Tipurile de tratamente care sunt standardul de îngrijire pentru NSCLC. „Standard de îngrijire” înseamnă cele mai cunoscute tratamente. Când luați decizii privind planul de tratament, sunteți încurajați să luați în considerare opțiunea de a participa la studii clinice. Un studiu clinic este un studiu de cercetare care testează o nouă abordare a tratamentului. Medicii vor să știe dacă noul tratament este sigur, eficient și, eventual, mai bun decât tratamentul standard. Studiile clinice pot testa un medicament nou, o nouă combinație de tratamente standard sau doze noi de medicamente standard sau alte tratamente. Studiile clinice sunt o opțiune de luat în considerare pentru tratamentul și îngrijirea tuturor etapelor cancerului. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să luați în considerare toate opțiunile de tratament.
Prezentare generală a tratamentului
În îngrijirea cancerului, diferite tipuri de medici lucrează adesea împreună pentru a crea un plan de tratament cuprinzător pentru pacienți care combină diferite tipuri de tratamente. Aceasta se numește ”echipă multidisciplinară”. Echipele de îngrijire a cancerului includ o varietate de alți profesioniști din domeniul sănătății, precum asistenți medicali, asistenți medicali oncologici, asistenți sociali, farmaciști, consilieri, dieteticieni și alții.
Medicii dvs. trebuie să aibă un plan coordonat de îngrijire și să lucreze eficient unul cu celălalt. Dacă credeți că echipa de îngrijire a sănătății nu comunică eficient cu dvs. sau cu ceilalți cu privire la obiectivele tratamentului și planul de îngrijire, discutați cu medicii și solicitați alte opinii medicale înainte de tratament.
Există 5 moduri de bază de a trata NSCLC:
- Intervenție chirurgicală
- Radioterapie
- Chimioterapie
- Terapia vizată
- Imunoterapie
Mai jos sunt descrieri ale tipurilor comune de tratamente utilizate pentru NSCLC, urmate de o descriere a planurilor de tratament obișnuite pe etape. Planul dvs. de îngrijire include, de asemenea, tratamentul pentru simptome și efecte secundare, o parte importantă a îngrijirii cancerului.
Recomandările și opțiunile de tratament depind de mai mulți factori, inclusiv tipul și stadiul cancerului, posibilele efecte secundare, preferințele și starea generală de sănătate a pacientului. Faceți-vă timp pentru a afla despre toate opțiunile de tratament și asigurați-vă că puneți întrebări despre lucruri care nu sunt clare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament și despre ce să vă așteptați în timp ce primiți tratament. Aceste tipuri de conversații se numesc „luarea deciziilor comune”. Luarea deciziilor comune este atunci când dumneavoastră și medicii dumneavoastră lucrați împreună pentru a alege tratamente care se potrivesc obiectivelor îngrijirii dumneavoastră. Luarea deciziilor comune este deosebit de importantă în cazurile NSCLC, deoarece există diferite opțiuni de tratament. Cum se iau decizii de tratament.
- Intervenție chirurgicală
Un chirurg oncolog este un medic specializat în tratamentul cancerului prin intervenții chirurgicale. Un chirurg toracic este specializat în efectuarea intervențiilor chirurgicale pentru cancerul pulmonar. Scopul operației este îndepărtarea completă a tumorii pulmonare și a ganglionilor limfatici din piept. Tumora trebuie excizată cu o margine sau o margine înconjurătoare de țesut pulmonar sănătos. O „marjă negativă” înseamnă că atunci când patologul examinează plămânul sau partea de plămân care a fost îndepărtată de chirurg, prezența cancerului nu este detectată în țesutul sănătos din jurul tumorii.
Următoarele tipuri de intervenții chirurgicale pot fi utilizate pentru NSCLC:
Lobectomie. Plămânii sunt compuși din 5 lobi, 3 în plămânul drept și 2 în stânga. O lobectomie este îndepărtarea unui întreg lob al plămânului. În prezent este considerat cel mai eficient tip de intervenție chirurgicală, chiar și atunci când tumoarea pulmonară este foarte mică.
Rezecția pană. Dacă chirurgul nu poate îndepărta un întreg lob al plămânului, el sau ea poate elimina tumora, înconjurată de o margine de plămân sănătos.
Segmentectomie. Acesta este un alt mod de a elimina cancerul atunci când un lob întreg al plămânului nu poate fi îndepărtat. Într-o segmentectomie, chirurgul îndepărtează partea plămânului în care s-a dezvoltat cancerul.
