Luarea deciziilor în tratamentul cancerului

După un diagnostic de cancer, persoanele cu cancer și familiile lor trebuie să ia o serie de decizii cu privire la tratament. Aceste decizii sunt complicate de sentimente de anxietate, cuvinte necunoscute, statistici și un sentiment de urgență. Dar, cu excepția cazului în care situația este extrem de urgentă, acordați-vă timp pentru a vă cerceta opțiunile, a pune întrebări și a vorbi cu familia sau un prieten de încredere.

Deciziile cu privire la tratamentul cancerului sunt personale și trebuie să vă simțiți confortabil cu alegerile dvs. Dar mulți oameni nu știu de unde să înceapă. Iată câțiva pași simpli, dar importanți, pe care îi puteți face atunci când începeți procesul decizional.

Înțelegeți diagnosticul

Planurile individuale de tratament depind de tipul de cancer și stadiu. Deci, ar trebui să aflați cât de mult puteți despre diagnosticul dvs. specific. Poate doriți să puneți întrebări medicului oncolog despre boală. Dar fii atent atunci când faci cercetări online. Multe site-uri pot fi înspăimântătoare, inexacte sau înșelătoare. Oncologul dvs. vă poate sugera site-uri web de încredere. Dacă întâlniți cuvinte necunoscute în timp ce efectuați cercetări online, folosiți un dicționar medical sau adresați-vă unui specialist.

Cunoaște-ți opțiunile

Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament pentru tipul și stadiul de cancer. Aceste opțiuni pot include:

 • Intervenție chirurgicală
 • Terapie cu radiații
 • Chimioterapie
 • Terapia hormonală
 • Terapia vizată
 • Imunoterapie
 • Supravegherea activă, numită și așteptare atentă
 • Îngrijire paliativă
 • Participarea la un studiu clinic

Înțelegeți obiectivele tratamentului

Medicul dumneavoastră poate utiliza unele tratamente pentru a încetini, opri sau elimina cancerul. El sau ea poate folosi , de asemenea, îngrijiri paliative, numite și îngrijiri de susținere, pentru a gestiona simptomele și efectele secundare. Asigurați-vă că medicul dumneavoastră vă explică obiectivele planului de tratament și cum vă va afecta. Și asigurați-vă că se aliniază obiectivelor dvs. personale pentru tratament.

Întrebați despre efectele secundare ale fiecărei opțiuni de tratament

Uneori cancerul poate provoca efecte secundare pe termen lung sau efecte tardive, care s-ar putea dezvolta luni sau chiar ani după tratament. Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre posibilele efecte pe termen lung ale fiecărei opțiuni de tratament și despre modul în care acestea sunt gestionate. În plus, discutați cu oncologul dvs. posibile preocupări sexuale sau reproductive, inclusiv riscul de a nu putea avea copii. Aveți mai multe opțiuni pentru a vă menține fertilitatea dacă abordați această problemă înainte de tratament, în loc să așteptați până după tratament.

Luați în considerare riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni de tratament

Cântărește pozitivele și negativele fiecărei opțiuni de tratament, inclusiv:

 • Șansă de vindecare
 • Efecte secundare potențiale pe termen scurt și lung
 • Probabilitatea ca cancerul să revină după tratament
 • Șanse de a trăi mai mult cu sau fără tratament
 • Efect asupra calității vieții și a independenței
 • Preferințele dvs. și ale familiei dvs.

Ia o a doua opinie

Mulți oameni caută a doua opinie sau chiar a treia opinie de la un alt oncolog, iar mulți medici o încurajează. Diferiți oncologi pot avea experiențe diferite cu diferite tratamente. Așadar, căutarea mai multor opinii vă poate ajuta să luați o decizie sau să vă confirmați planul actual de tratament.

Costurile de îngrijire în cancer este asigurat prin programele naționale de sănătate, dar de multe ori accesul este unul de durată sau foarte greoi, și este posibil să aveți cheltuieli care nu te așteptai. Oncologul dvs. vă poate ajuta să identificați costurile legate de opțiunile de tratament sau vă poate sugera modalități de gestionare a costurilor medicale și a costurilor conexe. De asemenea, vă pot îndruma către servicii de asistență care abordează preocupările financiare ale persoanelor care suferă de cancer.

Consultați orientări sau alte instrumente de luare a deciziilor

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) și alte organizații împotriva cancerului publică ghiduri și instrumente de luare a deciziilor de tratament. Aceste instrumente îi ajută pe medici și pacienți să înțeleagă diferite opțiuni de tratament. Aflați mai multe despre recomandările de tratament pentru tipul specific de cancer pe care îl aveți. Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății pentru a afla mai multe detalii despre recomandările de tratament.

Discutați decizia dvs. cu oameni în care aveți încredere

Unii oameni consideră că este util să vorbească prin gândurile și preocupările lor cu oameni în care au încredere. Aceasta poate include:

 • Membrii familiei
 • Prieteni
 • Un preot
 • Un psiholog
 • Un asistent social oncologic
 • altă persoană cu cancer

Înțelegeți rolul statisticilor

Medicul dumneavoastră poate menționa statistici atunci când descrie opțiunile de tratament. Acestea pot include rate de supraviețuire relative, rate de supraviețuire fără boală și rate de supraviețuire fără progresie. Aceste cifre pot fi o modalitate bună de a afla cum diferă opțiunile de tratament. Dar nu pot prezice cât de bine va funcționa tratamentul pentru dumneavoastră. Oncologul dvs. vă poate explica modul în care aceste statistici se referă la tratamentul dumneavoastră.

 

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close