferite de celule, cum ar fi celulele sanguine, celulele creierului și celulele pielii. Fiecare tip are o funcție specifică. Cancerul începe atunci când anumite gene din celulele sănătoase se schimbă. Această schimbare se numește mutație.

Genele le spun celulelor cum să producă proteine ​​care să mențină celula. Dacă genele se schimbă, se schimbă și aceste proteine. Acest lucru face ca celulele să se împartă anormal sau să trăiască prea mult. Când se întâmplă acest lucru, celulele cresc fără control și formează o tumoare. Aflați mai multe despre genetica cancerului.

Cercetătorii descoperă că anumite modificări genetice apar în anumite tipuri de cancer. De aceea dezvoltă medicamente care vizează schimbarea. Medicamentele pot face următoarele:

  • Blocați sau opriți semnalele care spun celulelor canceroase să crească și să se împartă.
  • Previne celulele să trăiască mai mult decât în ​​mod normal
  • Distruge celulele canceroase.

Tipuri de terapie țintită

Există mai multe tipuri de terapie vizată:

Anticorpi monoclonali. Medicamentele numite „anticorpi monoclonali” blochează o țintă specifică în exteriorul celulelor canceroase și / sau ținta ar putea fi în zona din jurul cancerului. Aceste medicamente funcționează ca un capac de plastic pe care îl puneți la o priză electrică. Mufa împiedică ieșirea electricității din priză.

Medicamentele numite „anticorpi monoclonali” blochează o țintă specifică în exteriorul celulelor canceroase și / sau ținta ar putea fi în zona din jurul cancerului. Aceste medicamente funcționează ca un capac de plastic.

Anticorpii monoclonali pot, de asemenea, livra substanțe toxice direct către celulele canceroase. De exemplu, pot ajuta chimioterapia și radioterapia să ajungă mai bine la celulele canceroase. În general, primiți aceste medicamente prin injectare într-o venă, „intravenos” (iv).

Medicamente cu molecule mici. Medicamentele numite „medicamente cu molecule mici” pot bloca procesul care ajută la înmulțirea și răspândirea celulelor canceroase. Aceste medicamente sunt luate în general sub formă de tablete. Inhibitorii angiogenezei sunt un exemplu al acestui tip de terapie țintită. Aceste medicamente împiedică țesutul din jurul tumorii să producă vase de sânge. Angiogeneza este numele pentru formarea de noi vase de sânge. O tumoare are nevoie de vase de sânge pentru a primi substanțe nutritive. Nutrienții îl ajută să crească și să se răspândească. Terapiile anti-angiogenice înfometează tumora prin prevenirea formării de noi vase de sânge.

Compatibilitatea unui pacient cu un tratament

Studiile arată că nu toate tumorile au aceleași ținte. Prin urmare, același tratament țintit nu va funcționa pentru toată lumea. De exemplu, o genă numită KRAS controlează creșterea și răspândirea unei tumori. Aproximativ 40% din cazurile de cancer colorectal prezintă această mutație genetică. Când se întâmplă acest lucru, terapiile vizate ale cetuximab (Erbitux) și panitumumab (Vectibix) nu sunt eficiente. Dacă aveți cancer colorectal, este util să fiți testați pentru prezența mutației genei KRAS. Acest lucru ar ajuta medicul dumneavoastră să vă ofere cel mai eficient tratament. Acest lucru vă protejează și de efectele secundare inutile.

Unele tratamente, numite „tratamente agnostice tumorale” sau „tratamente agnostice la nivelul locului”, nu sunt specifice pentru un anumit tip de cancer. În schimb, acestea vizează o schimbare genetică specifică și sunt utilizate pentru a trata tumorile oriunde în corp. O tumoare poate fi, de asemenea, examinată pentru alte modificări genetice, inclusiv genele BRAF și ale receptorului factorului de creștere epidermică umană 2 (HER2). Acești markeri nu au încă terapii țintite aprobate de FDA, dar pot exista studii clinice care studiază aceste modificări. Aflați mai multe despre tratamente agnostice tumorale.