Pneumonectomie. Dacă tumoarea se află aproape de centrul pieptului, chirurgul poate avea nevoie să îndepărteze întregul plămân.
Perioada de recuperare după operația pulmonară depinde de cantitatea de plămâni care a fost îndepărtată și de starea de sănătate a pacientului înainte de operație. Înainte de operație, discutați cu echipa dvs. de asistență medicală despre posibilele efecte secundare ale intervenției chirurgicale specifice pe care o veți avea.
- Terapia adjuvantă
„Terapia adjuvantă” este tratamentul administrat după operație. Este indicat să distrugă orice celule de cancer pulmonar care sunt încă prezente în organism după operație. Poate ajuta la scăderea riscului de recurență, deși există întotdeauna un anumit risc ca cancerul să revină.
Tipurile de terapie adjuvantă utilizate pentru NSCLC includ radioterapia și terapiile sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia. Fiecare dintre terapii este descrisă mai jos.
- Radioterapie
Radioterapia este utilizarea de raze X de mare putere sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Dacă aveți nevoie de radioterapie, veți vedea un specialist cunoscut sub numele de „oncolog cu radiații”. Un oncolog cu radiații este un medic specializat în administrarea de radioterapie pentru tratarea cancerului. Cel mai frecvent tip de tratament cu radiații se numește „radioterapie cu fascicul extern”, care este radiația dată de o mașină din afara corpului. Un regim sau program de radioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de tratamente administrate pe o perioadă de timp stabilită. Aceasta poate varia de la doar câteva zile de tratament până la câteva săptămâni.
La fel ca intervenția chirurgicală, radioterapia nu poate fi utilizată pentru a trata cancerul care s-a răspândit. Radioterapia ucide doar celulele canceroase care se află direct în calea fasciculului de radiații. Pe drum, dăunează și celulelor sănătoase. Din acest motiv, nu poate fi utilizat pentru a trata suprafețe mari ale corpului.
În unele cazuri, scanările CT sunt utilizate pentru a planifica exact unde va fi direcționată radiația pentru a reduce riscul de a deteriora părți sănătoase ale corpului. Aceasta se numește „radioterapie cu intensitate modulată” (IMRT) sau „radioterapie stereotactică corporală” (SBRT). Aceasta nu este o opțiune pentru toți pacienții, dar poate fi utilizată pentru pacienții cu boală în stadiu incipient și tumori mici atunci când intervenția chirurgicală nu este o opțiune.
Efectele secundare ale radioterapiei
Persoanele cu cancer pulmonar care primesc radioterapie se confruntă adesea cu oboseală și pierderea poftei de mâncare. Dacă radioterapia este administrată gâtului sau centrul pieptului, efectele secundare pot include dureri în gât și dificultăți la înghițire. Pacienții pot vedea, de asemenea, iritații ale pielii, asemănătoare cu o arsură solară, unde a fost aplicată radioterapia. Cele mai multe reacții adverse dispar imediat după terminarea tratamentului.
Dacă radioterapia irită sau inflamează plămânii, pacienții pot avea tuse, febră sau dificultăți de respirație luni sau uneori ani după terminarea radioterapiei. Aproximativ 15% dintre pacienți dezvoltă această afecțiune, numită „pneumonită legată de radiații”. Dacă este ușoară, pneumonita legată de radiații nu necesită tratament și dispare de la sine. Dacă este sever, pacientul poate necesita tratament pentru pneumonita cu radiații cu corticosteroizi, cum ar fi prednison (Rayos). Radioterapia poate lăsa, de asemenea, cicatrici permanente în țesutul pulmonar lângă locul în care se afla tumora originală. Cicatricile nu cauzează în mod normal simptome. Cu toate acestea, cicatricile severe pot duce la tuse permanentă și dificultăți de respirație.
- Terapii medicamentoase
Terapia sistemică este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. Acest tip de medicament este administrat prin fluxul sanguin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. În general, medicul care prescrie terapii sistemice este un oncolog clinic, un medic specializat în tratarea cancerului cu medicamente.
Unele dintre metodele obișnuite de administrare a terapiilor sistemice includ un tub intravenos (IV) care este plasat într-o venă cu un ac sau o pastilă sau capsulă care este înghițită (pe cale orală).
Tipurile de terapii sistemice utilizate pentru NSCLC includ:
- Chimioterapie
- Terapia vizată
- Imunoterapie
Fiecare dintre aceste tipuri de terapii este discutat mai detaliat mai jos. O persoană poate primi 1 tip de terapie sistemică la un moment dat sau o combinație de terapii sistemice în același timp. Acestea pot fi, de asemenea, administrate ca parte a unui plan de tratament care poate include intervenții chirurgicale și / sau radioterapie.
Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului sunt în mod constant evaluate. Discuția cu medicul dumneavoastră este adesea cel mai bun mod de a afla despre medicamentele prescrise pentru dvs., despre scopul lor și despre potențialele lor efecte secundare sau interacțiunile cu alte medicamente. De asemenea, este important să vă informați medicul dacă luați orice alte medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală sau suplimente. Medicamentele pe bază de plante, suplimentele și alte medicamente pot interacționa cu medicamentele împotriva cancerului.
- Chimioterapie
Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, de obicei prin prevenirea creșterii, divizării și formării mai multor celule. S-a demonstrat că îmbunătățește atât durata cât și calitatea vieții persoanelor cu cancer pulmonar în toate etapele.
Un regim sau program de chimioterapie constă, de obicei, dintr-un număr specific de cicluri care sunt administrate pe o perioadă stabilită de timp. Tipul de cancer pulmonar pe care îl aveți, cum ar fi adenocarcinomul sau carcinomul cu celule scuamoase, va influența tipul de medicamente utilizate pentru chimioterapie.
Medicamentele obișnuite utilizate pentru tratarea cancerului pulmonar includ 2 sau 3 medicamente în combinație sau 1 medicament administrat singur. Unele medicamente obișnuite includ:
- Carboplatină sau cisplatină (ambele sunt disponibile ca medicamente generice)
- Docetaxel (Taxotere)
- Gemcitabină (Gemzar)
- Nab-paclitaxel (Abraxane)
- Paclitaxel (Taxol)
- Pemetrexed (Alimta)
- Vinorelbine (Navelbine)
Chimioterapia poate afecta și celulele sănătoase din corp, inclusiv celulele sanguine, celulele pielii și celulele nervoase. Efectele secundare ale chimioterapiei depind de pacient și de doza utilizată, dar pot include oboseală, număr scăzut de celule sanguine, risc de infecție, răni bucale, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree, amorțeală și furnicături în mâini și picioare, și căderea părului. De multe ori, medicul oncolog clinic poate prescrie medicamente pentru a atenua multe dintre aceste reacții adverse. Injecțiile cu hormoni sunt utilizate pentru a preveni scăderea numărului de celule roșii și albe din sânge. Greața și vărsăturile sunt, de asemenea, în general prevenibile. Aceste reacții adverse dispar de obicei după încheierea tratamentului.
- Terapia țintită
Terapia țintită este tratamentul care vizează anumite gene canceroase, proteine sau afecțiuni tisulare care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, limitând în același timp deteriorarea celulelor sănătoase.
Nu toate tumorile au aceleași obiective. Pentru a determina cel mai eficient tratament, medicul poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alți factori implicați în tumoră. În unele tipuri de cancer pulmonar, proteinele anormale se găsesc în cantități neobișnuit de mari în celulele canceroase. Aceasta îi ajută pe medici să găsească cel mai eficient tratament care se potrivește cel mai bine fiecărui pacient, ori de câte ori este posibil. În plus, studiile de cercetare continuă să afle mai multe despre țintele moleculare specifice și noile tratamente care le vizează.
Terapia țintită pentru NSCLC include:
Terapia anti-angiogenă. se concentrează pe oprirea angiogenezei, care este procesul de formare a vaselor de sânge noi. Deoarece tumora are nevoie de substanțele nutritive transportate de vasele de sânge pentru a crește și a se răspândi, scopul terapiilor antiangiogene este de a „înfometa” tumora. Următoarele medicamente antiangiogene pot fi opțiuni pentru tratarea cancerului pulmonar:
Bevacizumab (Avastin, Mvasi) este un medicament antiangiogen care se administrează împreună cu chimioterapia pentru cancerul pulmonar. De asemenea, poate fi utilizat împreună cu chimioterapia și medicamentul imunomodulator tezolizumab (Tecentriq; vezi informațiile de mai jos) pentru NSCLC metastatic.
Riscul de sângerare gravă la pacienții cărora li se administrează bevacizumab este de aproximativ 2%. Cu toate acestea, este mai frecvent la pacienții cu carcinom cu celule scuamoase, astfel încât bevacizumab nu este recomandat pacienților cu acest tip de NSCLC.
Ramucirumab (Cyramza), care este aprobat pentru NSCLC împreună cu medicamentul pentru chimioterapie docetaxel.
Inhibitori ai receptorului factorului de creștere epidermic (EGFR). Cercetătorii au descoperit că medicamentele care blochează EGFR pot fi eficiente în stoparea sau încetinirea creșterii cancerului pulmonar.
