Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. De obicei, funcționează prin menținerea celulelor canceroase de la creștere, divizare și producerea mai multor celule. Deoarece celulele canceroase cresc de obicei și se împart mai repede decât celulele normale, chimioterapia are mai mult efect asupra celulelor canceroase. Cu toate acestea, medicamentele utilizate pentru chimioterapie sunt puternice și pot provoca daune celulelor sănătoase. Această afectare provoacă efectele secundare asociate chimioterapiei .

Diferite tipuri de chimioterapie

Tratamentul cu aceste medicamente puternice se numește chimioterapie standard, chimioterapie tradițională sau chimioterapie citotoxică.

Cum tratează chimioterapia cancerul?

Medicii folosesc chimioterapia în moduri diferite în momente diferite. Acestea includ:

Înainte de intervenție chirurgicală sau radioterapie pentru a micșora tumorile. Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvantă.

După operație sau radioterapie pentru a distruge celulele canceroase rămase. Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă.

Ca singurul tratament. De exemplu, pentru tratarea cancerelor de sânge sau ale sistemului limfatic, cum ar fi leucemia și limfomul.

Pentru cancerul care revine după tratament, numit cancer recurent.

Pentru cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului, numit cancer metastatic.

Obiectivele chimioterapiei

Obiectivele chimioterapiei depind de tipul de cancer și de cât de mult s-a răspândit. Uneori, scopul tratamentului este de a distruge celulele canceroase și de a-l împiedica să se întoarcă. Dacă acest lucru nu este posibil, s-ar putea să primiți chimioterapie pentru a întârzia sau a încetini creșterea cancerului.

Întârzierea sau încetinirea creșterii cancerului cu chimioterapie ajută, de asemenea, la gestionarea simptomelor cauzate de cancer. Chimioterapia administrată cu scopul de a întârzia creșterea cancerului este uneori numită chimioterapie paliativă.

Planul tău de chimioterapie

Există multe medicamente disponibile pentru tratarea cancerului. Un medic specializat în tratarea cancerului cu medicamente, numit oncolog medical, vă va prescrie chimioterapia. Este posibil să primiți o combinație de medicamente, deoarece uneori funcționează mai bine decât un singur medicament.

Medicamentele, doza și programul de tratament depind de mulți factori. Acestea includ:

 • Tipul de cancer
 • Mărimea tumorii, localizarea ei și dacă sau unde s-a răspândit. Aceasta se numește stadiul
 • Vârsta și starea generală de sănătate
 • Greutatea ta corporală
 • Cât de bine puteți face față anumitor efecte secundare
 • Orice alte afecțiuni medicale pe care le aveți
 • Tratamente anterioare pentru cancer

Unde se administrează chimioterapia?

Medicul oncolog vă poate oferi chimioterapie la clinică, la cabinetul medical sau la spital. Unele tipuri de chimioterapie se administrează pe cale orală, iar acestea pot fi luate acasă.

Cât durează chimioterapia?

Chimioterapia este adesea administrată pentru un anumit moment, cum ar fi 6 luni sau un an. Sau s-ar putea să primiți chimioterapie atâta timp cât funcționează.

Efectele secundare ale multor medicamente sunt prea severe pentru a putea fi tratate în fiecare zi. De obicei, medicii administrează aceste medicamente cu pauze, astfel încât să aveți timp să vă odihniți și să vă recuperați înainte de următorul tratament. Acest lucru vă permite celulelor sănătoase să se vindece.

De exemplu, este posibil să primiți o doză de chimioterapie în prima zi și apoi să aveți 3 săptămâni de recuperare înainte de a repeta tratamentul. Fiecare perioadă de 3 săptămâni se numește ciclu de tratament. Mai multe cicluri alcătuiesc un curs de chimioterapie. Un curs durează de obicei 3 luni sau mai mult.

Unele tipuri de cancer sunt tratate cu mai puțin timp de recuperare între cicluri. Aceasta se numește un program dens în doză. Poate face chimioterapia mai eficientă împotriva unor tipuri de cancer. Dar, de asemenea, crește riscul de efecte secundare. Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre cel mai bun program pentru dvs.

