Vaccinurile împotriva COVID-19 la persoanele cu cancer

Pandemia de covid 19, cauzată de virusul SARS-CoV-2, continuă să aibă un impact serios asupra multor oameni, inclusiv la pacienții cu cancer, familiile lor, și persoanele care îi îngrijesc.

Vaccinurile (numite și imunizări sau vaccinări) sunt folosite pentru a ajuta sistemul imunitar al unei persoane să recunoască și să protejeze organismul împotriva anumitor infecții. Vaccinurile sunt disponibile pentru a ajuta la protejarea împotriva COVID-19. Aici vom discuta câteva dintre întrebările pe care le pot avea persoanele cu cancer (sau cu antecedente de cancer) despre vaccinurile COVID-19.

Multe grupuri medicale de experți recomandă ca majoritatea pacienților cu cancer sau cu antecedente de cancer să primească un vaccin COVID-19. Deoarece situația pentru fiecare persoană este diferită, cel mai bine este să discutați despre riscurile și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 cu medicul dumneavoastră, care vă poate sfătui.

Este sigur ca pacienții cu cancer să primească orice tip de vaccin?

Persoanele cu cancer (sau cu antecedente de cancer) pot primi unele vaccinuri, dar acest lucru depinde de mulți factori, cum ar fi tipul de vaccin, tipul de cancer pe care o persoană o are (a avut), dacă sunt încă tratate pentru cancer, și dacă sistemul lor imunitar funcționează corect. Din acest motiv, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă administra orice tip de vaccin.

Ce vaccinuri COVID-19 sunt disponibile?

Trei vaccinuri COVID-19 sunt disponibile în SUA.

Pfizer-BioNTech vaccin este aprobat de US Food and Drug Administration (FDA) pentru persoanele de 16 ani sau mai în vârstă. Seria inițială se administrează în 2 doze, la distanță de 3 săptămâni.

Vaccinul Pfizer-BioNTech și alte două vaccinuri COVID-19 au primit autorizație de utilizare de urgență (EUA) de la FDA pentru vârstele de mai jos:

Vaccinul Pfizer-BioNTech este autorizat pentru persoanele între 12 și 15 de ani sau mai în vârstă. Seria inițială se administrează în 2 doze, la distanță de 3 săptămâni.

Vaccinul Moderna este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani sau mai în vârstă. Seria inițială se administrează în 2 prize, la intervale de 4 săptămâni.

(Janssen) Johnson & Johnson vaccin este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și mai în vârstă. Se administrează inițial ca o singură injecție.

Doze suplimentare de vaccin COVID-19 (inclusiv rapeluri): 

Acum au fost autorizate doze suplimentare de vaccinuri COVID-19, în special pentru persoanele cu afecțiuni specifice care le expun un risc mai mare de COVID-19. Pentru mai multe despre aceasta, consultați „Ar trebui să primesc un rapel de vaccin COVID-19?”

S-a descoperit că toate aceste trei vaccinuri reduc semnificativ riscul de a fi infectat cu COVID-19. De asemenea, s-a dovedit a fi foarte eficienți în reducerea riscului de a avea o boală severă, de a fi spitalizat sau de a muri din cauza COVID-19 dacă sunteți infectat.

Cum funcționează aceste vaccinuri?

Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna conțin ARN mesager (ARNm), care este un tip de material genetic. După ce o persoană primește vaccinul, ARNm intră în celulele din organism și îi spune să facă copii ale proteinei „spike” a virusului COVID-19 (proteina care în mod normal ajută virusul să infecteze celulele umane). Acest lucru nu provoacă boală, dar ajută la învățarea sistemului imunitar să acționeze împotriva virusului dacă organismul este expus la acesta în viitor.

Vaccinul Johnson & Johnson (Janssen) conține un adenovirus (un tip de virus diferit de coronavirusul care provoacă COVID-19), care a fost modificat în laborator astfel încât să conțină gena (bucata de ADN) pentru COVID -proteina spike a virusului 19. Odată ce adenovirusul intră în celule în organism, această genă le spune celulelor să facă copii ale proteinei spike. Acest lucru determină sistemul imunitar să recunoască și să atace virusul COVID-19 dacă organismul este expus la acesta în viitor. Adenovirusul din acest vaccin nu este un virus viu deoarece a fost modificat astfel încât să nu se mai poată reproduce în organism (și nici nu poate provoca boli).