Afatinib (Gilotrif) este o opțiune inițială de tratament pentru NSCLC. Poate fi, de asemenea, o opțiune pentru pacienții care au primit deja alte tratamente pentru NSCLC cu celule scuamoase. Este un tip de medicament numit „inhibitor al tirozin kinazei” (TKI).
Dacomitinib (Vizimpro) este aprobat ca tratament inițial pentru NSCLC cu mutație EGFR . Cu toate acestea, nu este utilizat frecvent.
S-a demonstrat că Erlotinib (Tarceva) funcționează mai bine decât chimioterapia în cancerul pulmonar cu o mutație a genei EGFR . Este o opțiune pentru pacienții cu NSCLC local avansat și metastatic. Poate fi, de asemenea, utilizat ca terapie de întreținere la pacienții cu NSCLC care nu a crescut sau s-a răspândit după cel puțin 4 cicluri de chimioterapie. Acest medicament este o pastilă pe care o luați pe cale orală. Efectele secundare ale erlotinibului includ o erupție care pare a fi acnee și diaree.
Gefitinib (Iressa) este o altă opțiune disponibilă doar în Europa și Asia, dar acum este disponibilă și în Statele Unite.
Necitumumab (Portrazza) poate fi o opțiune împreună cu chimioterapia pentru cancerul pulmonar cu celule scuamoase. Cu toate acestea, acest medicament nu este utilizat des.
Osimertinib (Tagrisso) este prima opțiune de tratament pentru unii pacienți NSCLC ale căror tumori prezintă mutații EGFR . Osimertinib este, de asemenea, aprobat pentru tratamentul NSCLC metastatic cu o mutație EGFR atunci când celelalte medicamente enumerate mai sus nu mai funcționează.
Medicamente care vizează alte modificări genetice. Cercetătorii au descoperit că vizarea altor modificări genetice în tumorile pulmonare ar putea ajuta la oprirea sau încetinirea creșterii NSCLC. Exemplele includ următoarele:
Inhibitori ai limfom kinazei anaplastice (ALK). Mutațiile genei ALK sunt detectate la aproximativ 5% dintre pacienții cu NSCLC.
Medicamente care vizează modificările unei gene numite ROS1.
O schimbare genetică specifică numită fuziune NTRK . Acest tip de schimbare genetică se găsește în mai multe tipuri de cancer, inclusiv în cancerul pulmonar.
Următoarele sunt medicamente disponibile în prezent care vizează aceste alte modificări genetice:
Alectinib (Alecensa): vizează mutațiile genei ALK
Brigatinib (Alunbrig): vizează mutațiile ALK
Ceritinib (Zykadia): vizează mutațiile genei ALK
Combinație Dabrafenib (Tafinlar) și tremetinib (Mekinist): pentru mutația genei BRAF V600E , dar nu și pentru mutațiile ALK sau ROS1
Crizotinib (Xalkori): vizează mutațiile genelor ALK sau ROS1
Larotrectinib (Vitrakvi): vizează fuziunea genică NTRK
Lorlatinib (Lorbrena): vizează mutațiile genei ALK
Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale unui anumit medicament și despre modul în care acestea pot fi gestionate.
- Imunoterapie
Imunoterapia, numită și „terapie biologică”, este concepută pentru a stimula apărarea naturală a corpului pentru a combate cancerul. Folosește materiale fabricate de organism sau realizate într-un laborator pentru a îmbunătăți, direcționa sau restabili funcția sistemului imunitar. De exemplu, calea PD-1 poate fi foarte importantă pentru capacitatea sistemului imunitar de a controla creșterea cancerului. Blocarea acestei căi cu anticorpi împotriva PD-1 și PD-L1 a întrerupt sau întârziat creșterea NSCLC la unii pacienți. Următoarele medicamente blochează această cale:
Atezolizumab (Tecentriq)
Durvalumab (Imfinzi)
Nivolumab (Opdivo)
Pembrolizumab (Keytruda)
La majoritatea pacienților cu NSCLC avansat care nu pot primi terapie țintită (vezi informațiile de mai sus), imunoterapia sau imunoterapia cu chimioterapie este, în general, tratamentul inițial preferat.
Diferite tipuri de imunoterapie pot provoca efecte secundare diferite. Reacțiile adverse frecvente includ reacții cutanate, simptome asemănătoare gripei, diaree și modificări ale greutății. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale imunoterapiei recomandate pentru dumneavoastră.
