Recomandări nutriționale în timpul și după tratament

Persoanele cu cancer ar trebui să mențină o greutate corporală sănătoasă și să mănânce alimente nutritive. Uneori, efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului pot face o persoană cu mai puțin apetit și pot pierde în greutate . Pierderea neintenționată în greutate poate provoca sindroame anemice și malnutriție. Pe de altă parte, unele tratamente pentru cancer pot provoca creșterea în greutate.

Liniile directoare nutriționale în timpul tratamentului pentru cancer sunt ca recomandări generale de nutriție pentru persoanele care primesc tratament pentru cancer:

Mențineți o greutate sănătoasă. Pentru mulți oameni, aceasta înseamnă evitarea pierderii în greutate consumând suficiente calorii în fiecare zi. La persoanele obeze, acest lucru poate însemna pierderea în greutate. Întrebați echipa medicală dacă ar trebui să încercați să slăbiți în timpul tratamentului. Ar putea fi cel mai bine să așteptați până după tratamentul dvs., astfel încât să aveți toată nutriția de care aveți nevoie pentru a rămâne puternici. Dacă încercați să pierdeți în greutate în timpul tratamentului, acest lucru ar trebui să fie moderat, ceea ce înseamnă doar aproximativ un kilogram pe săptămână.

Obțineți nutrienți esențiali. Acești nutrienți includ proteine, grăsimi și carbohidrați.

Fii cât mai activ posibil . De exemplu, faceți o plimbare zilnică. Dacă stai sau dormi prea mult, poți pierde masa musculară și crește grăsimea corporală, chiar dacă nu te îngrași.

Modalități de a obține nutrienți esențiali și de a menține o greutate sănătoasă.

Consilierea nutrițională poate ajuta persoanele cu cancer să obțină substanțe nutritive esențiale, precum proteine, vitamine și minerale. De asemenea, îi poate ajuta să mențină o greutate corporală sănătoasă.

Pentru sfaturi nutriționale, este important să consultați un profesionist calificat. Solicitați echipei dvs. de asistență medicală să vă ajute să găsiți unul dintre acești profesioniști. De asemenea, puteți găsi un dietetician prin intermediul unui Medic de Nutriție și boli metabolice.

Dieteticienii și alți experți în nutriție vă pot ajuta să creați o dietă care să răspundă nevoilor dvs. nutriționale specifice. Recomandările dvs. pot include următoarele:

  • vitamine sau minerale de care nu vă saturați
  • suplimente nutritive lichide și gustări pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivul
  • alimente sau suport nutrițional adecvat corpului dumneavoastră

 

Efecte secundare și nutriție

Tratamentul cancerului provoacă adesea efecte secundare, cum ar fi diaree, greață, afte bucale și modificări ale gustului. Aceste reacții adverse pot îngreuna consumul de alimente sau băutură. Urmați aceste sfaturi pentru a obține nutriția de care aveți nevoie:

Dacă nu îți place gustul apei, bea mai mult lichid prin alimente și alte băuturi. De exemplu, mâncați supă sau mâncați pepene verde și beți ceai, lapte sau înlocuitori de lapte. O băutură sportivă este o altă opțiune. Există unele fără zahăr disponibile pentru persoanele care își controlează nivelul glicemiei. De asemenea, vă puteți aroma apa adăugând puțină suc de fructe.

Dacă vi se par mâncăruri lipsite de gust, încercați să le condimentați cu condimente gustoase. De exemplu, încercați să utilizați lămâie, usturoi, piper Cayenne, mărar și rozmarin. Dacă aveți o durere în gură, poate fi necesar să alegeți alimente care nu sunt acide sau picante până când gura vă vindecă.

Mănâncă 6 mese mici pe tot parcursul zilei în loc de 3 mese mari. Asigurați-vă că vă atingeți obiectivul caloric cu aceste mese mici.

Dacă nu-ți mai place carnea, mănâncă proteine ​​din alte alimente. De exemplu, încercați pește, ouă, brânză, fasole, nuci, unturi de nuci, tofu sau shake-uri sau shake-uri proteice.