Nu veți face boala COVID-19 de la niciunul dintre aceste vaccinuri, deoarece nu conțin virusul care provoacă COVID-19.

Unele vaccinuri pentru alte boli conțin versiuni modificate ale virușilor vii care provoacă bolile. Acești viruși vii nu provoacă probleme persoanelor cu sistem imunitar normal. Dar s-ar putea să nu fie sigure pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite, așa că vaccinurile cu virus vii de obicei nu sunt recomandate pacienților cu cancer. Cu toate acestea, vaccinurile COVID-19 disponibile în SUA nu conțin aceste tipuri de viruși vii.

Care este diferența dintre aprobarea FDA și autorizația de utilizare de urgență (EUA)?

Dacă un vaccin este pe deplin aprobat de FDA , înseamnă că informațiile despre vaccin și efectele sale au fost revizuite în detaliu, iar FDA a stabilit că beneficiile depășesc riscurile cunoscute și posibile pentru persoanele pe care este menită să îi ajute.

Într-o EUA, FDA permite utilizarea unui vaccin sau a unui medicament în timpul unei situații de urgență, cum ar fi actuala pandemie de COVID-19, atunci când dovezile disponibile arată că beneficiile potențiale depășesc riscurile potențiale. Medicamentele și vaccinurile cărora li s-a administrat un EUA continuă să fie studiate în studiile clinice. Un EUA nu este același lucru cu o aprobare completă a FDA, care necesită o revizuire mai amănunțită a siguranței și eficacității.

Chiar și după ce un medicament sau un vaccin a primit aprobarea deplină, FDA ar putea continua să- l monitorizeze pentru efecte secundare neașteptate sau pentru mai multe informații care ar putea fi utile de știut. De exemplu, încă nu este clar cât de probabil este ca cineva care primește unul dintre vaccinuri să poată răspândi virusul altora. Acest lucru este încă studiat, la fel ca orice posibile efecte pe termen lung ale vaccinurilor. Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp vaccinurile vor oferi protecție împotriva virusului.

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?

Reacțiile adverse frecvente care au fost raportate după administrarea vaccinurilor includ:

  • Durere, roșeață sau umflare la locul injectării
  • Senzație de oboseală
  • Durere de cap
  • Febră
  • Frisoane
  • Dureri musculare și articulare
  • Greață

Pentru vaccinurile care necesită două injecții ca parte a seriei inițiale, efectele secundare pot fi puțin mai puternice după a doua injecție, comparativ cu ceea ce ați fi avut după prima injecție. În general, efectele secundare tind să dispară în câteva zile.

Ganglioni limfatici umflați/sensibili

Unii oameni ar putea avea umflarea sau sensibilitatea ganglionilor limfatici de sub braț în care au primit injecția. Acesta este adesea un răspuns normal al sistemului imunitar al organismului, care se pregătește să lupte împotriva unei viitoare infecții cu COVID-19.

Un ganglion limfatic umflat sub braț poate cauza îngrijorare, deoarece acesta poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de sân (precum și al altor tipuri de cancer – vezi mai jos). Timpul necesar pentru ca ganglionii limfatici să se micșoreze din nou după vaccin poate fi de la câteva zile până la câteva săptămâni, deși acest lucru este încă în studiu. Dacă observați ganglioni limfatici umflați sau sensibili care nu dispar după câteva săptămâni (sau dacă continuă să devină mai mari), contactați medicul dumneavoastră pentru a discuta pașii următori.

Pentru cei cu orice tip de cancer sau cu antecedente de cancer:  multe tipuri de cancer se pot răspândi la ganglionii limfatici din apropiere (și unele tipuri de cancer pot începe în ganglionii limfatici). Acest lucru poate face ca nodurile să devină mărite. Deoarece vaccinurile COVID pot provoca, de asemenea, mărirea ganglionilor limfatici, este important să discutați cu medicul oncolog dacă sunteți programat să faceți un test imagistic (cum ar fi un RMN sau tomografie computerizată) în săptămânile după ce ați primit un vaccin COVID. În unele cazuri, medicii vă pot sfătui să amânați testul imagistic, dacă este posibil, astfel încât ganglionii limfatici umflați care rezultă din vaccin să nu fie confundați cu cancer. Dacă vi se face o scanare la scurt timp după ce ați primit vaccinul, este important să vă asigurați că medicul dumneavoastră este conștientă că ați primit vaccinul, astfel încât să poată lua în considerare acest lucru atunci când se uită la scanări.