- Efectele fizice, emoționale și sociale ale cancerului
Cancerul și tratamentul acestuia produc simptome fizice și efecte secundare, precum și efecte emoționale, sociale și financiare. Gestionarea tuturor acestor efecte se numește „îngrijire hospice” sau „îngrijire de susținere”. Este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră, care este inclusă împreună cu tratamentele menite să încetinească, să oprească sau să elimine cancerul.
Îngrijirea paliativă se concentrează pe îmbunătățirea modului în care vă simțiți în timpul tratamentului prin gestionarea simptomelor și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora cu alte nevoi non-medicale. Oricine, indiferent de vârstă sau de tipul și stadiul cancerului, poate primi acest tip de îngrijire. Și, în general, funcționează cel mai bine atunci când este început la scurt timp după un diagnostic de cancer. Persoanele care primesc îngrijiri paliative împreună cu tratamentul cancerului au adesea simptome mai puțin severe și o calitate a vieții mai bună și declară că sunt mai mulțumiți de tratament.
Tratamentele paliative variază foarte mult și includ adesea medicamente, modificări nutriționale, tehnici de relaxare, sprijin emoțional și spiritual și alte terapii. De asemenea, puteți primi tratamente paliative similare celor utilizate pentru eliminarea cancerului, cum ar fi chimioterapia, intervenția chirurgicală sau radioterapia.
Următoarele tratamente pot fi administrate pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor NSCLC:
Dimensiunea unei tumori toracice care sângerează sau obstrucționează pasajele pulmonare poate fi redusă prin radioterapie.
În timpul unei bronhoscopii, pasajele pulmonare blocate de cancer pot fi deschise pentru a îmbunătăți respirația.
Un chirurg poate pune un stent pentru a deschide căile respiratorii sau poate folosi un laser pentru a arde o tumoare.
Medicamentele sunt utilizate pentru tratarea durerilor de cancer. Majoritatea spitalelor și centrelor de cancer au specialiști în gestionarea durerii care administrează analgezice, chiar și pentru durerea severă cauzată de cancer. Multe medicamente utilizate pentru tratarea durerilor de cancer, în special morfina, pot ameliora și dificultățile de respirație cauzate de cancer.
Medicamentele pot fi utilizate pentru suprimarea tusei, deschiderea căilor respiratorii închise sau reducerea secrețiilor bronșice.
Prednisonul sau metilprednisolonul (A-methapred, Depo-Medrol, Medrol, Solu-Medrol) pot reduce inflamația cauzată de cancerul pulmonar sau radioterapia și pot îmbunătăți respirația.
Oxigenul suplimentar din rezervoarele portabile mici poate ajuta la compensarea capacității reduse a plămânilor de a extrage oxigen din aer.
Sunt disponibile medicamente pentru întărirea oaselor, reducerea durerilor osoase și pentru prevenirea viitoarelor metastaze osoase.
Stimulanții apetitului și suplimentele nutritive pot îmbunătăți pofta de mâncare și pot reduce pierderea în greutate.
Înainte de a începe tratamentul, discutați cu medicul dumneavoastră obiectivele fiecărui tratament din planul de tratament. De asemenea, ar trebui să vorbiți despre posibilele efecte secundare ale planului de tratament specific și despre opțiunile de îngrijire paliativă.
În timpul tratamentului, echipa medicală vă poate cere să răspundeți la întrebări despre simptomele și efectele secundare și să descrieți fiecare problemă. Asigurați-vă că informați echipa medicală dacă aveți probleme. Acest lucru ajută echipa medicală să trateze orice simptome și efecte secundare cât mai repede posibil. De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor probleme mai grave în viitor.
Tratamentul NSCLC pe etape
NSCLC stadiile I și II
În general, stadiile I și II NSCLC sunt tratate prin intervenție chirurgicală. Chirurgii vindecă mulți oameni operând asupra lor.
Înainte sau după operație, pacientul poate consulta și un medic oncolog. Unii pacienți cu tumori mari sau semne că tumora s-a răspândit la ganglionii limfatici pot beneficia de chimioterapie. Chimioterapia poate fi administrată înainte de operație, care se numește „chimioterapie neoadjuvantă” sau „chimioterapie de inducție”. Chimioterapia poate fi administrată și după operație, numită „chimioterapie adjuvantă”, pentru a reduce șansa ca cancerul să revină.