Dacă aveți un gust metalic în gură, mâncați mentă, mestecați gumă sau încercați citrice proaspete. Utilizați veselă din plastic și gătiți în vase și tigăi nemetalice. De asemenea, încercați să vă spălați dinții sau să vă clătiți gura înainte de mese.

Dacă aveți afte la nivelul gurii sau infecții ale gingiilor, folosiți un blender sau un robot de bucătărie pentru a amesteca legumele și carnea. Pentru a vă înmuia și a obține mai multe calorii, adăugați unt, sosuri ușoare, suc de carne sau smântână. Încercați să faceți sucuri sau piureuri, deoarece lichidul suplimentar poate ajuta la calmarea durerii la nivelul gurii.

Unele reacții adverse sunt adesea tratate cu medicamente. Dacă efectele secundare vă afectează hidratarea și nutriția, discutați cu echipa de asistență medicală.

Utilizarea suplimentelor nutritive

Suplimentele nutriționale cu doze mici, cum ar fi multivitaminele, pot fi utile pentru persoanele cu cancer care nu își pot obține toți nutrienții prin alimente. Multivitaminele sunt produse nutritive care pot conține majoritatea vitaminelor, mineralelor și oligoelementelor necesare zilnic. Pot include, de asemenea, unele minerale, cum ar fi calciu, magneziu sau fier. De obicei se iau pe cale orală sub formă de pastile, capsule, tablete, lichide sau pulbere. Consumul de doze mari de unele suplimente nutritive poate fi dăunător. Nu se știe dacă oricare dintre acestea ar putea afecta tratamentul dumneavoastră; prin urmare, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente.

Adresați-vă echipei de asistență medicală următoarele întrebări despre suplimentele nutritive:

Care sunt beneficiile administrării acestui supliment nutritiv?

Care sunt posibilele efecte secundare?

Există riscuri pentru consumul său?

Suplimentele nutritive pot interfera cu tratamentul meu împotriva cancerului?

Cât ar trebui să iau și pentru cât timp?

Unde pot obține mai multe informații despre suplimentele nutritive?

Persoanele care primesc tratament pentru cancer ar trebui să acorde atenție siguranței alimentelor. Unele tratamente pot slăbi sistemul imunitar și acest lucru poate crește riscul de infecție. O infecție alimentară apare atunci când bacteriile dăunătoare, virușii sau ciupercile contaminează alimentele și vă îmbolnăvesc. Iată câteva sfaturi de bază privind siguranța alimentelor pentru a reduce riscul de infecție:

Spălați-vă mâinile înainte și în timp ce manipulați și pregătiți mâncarea.

Spălați bine fructele și legumele înainte de a le consuma.

Manipulați și depozitați alimentele în siguranță. De exemplu:

Utilizați diferite tăieturi pentru carne și legume

Păstrați carnea și peștele pe rafturile inferioare ale frigiderului

Nu dezghețați alimentele pe tejghea sau sub apă fierbinte

Puneți la frigider alimentele imediat după ce toate au fost servite

Mănâncă alimente gătite complet. De exemplu, nu mâncați ouă care nu sunt gătite până la un punct solid sau mâncați pește crud, stridii sau crustacee.

Nu mâncați și nu beți alimente nepasteurizate. Aceasta include băuturi, cum ar fi cidru nepasteurizat, lapte crud și sucuri de fructe și alimente, cum ar fi brânza din lapte nepasteurizat.

Asigurați-vă că alimentele pe care le cumpărați nu au termen de expirare depășit și urmați instrucțiunile pentru depozitare adecvată.

Dieta și nutriția după tratament

Majoritatea recomandărilor nutriționale includ o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale. Efectul factorilor nutriționali specifici asupra ratelor de supraviețuire a cancerului nu este încă clar înțeles. Cu toate acestea, este important ca supraviețuitorii cancerului să ia o dietă sănătoasă, deoarece acestea pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și slăbirea oaselor.

Pentru a reduce riscul altor boli, medicii îi sfătuiesc, în general, pe supraviețuitorii cancerului să urmeze liniile directoare generale de bună sănătate. Acestea includ următoarele:

Consumați o dietă densă de nutrienți, pe bază de plante

Renunță la fumat

Păstrează o greutate sănătoasă

Minimizați consumul de alcool

Rămâneți activ fizic

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close