FDA aprobă durvalumab în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar cu celule mici extins

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat durvalumab (Imfinzi) în combinație cu etoposide și carboplatin sau cisplatin ca terapie de primă linie în cancerul pulmonar cu celule mici extins (ES-SCLC). Aprobarea fost realizată în urma unei proceduri accelerate, în cadrul căreia durvalumab a fost declarat medicament orfan pentru această indicație.

„Pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici extins continuă să aibă un prognostic rezervat, iar dezvoltarea de noi medicamente care să îmbunătățească rezultatele terapeutice în această patologie a fost o provocare formidabilă. Studiul CASPIAN permite doctorilor să aleagă durvalumab în combinație cu etoposide și carboplatin/cisplatin. Astfel, există o nouă opțiune importantă în tratamentul de primă linie pentru acești pacienți”- Dr. Jonathan Goldman, autorul principal al studiului, Conferențiar Hematologie și Oncologie, UCLA Medical Center, Santa Monica, California.

Eficiența acestei combinații a fost studiată în studiul multicentric de fază III CASPIAN, randomizat, controlat activ, deschis. A fost urmărit efectul adăugării durvalumab la chimioterapia cu etoposid și un compus pe bază de platină. În studiu au fost incluși 268 de pacienți în grupul de intervenție cu durvalumab și 269 de pacienți în grupul de control.

Durvalumab a crescut semnificativ supraviețuirea globală: 13 luni supraviețuire mediană în grupul de intervenție , față de 10,3 luni în grupul de control. Perioada de supraviețuire fără progresia bolii a fost de 5,1 luni în grupul de intervenție și 5,4 luni în grupul de control. Rata obiectivă de răspuns a fost cu 10% mai mare în grupul de intervenție față de cel de control (68% vs 58%).

Studiului CASPIAN a arătat creșterea semnificativă statistic a supraviețuirii (Sursă FDA)

Reacții adverse severe au fost înregistrate la 62% dintre pacienți, ducând la deces la 13 dintre cei din grupul de intervenție (5%) și la 15 dintre cei din grupul de control (6%). Cele mai comune reacții adverse, întâlnite la mai mult de 20% dintre pacienți, au fost greața, astenia și alopecia.

Despre durvalumab

Durvalumab (comercializat de AstraZenca sub denumirea comercială Infinzi) este un anticorp monoclonal ce blochează interacțiunea PD-L1 (programmed death-ligand 1 ) cu PD-1 și CD80. Fiziologic, interacțiunea dintre PD-L1 și PD-1 are rolul de a inhiba limfocitele T, menținând activitatea sistemului imun în limite normale, prevenind distrugeri tisulare sau fenomene autoimune. Unele tipuri de cancer folosesc această cale pentru a inhiba răspunsul imun. Inhibitorii PD-L1 și PD-1 împiedică acest mecanism adaptativ al celulelor maligne.

Mecanismul de acțiune al blocanților de PD-L1 . Sursa foto ResearchGate

Imfinzi mai este aprobat de FDA în tratamentul adulților cu:

  • carcinom urotelialavansat local sau metastatic care nu răspunde la, sau a recidivat după chimioterapie cu compuși pe bază de platină;
  • cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) nerezecabil stadiu III care nu a progresat sub radio-chimioterapie cu compuși pe bază de platină;

În Europa, durvalumab este aprobat ca monoterapie în tratamentul NSCLC, avansat local, la adulții cu expresie tumorală a PD-L1 ≥1% și cu o lipsă a creșterii tumorale după radioterapie și chimioterapie cu compuși pe bază de platină.

Imunoterapia în SCLC

SCLC reprezintă 15% din totalul cazurilor de cancer pulmonar. Această tumoră se dezvoltă din celulele neuroendocrine localizate în centrul plămânului. Se asociază cu un prognostic negativ, deoarece crește rapid și are tendința pronunțată spre metastazare: invadează vasele și ganglionii limfatici locali, precoce în evoluție.

Apariția cancerului pulmonar cu celule mici este puternic influențată de consumul de tutun. Fumatul timp de 20-30 de ani crește riscul de cancer pulmonar cu celule mici de 10,29 de ori.

Inhibitorii de puncte de control și-au demonstrat eficiența în creșterea supraviețuirii în SCLC. Nivolumab (Opdivo) și pembrolizumab (Keytruda) sunt folosite în tratamentul SCLC avansat, care a recidivat după cel puțin alte două linii de tratament, inclusiv cu chimioterapie cu derivați de platină. Atezolizumab (Tecentriq) și durvalumab (Imfinzi) pot fi folosite ca tratament de primă linie în SCLC avansat, împreună cu etoposid și un derivat de platină, și în monoterapie ca tratament de întreținere.

 

Text redactat de către Dr. Amelia Voinea și publicat de raportuldegarda.ro

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close