Cum se administrează chimioterapia?

Chimioterapia poate fi administrată în mai multe moduri diferite, care sunt discutate mai jos.

 1. Chimioterapie intravenoasă (IV). Multe medicamente necesită injectare direct în venă. Aceasta se numește chimioterapie intravenoasă sau IV. Tratamentul durează de la câteva minute până la câteva ore.
 2. Unele medicamente IV funcționează mai bine dacă le luați în câteva zile sau săptămâni. Le luați printr-o pompă mică pe care o purtați sau o purtați. Aceasta se numește chimioterapie prin perfuzie continuă.
 3. Chimioterapie orală. Puteți lua câteva medicamente pe cale orală. Pot fi într-o pastilă, capsulă sau lichid. Aceasta înseamnă că este posibil să vă puteți ridica medicamentele la farmacie și să le luați acasă. Tratamentele orale pentru cancer sunt acum mai frecvente. Unele dintre aceste medicamente sunt administrate zilnic, iar altele sunt administrate mai rar. De exemplu, un medicament poate fi administrat zilnic timp de 4 săptămâni, urmat de o pauză de 2 săptămâni.
 4. Chimioterapie injectată. Acesta este momentul în care primiți chimioterapie ca o lovitură. Lovitura poate fi administrată într-un mușchi sau injectată sub piele. Este posibil să primiți aceste fotografii în braț, picior sau abdomen. Abdomen este cuvântul medical pentru burtica ta.
 5. Chimioterapie într-o arteră. O arteră este un vas de sânge care transportă sângele din inimă către o altă parte a corpului. Uneori chimioterapia este injectată într-o arteră care merge direct la cancer. Aceasta se numește chimioterapie intra-arterială sau IA.
 6. Chimioterapie în peritoneu sau abdomen. Pentru unele tipuri de cancer, medicamentele pot fi plasate direct în abdomen. Acest tip de tratament funcționează pentru cancerele care implică peritoneul. Peritoneul acoperă suprafața interiorului abdomenului și înconjoară intestinele, ficatul și stomacul. Cancerul ovarianeste un tip de cancer care se răspândește frecvent în peritoneu.
 7. Chimioterapie topică. Puteți lua unele tipuri de chimioterapie într-o cremă pe care ați pus-o pe piele. Îți iei medicamentele la farmacie și le iei acasă.

Alte tratamente medicamentoase pentru cancer

Medicamentele tradiționale utilizate pentru chimioterapie reprezintă o parte importantă a tratamentului pentru multe tipuri de cancer. Medicamentele afectează atât celulele canceroase, cât și celulele sănătoase. Dar oamenii de știință au conceput noi medicamente care funcționează mai specific pentru tratarea cancerului. Aceste tratamente provoacă diferite efecte secundare.

Medicii pot folosi aceste medicamente pentru cancer mai noi ca singurul tratament medicamentos. Dar ele sunt adesea adăugate la chimioterapia tradițională. Aceste tipuri de tratament includ:

 1. Terapia hormonală. Aceste tratamente modifică cantitatea de hormoni din corpul dumneavoastră. Hormonii sunt substanțe chimice pe care organismul le produce în mod natural. Ele ajută la controlul activității anumitor celule sau organe. Medicii folosesc terapia hormonală, deoarece nivelurile hormonale controlează mai multe tipuri de cancer. Acestea includ unele tipuri de cancer de sân și de prostată .
 2. Terapia țintită. Aceste tratamente vizează și dezactivează genele sau proteinele găsite în celulele canceroase de care celulele canceroase trebuie să crească.
 3. Acest tip de tratament ajută apărarea naturală a corpului dumneavoastră să lupte împotriva cancerului. Imunoterapia este acum o parte importantă a tratamentului pentru mai multe tipuri de cancer și va juca un rol din ce în ce mai important în tratament în viitor.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close