Efecte secundare grave și pe termen lung ale vaccinurilor COVID-19

Până în prezent, au fost raportate câteva preocupări mai puțin frecvente, dar posibil serioase privind siguranța vaccinurilor. Nu a fost raportată o creștere a procentului de reacții alergice față de cel obișnuit la restul tipurilor de vaccin.

Reacții alergice la vaccin

În cazuri foarte rare, oamenii au avut reacții alergice grave după ce au primit unul dintre vaccinuri. Acest lucru pare să fie mai probabil la persoanele care au avut înainte reacții alergice grave.

Cheaguri de sânge

Foarte rar, persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson (Janssen) au dezvoltat cheaguri grave de sânge în creier, plămâni, abdomen (burtă), picioare sau alte părți ale corpului, împreună cu un număr scăzut de trombocite. (Trombocitele sunt celule care în mod normal ajută la coagularea sângelui.)

Cele mai multe dintre aceste evenimente s-au întâmplat la femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani și între 6 și 15 zile după vaccinare.

FDA și Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au revizuit datele despre aceste incidente și au stabilit că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului depășesc riscurile cunoscute și potențiale la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Persoanele care primesc vaccinul (și personalul medical) ar trebui să examineze Fișa informativă Janssen pentru beneficiari și cadre medicale pentru a afla mai multe despre posibilele beneficii și riscuri ale vaccinului.

FDA și CDC recomandă ca, dacă ați primit vaccinul Johnson & Johnson în ultimele trei săptămâni, să contactați imediat 112 dacă aveți posibile simptome ale unui cheag de sânge, cum ar fi o durere de cap severă sau constantă, vedere încețoșată, convulsii, dureri abdominale (de burtă), dureri sau umflături ale picioarelor, dureri în piept sau dificultăți de respirație. De asemenea, ar trebui să contactați 112 dacă aveți simptome care ar putea fi de la un număr scăzut de trombocite, cum ar fi vânătăi noi sau ușoare, sau pete mici violete sau roșii pe piele care ar putea arăta ca o erupție cutanată.

Inflamația inimii

O mică parte dintre persoanele care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au dezvoltat miocardită (inflamația mușchiului inimii) sau pericardită (inflamația mucoasei din exteriorul inimii) .

În majoritatea cazurilor, simptomele au început la câteva zile după a doua doză de vaccin și au fost mai probabil să apară la adolescenți și adulții tineri. Pentru persoanele care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech , riscul a fost cel mai mare la băieții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani și apoi la bărbații sub 40 de ani.

Dacă primiți fie vaccinul Pfizer-BioNTech, fie vaccinul Moderna și începeți să aveți dureri în piept, dificultăți de respirație sau senzația de a avea o inimă care bate rapid, flutură sau bate cu putere, FDA și CDC recomandă să primiți imediat asistență medicală.

Persoanele care primesc aceste vaccinuri (și îngrijitorii lor) ar trebui să examineze Fișa informativă Moderna   și Fișa informativă Pfizer-BioNTech  pentru a afla mai multe despre posibilele beneficii și riscuri ale acestor două vaccinuri.

Sindromul Guillain-Barré (GBS)

GBS a apărut la o proporție foarte mică de oameni care au primit vaccinul Johnson & Johnson (Janssen). În acest sindrom, sistemul imunitar al organismului dăunează unor părți ale sistemului nervos. Acest lucru poate duce la slăbiciune musculară și alte simptome.

La majoritatea oamenilor, simptomele au început în decurs de 6 săptămâni după vaccinarea.

Simptomele GBS pot include:

  • Slăbiciune sau furnicături, în special la nivelul picioarelor sau brațelor, care se agravează și/sau se extinde în alte părți ale corpului
  • Probleme de mers
  • Probleme cu mișcările faciale, inclusiv vorbirea, mestecatul sau înghițirea
  • Vedere dublă sau probleme cu mișcarea ochilor
  • Probleme cu controlul vezicii urinare sau funcția intestinală

FDA vă sfătuiește să obțineți imediat asistență medicală dacă dezvoltați oricare dintre aceste simptome după ce ați primit vaccinul Janssen.