Recent, FDA a aprobat larotrectinib (Vitrakvi) ca un tip de terapie țintită care se concentrează pe o modificare genetică specifică numită fuziune NTRK . Acest tip de schimbare genetică se găsește în mai multe tipuri de cancer. Larotrectinib este aprobat pentru aceste tipuri de cancer care sunt metastatice sau nu pot fi îndepărtate cu o intervenție chirurgicală și care s-au agravat cu alte tratamente.

Medicul dumneavoastră vă poate comanda teste pentru a afla genele, proteinele și alți factori din tumoarea dumneavoastră. Acest lucru ajută la găsirea celui mai eficient tratament. Multe terapii vizate provoacă efecte secundare. De asemenea, pot fi costisitoare. Prin urmare, medicii încearcă să facă fiecare tumoră compatibilă cu cel mai bun tratament posibil.

Exemple de terapii țintite

Iată câteva exemple de terapii vizate. Adresați-vă echipei de asistență medicală pentru mai multe informații.

Cancer mamar Aproximativ 20% până la 25% din toate cazurile de cancer mamar au o cantitate prea mare de proteine ​​numite receptorul factorului de creștere epidermică umană 2 (HER2). Această proteină face ca celulele tumorale să crească. Dacă cancerul este HER2 pozitiv, există mai multe terapii specifice.

Cancer colorectal. Cancerul colorectal produce adesea prea mult dintr-o proteină numită receptor de factor de creștere epidermică (EGFR). Medicamentele care blochează EGFR pot ajuta la oprirea sau încetinirea creșterii cancerului. Aceste tipuri de cancer nu prezintă nicio mutație în gena KRAS . O altă opțiune este un medicament care blochează factorul de creștere endotelial vascular (VEGF). Această proteină ajută la formarea de noi vase de sânge.

Cancer de plămân. Medicamentele care blochează proteina numită EGFR pot opri sau încetini dezvoltarea cancerului pulmonar. Acest lucru poate fi mai probabil dacă EGFR are anumite mutații. Există, de asemenea, medicamente disponibile pentru cancerul pulmonar cu mutații în genele ALK și ROS. Medicii pot utiliza, de asemenea, inhibitori ai angiogenezei pentru anumite tipuri de cancer pulmonar. Aflați mai multe despre terapia țintită pentru cancerul pulmonar cu celule mici.

Melanom. Aproximativ jumătate din melanoame au o mutație în gena BRAF . Cercetătorii știu care mutații specifice din gena BRAF sunt ținte bune pentru medicamente. Din acest motiv, FDA a aprobat diverși inhibitori ai genei BRAF . Aceste medicamente pot fi periculoase dacă nu aveți mutația genei BRAF .

Lista de mai sus nu include toate terapiile vizate. Cercetătorii studiază multe ținte și medicamente noi.

Poate părea simplu să utilizați un medicament care funcționează pentru cancerul dvs. specific. Dar terapia vizată este complexă și nu întotdeauna eficientă. Este important să rețineți următoarele:

Tratamentul țintit nu va funcționa dacă tumora ratează semnul.

Dacă aveți ținta, nu înseamnă că tumoarea va răspunde la medicament.

Răspunsul la tratament poate fi temporar.

De exemplu, albul poate să nu fie atât de important pe cât credeau medicii pentru prima dată. Așadar, este posibil ca medicamentul să nu vă fie de mare ajutor. Sau medicamentul poate funcționa la început și apoi nu mai funcționează. În cele din urmă, medicamentele orientate pentru terapie pot provoca reacții adverse grave. Acestea sunt în general diferite de efectele chimioterapiei tradiționale. De exemplu, persoanele care urmează o terapie vizată au adesea probleme cu pielea, părul, unghiile sau ochii.

Terapia țintită este un tip important de tratament al cancerului. Dar până acum, medicii pot scăpa doar de unele tipuri de cancer folosind doar aceste medicamente. Majoritatea oamenilor au nevoie și de intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonală. Cercetătorii vor dezvolta medicamente mai bine direcționate pe măsură ce vor afla mai multe despre modificările specifice ale celulelor canceroase.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close