Chimioterapia adjuvantă cu cisplatină nu este recomandată pacienților cu NSCLC în stadiul IA care a fost complet îndepărtat cu intervenția chirurgicală. Pacienții cu cancer pulmonar în stadiul IB ar trebui să discute cu medicii lor dacă chimioterapia este potrivită pentru ei după operație. Chimioterapia adjuvantă cu cisplatină este recomandată pacienților cu NSCLC de stadiul II care a fost complet îndepărtat cu intervenția chirurgicală. Pacienții cu NSCLC în stadiul II ar trebui să discute cu medicul lor dacă acest tratament este potrivit pentru ei.
Etapa III NSCLC
În fiecare an, mai mult de 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu stadiul III NSCLC și nu există un singur tratament care să fie cel mai bun pentru toți acești pacienți. Opțiunile de tratament depind de mărimea și localizarea tumorii și a ganglionilor limfatici implicați. Opțiunile includ, în general:
- Radioterapie
- Chimioterapie
- Imunoterapie
- Intervenție chirurgicală
În general, persoanele cu NSCLC în stadiul III primesc 3 tipuri diferite de tratament. O combinație de chimioterapie și radioterapie urmată de imunoterapie este de obicei recomandată pentru NSCLC care nu poate fi îndepărtată cu o intervenție chirurgicală. Chimioterapia și radioterapia pot fi administrate împreună, numite „chimioterapie concomitentă”. Sau pot fi administrate ca un tratament după altul, numit „chimioterapie secvențială”.
Chimioterapia adjuvantă cu cisplatină este recomandată pacienților cu cancer pulmonar în stadiul IIIA care a fost complet îndepărtat cu o intervenție chirurgicală. Pacienții trebuie să discute cu medicul lor despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru ei.
Chirurgia poate fi o opțiune după chimioterapia inițială sau chimioterapia cu radioterapie. Chirurgia poate fi uneori primul tratament, mai ales atunci când cancerul se găsește în mod neașteptat în ganglionii limfatici după ce inițial diagnosticul unei persoane a fost inițial diagnosticat cu cancer în stadiul I sau II. Dacă se întâmplă acest lucru, intervenția chirurgicală este de obicei urmată de chimioterapie și adesea radioterapie.
Stadiul IV sau NSCLC metastatic
Dacă cancerul se răspândește într-o altă parte a corpului de unde a început, medicii îl numesc „cancer metastatic”. Dacă se întâmplă acest lucru, este o idee bună să discutați cu medicii care au experiență în tratarea acestuia. Medicii pot avea opinii diferite cu privire la cel mai bun plan de tratament standard. Studiile clinice pot fi, de asemenea, o opțiune. Aflați mai multe despre căutarea unei a doua opinii înainte de a începe tratamentul, astfel încât să vă simțiți confortabil cu planul de tratament ales.
De obicei, pacienții cu NSCLC în stadiul IV nu primesc chirurgie sau radioterapie ca tratament principal. Medicii pot recomanda uneori o intervenție chirurgicală pentru o metastază a creierului sau a glandelor suprarenale dacă este singurul loc în care s-a răspândit cancerul. Pacienții cu boală în stadiul IV prezintă un risc foarte mare de răspândire sau proliferare a cancerului în altă parte. Majoritatea pacienților cu această etapă a NSCLC primesc terapii sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită sau imunoterapia. Îngrijirile paliative vor fi, de asemenea, importante pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.
Terapie sistemică pentru stadiul IV sau NSCLC metastatic
Obiectivele terapiilor sistemice sunt reducerea cancerului, ameliorarea disconfortului cauzat de cancer, prevenirea răspândirii cancerului și prelungirea vieții pacientului. Aceste tratamente pot face ocazional cancerul pulmonar metastatic să dispară. Cu toate acestea, medicii știu din experiență că, de obicei, cancerul va reveni. Prin urmare, pacienții cu boală în stadiul IV nu sunt considerați niciodată „vindecați” de cancerul lor, indiferent de eficacitatea tratamentului. Tratamentul continuă adesea atâta timp cât controlează creșterea cancerului. Sa demonstrat că terapia sistemică și îngrijirea paliativă îmbunătățesc atât durata, cât și calitatea vieții pacienților cu NSCLC în stadiul IV. Dacă cancerul se agravează sau provoacă prea multe reacții adverse grave, tratamentul poate fi oprit. Pacienții vor continua să primească îngrijiri paliative și li se poate oferi tratament într-un studiu clinic.
Primul medicament sau combinație de medicamente pe care le ia un pacient se numește tratament de „prima linie”, care poate fi urmat de un tratament de „a doua linie” și „a treia linie”. Nu există un tratament specific sau o combinație de tratamente care să funcționeze pentru toți pacienții. Dacă tratamentul de primă linie provoacă prea multe reacții adverse sau efecte secundare periculoase, nu pare să funcționeze sau nu mai funcționează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o modificare a tratamentului. Următoarele sunt recomandările Societății Americane de Oncologie Clinică pentru terapiile sistemice pentru NSCLC. De asemenea, toți pacienții ar trebui să primească îngrijiri paliative.