Persoanele care primesc acest vaccin (și îngrijitorii lor) ar trebui să examineze Fișa informativă Janssen  pentru a afla mai multe despre posibilele beneficii și riscuri ale vaccinului.

Pentru cele mai recente informații, vizitați site-urile FDA și CDC .

Toate aceste vaccinuri COVID-19 sunt încă destul de noi, așa că posibilele efecte secundare pe termen lung sunt încă studiate și este posibil ca îndrumările despre diferitele vaccinuri să se schimbe. Dacă aveți îngrijorări cu privire la obținerea vaccinului COVID-19, este important să discutați cu medicul dumneavoastră.

Pacienții cu cancer și supraviețuitorii ar trebui să primească vaccinul?

Multe grupuri medicale de experți recomandă ca majoritatea persoanelor cu cancer sau cu antecedente de cancer să primească vaccinul COVID-19 odată ce le este disponibil. Aceasta include persoanele care au avut deja COVID-19 .

Principala preocupare cu privire la obținerea vaccinului nu este dacă este sigur pentru persoanele cu cancer, ci cât de eficient va fi, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia (chimio), radiațiiletransplantul de celule stem sau de măduvă osoasă sau imunoterapia pot afecta sistemul imunitar, ceea ce ar putea face vaccinul mai puțin eficient. Persoanele cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemiile sau limfoamele , pot avea, de asemenea, un sistem imunitar slăbit, ceea ce ar putea face vaccinul mai puțin eficient.

Deși nu avem încă informații specifice despre cât de eficiente ar putea fi vaccinurile la persoanele tratate pentru cancer, este posibil ca vaccinurile să nu fie la fel de eficiente la persoanele cu sistem imunitar slăbit în comparație cu persoanele cu sistem imunitar sănătos. În ciuda acestui fapt, experții recomandă în continuare ca majoritatea pacienților cu cancer să primească vaccinul, deoarece cei cu un sistem imunitar fragil sunt expuși riscului de boală severă cu COVID-19, așa că este mai bine să fie protejat chiar și de la vaccin decât să nu aibă nicio protecție. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit care sunt complet vaccinate (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin), CDC are, de asemenea, recomandări privind obținerea unei doze suplimentare de vaccin COVID-19. Consultați „Ar trebui să primesc un rapel de vaccin COVID-19?”

Deoarece situația pentru fiecare persoană este diferită, cel mai bine este să discutați despre riscurile și beneficiile obținerii unuia dintre vaccinurile COVID-19 cu medicul dumneavoastră oncolog. Ei vă pot sfătui și vă pot spune când ar trebui să îl primiți.

Pentru persoanele care sunt complet vaccinate (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin), CDC are îndrumări cu privire la lucruri pe care le puteți face acum (cum ar fi să nu aveți nevoie să purtați mască sau distanță socială în multe locuri), precum și ce anume tipuri de precauții pe care ar trebui să le luați în continuare. Acest ghid este actualizat în mod regulat, așa că verificați site-ul CDC pentru detalii. Este posibil ca îndrumările CDC să nu se aplice dacă aveți un sistem imunitar slăbit (cum ar fi din cauza cancerului sau a tratamentului acestuia) , așa că este important să discutați cu furnizorul de asistență medicală despre măsurile de precauție pe care trebuie să le luați în continuare. 

Ar trebui persoanele cu cancer să primească un vaccin specific COVID-19?

După cum s-a menționat în „Care vaccinuri COVID-19 sunt disponibile?”, vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna sunt vaccinuri ARNm, în timp ce vaccinul Johnson & Johnson (Janssen) este un vaccin adenovirus. Principala diferență între ele în acest moment este că seria inițială pentru vaccinurile ARNm este administrată ca două injecții timp de 3 până la 4 săptămâni, în timp ce vaccinul adenovirus este administrat inițial ca o singură injecție. (Sunt recomandate vaccinuri suplimentare pentru unele persoane – consultați „Ar trebui să primesc un rapel de vaccin COVID-19?”)

