Tratamentul sarcomului Kaposi

Prezentare generală a tratamentului

În îngrijirea cancerului, diferite tipuri de medici lucrează adesea împreună pentru a crea un plan general de tratament al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Aceasta se numește o echipă multidisciplinară. Echipele de îngrijire a cancerului includ o varietate de alți profesioniști din sănătate,  cum ar fi asistenți medicali, asistenți sociali, farmaciști, consilieri, dieteticieni și alții.

Descrierile tipurilor comune de tratamente utilizate pentru sarcomul Kaposi sunt enumerate mai jos. Planul dvs. de îngrijire include, de asemenea, tratamentul simptomelor și efectelor secundare, o parte importantă a îngrijirii cancerului.

Opțiunile de tratament și recomandările depind de mai mulți factori, incluzând tipul și stadiul cancerului, posibilele efecte secundare și preferințele pacientului și starea generală de sănătate. Luați timp pentru a afla despre toate opțiunile de tratament și asigurați-vă că puneți întrebări despre lucruri care nu sunt clare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament și despre ce vă puteți aștepta în timp ce primiți tratamentul. Aceste tipuri de discuții se numesc „luarea deciziilor comune”. Luarea deciziilor comune este atunci când dumneavoastră și medicii dumneavoastră lucrați împreună pentru a alege tratamente care se potrivesc obiectivelor îngrijirii dumneavoastră. Luarea deciziilor comune este deosebit de importantă pentru sarcomul Kaposi, deoarece există diferite opțiuni de tratament.

Tratamentul antiretroviral

Pentru persoanele cu sarcom epidemic Kaposi, tratamentul antiretroviral (ART) pentru HIV / SIDA este de obicei utilizat înainte de orice alte tratamente pentru tratarea tumorii și reducerea simptomelor. ART poate fi administrat singur sau în asociere cu chimioterapie (vezi mai jos), în funcție de răspândirea bolii și de simptomele persoanei.

Rar, ART poate agrava infecțiile preexistente și sarcomul Kaposi. Această reacție se numește sindrom inflamator de reconstituire imună (IRIS). Dacă simptomele se agravează în primele câteva săptămâni după începerea tratamentului cu ART, discutați cu medicul dumneavoastră.

Intervenția chirurgicală

Chirurgia este îndepărtarea tumorii și a unor țesuturi sănătoase din jur în timpul unei operații. Chirurgia poate fi efectuată de un chirurg oncolog specializat în tratarea cancerului prin intervenții chirurgicale. Chirurgia este cea mai utilă atunci când leziunile sunt localizate într-o singură zonă sau câteva zone specifice.

Există 2 tipuri de proceduri chirurgicale utilizate pentru sarcomul Kaposi:

Chiuretaj și Electrodesicție. În timpul acestei proceduri, cancerul este îndepărtat cu un instrument ascuțit, în formă de lingură, numit chiuretă. Zona poate fi apoi tratată cu electrodesicție, care utilizează un curent electric pentru a controla sângerarea și a distruge celulele canceroase rămase. Această procedură poate lăsa o cicatrice.

Criochirurgie. folosește azot lichid pentru a îngheța și distruge celulele. Mai târziu, pielea se va blisteriza și va cădea. Această procedură va lăsa uneori o cicatrice. Poate fi necesară mai mult de o intervenție. Această procedură se mai numește crioterapie sau crioablare.

Înainte de operație, discutați cu medicul curant despre posibilele efecte secundare ale intervenției chirurgicale specifice pe care o veți avea.

Terapia fotodinamică

În timpul terapiei fotodinamice, o substanță sensibilă la lumină este injectată în leziune. Această substanță rămâne în celulele canceroase mai mult decât în ​​celulele sănătoase. Cu un laser este apoi îndreptat spre leziune pentru a distruge celulele canceroase care au absorbit substanța sensibilă la lumină.

Terapie cu radiații

Radioterapia utilizează raze X cu energie ridicată sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Un medic specializat în administrarea de radioterapie pentru tratarea cancerului se numește Radioterapeut. Poate fi administrat și ca tratament paliativ pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului prin tratarea simptomelor și a efectelor secundare.

Cel mai frecvent tip de tratament cu radiații se numește radioterapie cu fascicul extern. Când tratamentul cu radiații este administrat cu ajutorul implanturilor, acesta se numește radioterapie internă sau brahiterapie.

Un regim sau program de radioterapie constă, de obicei, dintr-un număr specific de tratamente administrate pe o perioadă determinată de timp.

Tratamentul poate provoca erupții cutanate, piele uscată sau modificări ale culorii pielii. Alte efecte secundare ale radioterapiei pot include oboseală, tulburări de tranzit intestinal. Cele mai multe efecte secundare dispar imediat după terminarea tratamentului.

