Teste marker tumoral – folosesc o substanță care se găsește în sângele, urina sau țesutul corpului. Termenul „markeri tumorali” se poate referi la proteinele care sunt fabricate atât de celulele sănătoase, cât și de celulele canceroase din organism. Se poate referi, de asemenea, la mutații, modificări sau modele din ADN-ul tumorii. Markerii tumorali sunt numiți și biomarkeri.

Medicii pot folosi teste pentru markeri tumorali pentru a afla dacă aveți cancer. Aceste teste pot ajuta, de asemenea, medicii să afle mai multe despre cancerul dumneavoastră și să ajute la planificarea tratamentului

Cum se utilizează testele pentru markeri tumorali?

Nivelurile ridicate de markeri tumorali pot fi un semn al cancerului. Alături de alte teste, testele markerului tumoral pot ajuta medicii să diagnosticheze anumite tipuri de cancer și să planifice tratamentul. Testele markerului tumoral sunt cel mai frecvent utilizate pentru a face următoarele:

Aflați dacă o persoană are cancer. Niveluri mai ridicate de markeri tumorali pot indica un anumit tip de cancer. Un test al markerului tumoral poate fi utilizat ca parte a diagnosticului inițial.

Ghidați deciziile de tratament. Unele teste ale markerilor tumorali spun medicilor dacă ar trebui să facă chimioterapie sau imunoterapie . Alții îi ajută pe medici să aleagă ce medicamente pot funcționa cel mai bine.

Verificați progresul tratamentului. Modificările nivelurilor de markeri tumorali pot arăta cât de bine funcționează tratamentul.

Preziceți șansa de recuperare. Markerii tumorali pot ajuta medicii să prezică comportamentul cancerului și răspunsul la tratament. De asemenea, vă pot prezice șansele de recuperare.

Preziceți sau urmăriți recurența . Recurența apare atunci când cancerul revine după tratament. Testele cu markeri tumorali pot ajuta la prezicerea probabilității acestui lucru. De aceea, aceste teste ar putea face parte din îngrijirea dumneavoastră după terminarea tratamentului. Acestea pot ajuta la găsirea unei recurențe mai devreme decât alte teste.

Testele markerului tumoral pot fi, de asemenea, utilizate pentru a căuta cancerul la persoanele cu risc crescut de boală. Sau s-ar putea să aveți aceste teste pentru a afla mai multe despre cancer atunci când medicii îl găsesc pentru prima dată.

Limitele testelor markerului tumoral

Testele markerului tumoral nu sunt perfecte. De multe ori nu sunt specifice cancerului și este posibil să nu fie suficient de sensibile pentru a relua apariția cancerului. Prezența markerilor tumorali singuri nu este suficientă pentru diagnosticarea cancerului. Probabil că veți avea nevoie de alte teste pentru a afla mai multe despre un posibil cancer sau recurență. Unele limite ale testelor markerului tumoral sunt enumerate mai jos.

O afecțiune sau boală care nu este cancer poate crește nivelul markerilor tumorali.

Persoanele fără cancer pot avea niveluri ridicate de markeri tumorali.

Nivelurile de markeri tumorali se pot schimba în timp. Este posibil ca testele să nu obțină același rezultat de fiecare dată.

Este posibil ca nivelurile markerilor tumorali să nu crească până când cancerul nu se agravează. Acest lucru nu ajută la depistarea precoce a cancerului sau la persoanele cu risc crescut. De asemenea, nu ajută la găsirea unei recurențe.

Unele tipuri de cancer nu produc markeri tumorali care se găsesc în sânge. Și, unele tipuri de cancer nu au markeri tumorali cunoscuți.

Este posibil ca nivelurile de markeri tumorali să nu crească, chiar dacă tipul de cancer produce de obicei markeri tumorali.

Cum se face un test de marker tumoral?

Un membru al echipei dvs. de îngrijire a sănătății vă va preleva un eșantion din sânge sau urină. Proba merge la un laborator pentru testare. Unele teste trebuie făcute de mai multe ori, deoarece nivelurile markerilor tumorali se pot schimba în mod regulat.

De asemenea, veți avea nevoie de alte teste pentru a găsi cancerul și pentru a verifica tratamentul. Acest lucru se datorează faptului că rezultatele markerului tumoral au limitări (vezi mai sus) și uneori sunt greșite. Ar putea:

  • Arată că o tumoare este prezentă sau crește atunci când nu este.
  • Arătați că nu există tumoare atunci când una este prezentă sau arătați că tratamentul funcționează atunci când nu este.

Niciun test nu este perfect. Deci, medicul dumneavoastră va comanda probabil mai multe tipuri de teste pentru a găsi răspunsuri.

Testele markerului tumoral și cancerele specifice

Medicii folosesc diferite teste ale markerilor tumorali pentru diferite tipuri de cancer. Cu toate acestea, multe tipuri de cancer nu au încă markeri tumorali care pot ajuta la îndrumarea îngrijirii.

Întrebați medicul dvs. dacă veți avea nevoie de teste pentru markeri tumorali.

Întrebări de adresat echipei de îngrijire a sănătății

Poate doriți să puneți aceste întrebări medicului dvs..

Crezi că am nevoie de teste pentru markeri tumorali? Care și de ce?

Ați căutat deja markeri tumorali? Care?

Cum se fac aceste teste? Cât de des ar trebui să le am?

Cine îmi poate explica rezultatele?

Dacă am niveluri anormale ale unui marker tumoral, ce înseamnă asta? Cum ar putea acest rezultat să îmi afecteze planul de tratament?

Voi avea nevoie de teste pentru markeri tumorali după terminarea tratamentului meu pentru cancer?

Unde pot afla mai multe despre markerii tumorali și testarea?

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close