Aceste vaccinuri au fost studiate în diferite locuri și în momente diferite și nu au existat studii care să compare direct diferitele vaccinuri. Din această cauză, nu este clar dacă unul dintre vaccinuri este mai sigur sau mai eficient decât oricare dintre celelalte. De asemenea, nu este clar dacă vreunul dintre vaccinuri este mai mult (sau mai puțin) eficient împotriva unora dintre noile variante de COVID-19 care au apărut în ultimele luni. Acest lucru este studiat.

Toate cele trei vaccinuri s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de infectare cu COVID-19, precum și a riscului de îmbolnăvire severă, spitalizare sau moarte din cauza bolii dacă sunteți infectat.

În acest moment, majoritatea organizațiilor medicale majore nu au recomandat să se administreze un tip de vaccin COVID în detrimentul altuia, fie pentru pacienții cu cancer (sau supraviețuitori), fie pentru alte persoane. Mulți experți în sănătate cred că obținerea vaccinului COVID-19, oricare ar fi acesta, este cea mai importantă, mai degrabă decât să aștepte pentru a obține un vaccin specific.

Pe măsură ce devin disponibile noi informații despre diferitele vaccinuri COVID-19, este posibil ca îndrumările despre diferitele vaccinuri să se schimbe. Din acest motiv, este important să discutați cu medicul dumneavoastră de cancer despre obținerea vaccinului.

Ar trebui să primesc un rapel de vaccin COVID-19?

Studiile actuale au arătat că majoritatea oamenilor care sunt complet vaccinați (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin) sunt bine protejați de bolile severe și decesele cauzate de COVID-19, inclusiv variantele care se află acum în SUA. Cu toate acestea, unele cercetări au descoperit că, chiar și după ce au primit vaccinurile, anumite persoane ar putea să nu fie la fel de bine protejate împotriva COVID-19.

Persoanele cu sistemul imunitar slăbit

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi unii pacienți cu cancer, ar putea să nu fie la fel de bine protejați împotriva COVID-19, chiar și după ce au fost complet vaccinați. La acești oameni, obținerea unei alte doze de vaccin i-ar putea ajuta să dezvolte un răspuns imunitar mai puternic dacă sunt expuși la virusul care provoacă COVID-19 (deși cât de puternic este încă studiat).

CDC recomanda o a treia doză de vaccinuri ARNm (Pfizer-BioNTech si Moderna) pentru persoanele cu un sistem imunitar moderat la sever slăbit. Aceasta include, de exemplu, persoanele care au:

  • Ați primit un tratament activ pentru cancer (fie pentru tumori solide, fie pentru cancere de sânge)
  • Ați primit un transplant de celule stem în ultimii 2 ani sau luați medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar
  • Ați primit un tratament activ cu corticosteroizi în doze mari sau alte medicamente care pot suprima răspunsul imun

A treia doză de vaccin trebuie administrată la cel puțin 4 săptămâni după a doua doză. Ori de câte ori este posibil, același vaccin ARNm trebuie utilizat pentru a treia doză, conform CDC. Dacă nu este disponibil același vaccin (sau dacă nu se știe ce vaccin ARNm a primit o persoană), atunci oricare vaccin ARNm poate fi administrat pentru a treia doză.

Persoanele care primesc această a treia doză sunt, de asemenea, eligibile pentru o doză suplimentară (de rapel) de vaccin, potrivit CDC. Acesta trebuie administrat la cel puțin 6 luni după a treia doză.

Pentru persoanele imunodeprimate care au primit inițial vaccinul Johnson & Johnson [Janssen], CDC recomandă administrarea unei injecții de rapel la cel puțin 2 luni după doza inițială. Oricare dintre cele trei vaccinuri disponibile poate fi administrat pentru această doză de rapel.

Persoanele în vârstă, care au afecțiuni medicale de bază sau care lucrează sau trăiesc în medii cu risc ridicat

Persoanele în vârstă  sunt mai predispuse să se îmbolnăvească grav de COVID-19. Anumite afecțiuni medicale vă pot face, de asemenea, mai probabil să vă îmbolnăviți grav de COVID-19. Unele dintre aceste afecțiuni medicale includ:

  • Cancer
  • Boala cronică de rinichi
  • Boala pulmonară cronică
  • Diabet (tip 1 sau tip 2)
  • Afecțiuni cardiace
  • Boală de ficat
  • A fi supraponderal sau obez