Tratament de prima linie. Terapia sistemică de primă linie pentru NSCLC depinde adesea de modificările genetice găsite în tumoră.
Pentru pacienții cu tumori care nu prezintă modificări ale genelor EGFR , ALK sau ROS1 , opțiunile includ:
Imunoterapie sau imunoterapie cu chimioterapie pentru pacienții cu tumori care au un nivel ridicat de proteină PD-L1.
Chimioterapie cu o combinație de medicamente pentru persoanele cu tumori care nu au un nivel ridicat de PD-L1. Aceasta poate include bevacizumab pentru pacienții cu carcinom cu celule non-scuamoase care primesc carboplatină și paclitaxel.
Imunoterapia poate fi, de asemenea, adăugată la chimioterapia cu carboplatină și pemetrexed la pacienții cu carcinom cu celule non-scuamoase.
Pentru pacienții cu tumori care au o modificare genetică a genei EGFR , următoarele terapii vizate numite TKI pot fi considerate opțiuni:
- Afatinib
- Dacomitinib
- Erlotinib
- Gefitinib
- Osimertinib
Pentru pacienții cu tumori care au o modificare genetică a genei ALK , opțiunile de terapie vizate sunt alectinib, brigatinib, ceritinib sau crizotinib.
Pentru pacienții cu tumori care au o schimbare genetica in ROS1 gena , crizotinib este o opțiune.
Tratamentul de linia a doua. Tratamentul de linia a doua pentru NSCLC depinde de mutațiile genetice găsite în tumoră și de tratamentele pe care pacienții le-au primit deja.
Pentru pacienții cu tumori care nu prezintă modificări ale genelor EGFR , ALK sau ROS1 , opțiunile includ:
Nivolumab, pembrolizumab sau atezolizumab dacă au un nivel ridicat de PD-L1, dacă au primit chimioterapie ca tratament de primă linie și nu au primit imunoterapie.
Nivolumab, atezolizumab sau chimioterapie dacă au PD-L1 scăzut sau necunoscut și au primit deja chimioterapie.
Chimioterapie pentru pacienții care au primit deja imunoterapie.
Docetaxel sau docetaxel cu ramucirumab la pacienții care au avut reacții adverse grave prin imunoterapie.
Pemetrexed pentru pacienții cu carcinom cu celule non-scuamoase care nu l-au primit în timpul tratamentului de primă linie.
Pentru pacienții cu tumori care au o mutație a genei EGFR , cea mai bună opțiune de tratament depinde de modul în care cancerul s-a agravat și de dacă cancerul a dezvoltat o mutație numită „T790M”, ceea ce îl face rezistent la TKI. Opțiunile includ următoarele:
- Osimertinib
- Chimioterapie suplimentară
Tratamentul continuu cu un TKI plus intervenție chirurgicală sau radioterapie în zonele în care s-a răspândit cancerul
Pentru pacienții cu tumori care prezintă o mutație a genei ALK , opțiunile sunt următoarele:
- Alectinib
- Brigatinib
- Ceritinib
- Lorlatinib
Pentru pacienții cu tumori care au o mutație a genei ROS1 , opțiunile de tratament depind de tratamentele primite anterior:
- Crizotinib, dacă pacienții nu l-au primit deja
- Chimioterapie, care poate fi administrată împreună cu bevacizumab
Pentru pacienții cu tumori care au o mutație BRAF , opțiunile depind de dacă au primit sau nu deja imunoterapie:
- Atezolizumab, nivolumab sau pembrolizumab pentru pacienții care nu au primit încă niciuna dintre aceste imunoterapii
- Dabrafenib sau o combinație de dabrafenib și trametinib pentru pacienții care au primit deja imunoterapie
A treia linie de tratament. Tratamentul de linia a treia pentru NSCLC este de obicei chimioterapie cu pemetrexed sau docetaxel.
Radioterapie pentru metastaze cerebrale
Chimioterapia nu este adesea la fel de eficientă ca radioterapia sau intervenția chirurgicală în tratarea NSCLC care s-a răspândit în creier. Din acest motiv, NSCLC care s-a răspândit în creier este de obicei tratat cu radioterapie, intervenție chirurgicală sau ambele. Această alternativă poate provoca reacții adverse, cum ar fi căderea părului, oboseala și roșeața scalpului. Pentru o tumoare mică, poate fi utilizat un tip de radioterapie numită „radiochirurgie stereotactică”, care focalizează radiația doar asupra tumorii cerebrale și reduce efectele secundare.