Terapii sistemice folosind medicamente

Terapia sistemică este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. Acest tip de medicament este administrat prin fluxul sanguin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Terapiile sistemice sunt, în general, prescrise de un medic oncolog.

Modalitățile obișnuite de a face terapii sistemice perfuzabil sau pe cale orală.

Tipurile de terapii sistemice utilizate pentru sarcomul Kaposi includ:

  1. Chimioterapie
  2. Terapia țintită
  3. Imunoterapie

Fiecare dintre aceste tipuri de terapii este discutat mai jos mai detaliat. O persoană poate primi 1 tip de terapie sistemică la un moment dat sau o combinație de terapii sistemice administrate în același timp. Acestea pot fi, de asemenea, administrate ca parte a unui plan de tratament care include intervenții chirurgicale și / sau radioterapie.

Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului sunt în continuă evaluare. Discuția cu medicul dumneavoastră este adesea cel mai bun mod de a afla despre medicamentele prescrise pentru dvs., despre scopul lor și despre potențialele lor efecte secundare sau interacțiunile cu alte medicamente. De asemenea, este important să anunțați medicul dacă luați orice altă rețetă sau medicamente sau suplimente fără prescripție medicală. Ierburile, suplimentele și alte medicamente pot interacționa cu medicamentele împotriva cancerului.

 

Chimioterapia

Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, de obicei prin menținerea celulelor canceroase din creștere, divizare și producerea mai multor celule.

Un program de chimioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de cicluri administrate pe o perioadă de timp stabilită. Uneori, chimioterapia este injectată direct în leziune pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta se numește injecție intralesională. Injecțiile intralezionale pentru tratarea sarcomului Kaposi utilizează adesea vinblastină (Velban).

Un pacient poate primi un medicament la un moment dat sau o combinație de medicamente diferite administrate în același timp. Medicamentele obișnuite utilizate pentru sarcomul Kaposi epidemic includ doxorubicina lipozomală (Doxil), paclitaxel (disponibil ca medicament generic) și vinorelbina (Navelbine).

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentul specific și de doza utilizată, dar pot include greață și vărsături, căderea părului, pierderea poftei de mâncare, diaree, oboseală, scăderea Hemoglobinei și/sau Trombocitelor, sângerări sau vânătăi după tăieturi sau leziuni minore, amorțeală și furnicături în mâini sau picioare, dureri de cap și întunecarea pielii și a unghiilor. Aceste reacții adverse dispar de obicei după terminarea tratamentului.

Terapia țintită

Terapia țintită este un tratament care vizează genele specifice ale cancerului, proteinele sau mediul tisular care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, limitând în același timp deteriorarea celulelor sănătoase.

Nu toate tumorile au aceleași ținte. Pentru a găsi cel mai eficient tratament, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alți factori din tumoarea dumneavoastră. Acest lucru îi ajută pe medici să potrivească mai bine fiecare pacient cu cel mai eficient tratament ori de câte ori este posibil. În plus, studiile de cercetare continuă să afle mai multe despre țintele moleculare specifice și noile tratamente îndreptate către acestea.

Terapia țintită pentru sarcomul Kaposi include:

Inhibitori ai kinazei. Vasele de sânge reprezintă o mare parte a leziunilor sarcomului Kaposi, așa că cercetătorii studiază tratamente axate pe oprirea angiogenezei, care este procesul de fabricare a vaselor de sânge noi. Scopul terapiei anti-angiogeneză folosind inhibitori de kinază este de a bloca formarea de noi vase de sânge, astfel încât nutrienții de care are nevoie o tumoare pentru a crește și răspândi nu pot fi eliberați. Acest lucru face ca tumoarea să „moară de foame”.

Medicamente imunomodulatoare. (sau imunomodulatoare) sunt medicamente care schimbă modul în care funcționează sistemul imunitar al corpului și interacționează cu celulele tumorale și pot, de asemenea, bloca formarea de noi vase de sânge în tumoră. Pomalidomida (Pomalyst) este aprobată pentru a trata sarcomul Kaposi epidemic dacă ART nu a avut succes, precum și adulții cu orice sarcom Kaposi care sunt HIV-negativi. La pacienții cu sarcom Kaposi asociat cu HIV, rata de răspuns a fost de 67%. La pacienții care au fost HIV-negativi, rata de răspuns a fost de 80%. Durata răspunsului a durat în medie 10-12 luni. Cele mai frecvente efecte secundare au fost numărul scăzut de celule albe din sânge și celule roșii din sânge, constipație, oboseală și erupții cutanate. Alte medicamente similare pomalidomidei includ lenalidomida (Revlimid) și talidomida (Talomid),

Imunoterapia

Imunoterapia, numită și terapie biologică, este concepută pentru a stimula apărarea naturală a corpului pentru a lupta împotriva cancerului. Folosește materiale fabricate fie de corp, fie într-un laborator pentru a îmbunătăți, viza sau restabili funcția sistemului imunitar. Uneori, sarcomul Kaposi răspunde la alfa-interferon (Intron A), care pare să funcționeze prin schimbarea proteinelor de pe suprafața celulelor canceroase și prin încetinirea creșterii acestora.