Potrivit CDC , persoanele care au antecedente de cancer pot avea un risc crescut de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Pentru persoanele care au primit ambele doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna COVID-19 , CDC recomandă  o a treia doză (de rapel) din acest vaccin la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru anumite grupuri de persoane. Acestea includ persoane care:

  • Au 65 de ani sau mai mult
  • Au 18 ani sau mai mult și locuiesc în instituții de îngrijire pe termen lung, cum ar fi casele de bătrâni
  • Au între 50 și 64 de ani cu afecțiuni medicale cronice

CDC a mai declarat că următoarele grupuri de persoane care sunt complet vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech sau Moderna pot primi o a treia doză (rapel) din acest vaccin la cel puțin 6 luni după a doua doză, pe baza riscurilor și beneficiilor pentru fiecare persoană:

  • Persoane între 18 și 49 de ani cu afecțiuni medicale cronice
  • Persoane cu vârsta între 18 și 64 de ani care prezintă un risc crescut de expunere și transmitere la COVID-19 din cauza locului de muncă sau a unei alte situații

Persoane care au primit inițial vaccinul Johnson & Johnson (Janssen).

Pentru toate persoanele de 18 ani sau peste care au primit vaccinul Johnson & Johnson [Janssen], CDC recomandă să se administreze o vaccinare de rapel la cel puțin 2 luni după doza inițială.

Trebuie să fac același vaccin pentru doza mea de rapel?

Nu neapărat. CDC permite amestecarea și potrivirea dozelor de vaccin  pentru vaccinuri de rapel.

Dacă sunteți îngrijorat de riscul dumneavoastră de COVID-19 chiar și după ce ați fost complet vaccinat, este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să primiți o a treia doză de vaccin, precum și ce altceva puteți face pentru a vă reduce riscul de apariție, infecție.

Mai trebuie să iau măsuri de precauție dacă primesc vaccinul COVID-19?

Vaccinurile COVID-19 sunt încă în studiu, deoarece există lucruri pe care încă nu le știm despre ele. De exemplu, cercetătorii încă încearcă să determine cât timp vaccinurile COVID-19 vor ajuta la protejarea împotriva virusului. Și, deși vaccinurile pot reduce în mod clar riscul de îmbolnăvire gravă de la COVID, încă nu este clar cât de bine pot preveni răspândirea virusului la alții.

Pentru persoanele care sunt complet vaccinate (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin), CDC are îndrumări cu privire la lucruri pe care le puteți face acum (cum ar fi să nu aveți nevoie să purtați mască sau distanță socială în multe locuri), precum și ce anume tipuri de precauții pe care ar trebui să le luați în continuare. Acest ghid este actualizat în mod regulat, așa că verificați site-ul CDC pentru detalii. Este posibil ca îndrumările CDC să nu se aplice dacă aveți un sistem imunitar slăbit (cum ar fi din cauza cancerului sau a tratamentului acestuia) , așa că este important să discutați cu furnizorul de asistență medicală despre măsurile de precauție pe care trebuie să le luați în continuare.

Ce se întâmplă dacă am cancer de sân sau am antecedente de cancer mamar?

Unele persoane care primesc un vaccin COVID-19 ar putea avea ganglioni limfatici umflați sub braț în care a fost administrată injecția (vezi „Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?” de mai sus). Deoarece un ganglion limfatic umflat sub braț poate fi, de asemenea, un semn al răspândirii cancerului de sân, majoritatea medicilor recomandă ca persoanele cu cancer de sân sau cu antecedente de cancer de sân să facă injecția în brațul de pe partea opusă cancerului de sân. De exemplu, dacă cancerul la sân/operația ta la sân a fost în sânul stâng, cel mai bine este probabil să faci injecția în brațul drept. Dacă ați avut o intervenție chirurgicală la ambii sâni, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun loc al corpului pentru a face injecția.

Ganglionii limfatici umflați după o injecție de vaccin ar putea avea, de asemenea, un efect asupra rezultatelor mamografiei. (Vezi următoarea întrebare.)

Vaccinul ar putea cauza probleme dacă îmi fac o mamografie?

Obținerea unui vaccin COVID-19 poate duce la umflarea ganglionilor limfatici de sub braț în care a fost administrată injecția. (Vezi „Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?” de mai sus.)