S-a dovedit că mai noi terapii țintite, cum ar fi osimertinib și alectinib, funcționează bine în tratarea metastazelor cerebrale. În plus, imunoterapia poate fi, de asemenea, o opțiune. Acest lucru poate permite multor pacienți să primească terapie sistemică pentru metastaze cerebrale și să evite efectele secundare care apar din chimioterapie și radioterapie administrate creierului.
Îngrijire paliativă
După cum sa descris mai sus, îngrijirea paliativă va fi, de asemenea, importantă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare. Radioterapia sau intervenția chirurgicală pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata metastazele care cauzează durere sau alte simptome. Metastazele osoase care slăbesc oasele importante pot fi tratate prin intervenție chirurgicală, iar oasele pot fi întărite cu implanturi metalice.
Pentru majoritatea oamenilor, diagnosticul de cancer metastatic este foarte stresant și uneori dificil de rezolvat. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați despre cum vă simțiți cu medicii, asistenții medicali, asistenții sociali sau cu alți membri ai echipei de îngrijire a sănătății. Discuția cu alți pacienți poate fi, de asemenea, de ajutor, chiar și prin intermediul unui grup de sprijin (oncolive.ro).
Remisiunea și probabilitatea reapariției
O remisiune apare atunci când cancerul nu poate fi găsit în organism și nu există simptome. Acest lucru poate fi, de asemenea, numit „fără dovezi de boală” (NED).
O sesizare poate fi temporară sau permanentă. Această incertitudine îi face pe mulți oameni să se îngrijoreze că cancerul va reveni. Deși multe remisiuni sunt permanente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea revenirii cancerului. Înțelegerea riscului de recurență și a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătiți dacă cancerul revine.
Dacă cancerul revine după tratamentul inițial, acesta se numește „cancer recurent”. Cancerul poate reveni în același loc (numit „recurență locală”), în apropiere („recurență regională”) sau în altă parte („recurență îndepărtată”). Mai frecvent, atunci când există recurență, este boala în stadiul IV.
Când vine vorba de recurență, va începe din nou un nou ciclu de teste pentru a obține cât mai multe informații despre recurență. După efectuarea acestor teste, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți discuta despre opțiunile de tratament. De multe ori, planul de tratament va include tratamentele descrise mai sus, cum ar fi chirurgia, chimioterapia și radioterapia, dar pot fi combinate într-un mod diferit sau administrate la o frecvență diferită. Medicul dumneavoastră vă poate sugera studii clinice care studiază noi modalități de a trata acest tip de cancer recurent. Indiferent de planul de tratament pe care îl alegeți, îngrijirea paliativă va fi importantă pentru ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.
Persoanele cu cancer recurent experimentează adesea emoții precum neîncrederea sau frica. Poate doriți să discutați aceste sentimente cu echipa dvs. de îngrijire a sănătății și să căutați servicii de asistență pentru a vă ajuta să faceți față.
Dacă tratamentul nu funcționează
Recuperarea după cancer nu este întotdeauna posibilă. Dacă cancerul nu poate fi vindecat sau controlat, boala poate fi numită cancer „avansat” sau „terminal”.
Acest diagnostic este stresant și pentru mulți oameni vorbirea despre cancerul avansat este dificilă. Cu toate acestea, este important să aveți discuții deschise și oneste cu echipa dvs. de asistență medicală pentru a vă exprima sentimentele, preferințele și preocupările. Echipa de asistență medicală are abilități, experiență și cunoștințe speciale pentru a sprijini pacienții și familiile lor și sunt acolo pentru a vă ajuta. Este foarte important să vă asigurați că o persoană este confortabilă din punct de vedere fizic, fără durere și susținută emoțional.
Persoanele cu cancer avansat și o speranță de viață mai mică de 6 luni ar putea dori să ia în considerare îngrijirea hospice. Îngrijirea în spitale este concepută pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții posibilă oamenilor aproape de sfârșitul vieții. Dumneavoastră și familia dvs. ar trebui să discutați cu echipa dvs. de asistență medicală despre opțiunile de îngrijire a ospiciului, inclusiv îngrijirea ospiciului, îngrijirea ospiciului sau alte setări de îngrijire medicală. Îngrijirea medicală și echipamentul special pot face ca șederea acasă să fie o opțiune fezabilă pentru multe familii.
Comentarii