Metastazele pulmonare

METASTAZELE PULMONARE
Definiţie: Metastaza pulmonară este o formaţiune tumorală care se localizează în parenchimul pulmonar şi care reproduce histologic tumora primitivă cu localizare la nivelul altui organ.

Mecanism de producere.
Metastazele pulmonare se produc prin migrarea unei/unor celule tumorale de la nivelul unei tumori primitive spre plămâni.
Căile de migrare sunt calea venoasa şi calea limfatica.
Celulele tumorale care metastazează sunt oprite în filtrele capilare dezvoltate în special la nivelul ficatului (dezvoltând metastaza/metastaze hepatice) şi la nivelul plămânului (producând metastaza/metastazele pulmonare).
Iniţial metastazele pulmonare nu au vase. Metastazele pulmonare devin vascularizate în timp, literatura menţionând că aceste vase neformate apar când metastaza pulmonare depăşeşte un diametru de 2,5 cm.

Metastazele pulmonare nu au creştere liniara acestea dublându-şi dimensiunea la momentul maturarii când celulele se înmulţesc prin diviziune. Este importantă aceasta menţiune deoarece există o perioadă de stare în care celulele tumorale metastazate pulmonar se maturizează, perioada în care aparent metastazele pulmonare au o perioadă de stagnare dimensională mimând un efect terapeutic pozitiv.

În perioada iniţială în care metastazele pulmonare nu au dezvoltat vascularizaţie de neoformaţie, tratamentul medicamentos administrat venos sau/şi peroral (indiferent de eficienţa sa asupra celulelor tumorale) este în imposibilitatea de a pătrunde în metastaza pulmonară neavând calea de a ajunge la locul de acţiune.
Terapia oncologică devine eficienta doar când se constituie vascularizaţia de neoformaţie. În acest moment apare riscul metastazării sistemice, celulele tumorale din metastaza/metastazelor pulmonara putând să migreze prin venele pulmonare în ventriculul stâng şi apoi prin aorta se pot distribui în orice organ. Este momentul apariţie metastazelor cerebrale, cutanate, osoase, suprarenaliene, etc.
În rezumat, metastazele pulmonare sunt efectiv prima staţie de metastazare pentru tumorile primitive dezvoltate în organe ale căror vene se varsă în venele cave superioară sau inferioară (cap, gât, rinichi, organe genitale, etc)

Metastazele pulmonare pot să fie prima staţie de metastazare în cazul în care metastazarea se produce pe cale limfatică mai ales pentru organele abdominale şi genitale ale căror limfatice se colectează în cisternă Pecquet. Din cisternă Pecquet prin canalul toracic (care se varsă în vena cavă superioară), celulele tumorale ajung în atriului drept, ventriculul drept şi prin distribuţia arterei pulmonare acestea se opresc în filtrul capilar pulmonar.

 

[the_ad id=”251″]

Pentru organele abdominale (stomac, duoden, pancreas, splină, intestin subţire, intestin gros, rect) ale căror vene se varsă în vena porta, prima staţie de metastazare este ficatul, metastaza pulmonară producându-se doar dacă filtrul hepatic este depăşit sau dacă se produce metastazare din metastaza hepatică.
Protocolul de examinare a unui pacient cu tumora malignă obligatoriu trebuie să includă tomografia computerizată toracică şi ecografia abdominală pentru a decela posibilele metastaze hepatice sau/şi pulmonare.

 

Mijloacele actuale de investigare medicală au limite de identificare a metastazelor deoarece vizibilitatea acestora apare doar când depăşesc 2-3mm.
Este important de cunoscut acest element deoarece metastazele pulmonare pot să devină evidentiabile la intervale de timp după extirparea tumorii primitive.
Metastazele pulmonare nu au cum să se mai producă în timp ulterior extirpării tumorii primitive, acestea devenind doar evidentiabile prin creştere. Este motivul pentru care tomografia computerizată toracică trebuie să fie obligatoriu inclusă în planul de dispensarizare postoperatorie a pacientului cu cancer.

Articol creat de Dr. Dan Nicolau

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close