Ganglionii limfatici umflați de sub braț ar putea apărea pe o mamografie efectuată pentru depistarea cancerului de sân, ceea ce ar putea cauza îngrijorare și ar putea duce la necesitatea unor teste suplimentare.

Dacă sunteți programat pentru o mamografie la scurt timp după ce ați primit un vaccin COVID-19, este important să spuneți medicului dumneavoastră când și în ce braț ați primit injecția. În funcție de situația dvs., aceștia pot discuta cu dvs. dacă ar trebui să vă schimbați programarea la mamografie. Nu amânați mamografia fără a vorbi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Este în regulă ca personalul care îngrijește pacienți cu cancer să primească vaccinul?

Da. De fapt, vaccinarea poate ajuta la scăderea riscului ca persoana de care aveți grijă să se îmbolnăvească de COVID-19.

Unele vaccinuri pentru alte boli conțin versiuni modificate ale virușilor vii care provoacă bolile. Aceste tipuri de vaccinuri cu virus viu nu sunt de obicei recomandate pentru persoanele care îngrijesc pacienți cu cancer, deoarece ar putea avea efecte nedorite asupra pacienților cu cancer. Cu toate acestea, vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 nu conțin aceste tipuri de viruși vii, așa că obținerea unuia dintre aceste vaccinuri nu vă expune riscul de a transmite COVID-19 persoanei pe care o îngrijiți.

Este important să știți că, dacă primiți un vaccin COVID-19 și sunteți expus ulterior la virus, nu este încă clar dacă vaccinul vă va împiedica să infectați pe altcineva (chiar dacă nu vă îmbolnăviți).

Pentru persoanele care sunt complet vaccinate (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin), CDC are îndrumări cu privire la lucruri pe care le puteți face acum (cum ar fi să nu aveți nevoie să purtați mască sau distanța socială în multe locuri), precum și ce anume tipuri de precauții pe care ar trebui să le luați în continuare. CDC are, de asemenea, îndrumări cu privire la cine ar putea fi eligibil pentru o a treia doză sau o doză de rapel a vaccinurilor. Acest ghid este actualizat în mod regulat, așa că verificați site-ul CDC pentru detalii. Este posibil ca îndrumările CDC să nu se aplice dacă aveți (sau aveți grijă de cineva care are) un sistem imunitar slăbit (cum ar fi cancerul sau tratamentul acestuia) , așa că este important să discutați cu medicul curant despre măsurile de precauție pe care trebuie să le luați în continuare.

Persoanele care primesc vaccin s-ar putea să nu se simtă bine timp de câteva zile după fiecare injectare, așa că ar putea avea sens să aibă pe altcineva disponibil pentru a ajuta cu îngrijirea în acest timp.

Ar trebui să fac și eu vaccinul antigripal?

COVID-19 și gripa (gripa) sunt cauzate de diferiți viruși, așa că obținerea unui vaccin împotriva uneia dintre aceste boli NU va proteja împotriva celeilalte. Pe lângă faptul că vorbesc cu medicul despre vaccinarea împotriva COVID-19, este foarte important pentru pacienții cu cancer să discute cu medicul lor despre beneficiile și riscurile vaccinării împotriva gripei .

Gripa și COVID-19 sunt ambele cauzate de viruși care se pot răspândi cu ușurință și pot provoca boli grave la persoanele în vârstă, la cei cu un sistem imunitar slăbit și la alții cu anumite afecțiuni medicale. Aceste infecții au multe dintre aceleași simptome, așa că poate fi dificil să știi care dintre ele ai putea avea fără a avea teste specifice.

Persoanele care locuiesc cu sau au grijă de cineva cu risc crescut de a se îmbolnăvi de gripă ar trebui, de asemenea, să primească vaccinul antigripal.

Suprapunerea sezonului de gripă din acest an peste pandemia de COVID-19 ar putea pune, de asemenea, o povară asupra sistemelor de sănătate, astfel încât vaccinarea antigripală ar putea contribui la reducerea acestui lucru.

De unde pot obține mai multe informații despre vaccinurile COVID-19?

CDC și FDA au mai multe informații despre vaccinurile COVID-19, inclusiv despre diferitele tipuri de vaccinuri și despre posibilele riscuri și beneficii cunoscute ale fiecăruia.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA)

Articol publicat de către American Cancer Society

Ultima revizuire: 27 octombrie 2021

 

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close