Diferite tipuri de imunoterapie pot provoca efecte secundare diferite. Efectele secundare frecvente ale imunoterapiei pentru sarcomul Kaposi sunt scăderea numărului de celule albe din sânge și simptome asemănătoare gripei. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele reacții adverse pentru imunoterapia recomandată pentru dumneavoastră.

Medicamente topice

Planul de tratament poate include creme pentru piele pentru a micșora sau a opri creșterea leziunilor. Cremele topice adesea nu opresc tot cancerul, dar pot îmbunătăți aspectul unei persoane. Crema Imiquimod (Aldara) este utilizată pentru tratarea multor afecțiuni ale pielii, inclusiv carcinom bazocelular și sarcom Kaposi. Alitretinoinul (Panretin) este un medicament pe bază de gel care are legătură cu vitamina A, care poate face ca leziunile din sarcomul Kaposi să dispară. Gelul se pune pe leziuni timp de multe săptămâni.

Efectele fizice, emoționale și sociale ale cancerului

Cancerul și tratamentul acestuia provoacă simptome fizice și efecte secundare, precum și efecte emoționale, sociale și financiare. Gestionarea tuturor acestor efecte se numește îngrijire paliativă sau îngrijire de susținere. Este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră, care este inclusă împreună cu tratamentele menite să încetinească, să oprească sau să elimine cancerul.

Îngrijirea paliativă se concentrează pe îmbunătățirea sentimentului în timpul tratamentului prin gestionarea simptomelor și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora cu alte nevoi non-medicale. Orice persoană, indiferent de vârstă sau tip și stadiu de cancer, poate primi acest tip de îngrijire. Și de multe ori funcționează cel mai bine atunci când este început imediat după un diagnostic de cancer. Persoanele care primesc îngrijiri paliative împreună cu tratamentul pentru cancer au adesea simptome mai puțin severe, o calitate mai bună a vieții și declară că sunt mai mulțumiți de tratament.

Tratamentele paliative variază foarte mult și includ adesea medicamente, modificări nutriționale, tehnici de relaxare, sprijin emoțional și spiritual și alte terapii. De asemenea, puteți primi tratamente paliative similare cu cele menite să scape de cancer, cum ar fi chimioterapia, intervenția chirurgicală sau radioterapia.

Înainte de începerea tratamentului, discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament din planul de tratament. De asemenea, ar trebui să vorbiți despre posibilele efecte secundare ale planului de tratament specific și despre opțiunile de îngrijire paliativă.

În timpul tratamentului, echipa de îngrijire vă poate cere să răspundeți la întrebări despre simptomele și efectele secundare și să descrieți fiecare problemă. Asigurați-vă că informați echipa medicală dacă aveți o problemă. Acest lucru ajută echipa de îngrijire să trateze orice simptome și efecte secundare cât mai repede posibil. De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor probleme mai grave în viitor.

Sarcomul Kaposi răspândit (diseminat)

În alte tipuri de cancer, dacă cancerul se răspândește într-o altă parte a corpului de unde a început, medicii îl numesc cancer metastatic. Deoarece sarcomul Kaposi afectează în mod obișnuit mai mult de o zonă a pielii, este dificil să se indice ce este „metastatic” pentru sarcomul Kaposi, în comparație cu alte tipuri de cancer. Cu toate acestea, sarcomul Kaposi este considerat mai grav dacă implică alte organe decât pielea, cum ar fi plămânii, ficatul sau tractul gastro-intestinal. Dacă se întâmplă acest lucru, este o idee bună să discutați cu medici cu experiență în tratarea sarcomului Kaposi pe scară largă. Medicii pot avea opinii diferite despre cel mai bun plan de tratament standard. Studiile clinice ar putea fi, de asemenea, o opțiune. Aflați mai multe despre obținerea unei a doua opinii înainte de a începe tratamentul, astfel încât să vă simțiți confortabil cu planul de tratament ales.

Planul dvs. de tratament poate include o combinație de intervenții chirurgicale, radioterapie și terapii care utilizează medicamente. Îngrijirea paliativă va fi, de asemenea, importantă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Pentru majoritatea oamenilor, diagnosticul de sarcom Kaposi răspândit este foarte stresant și dificil. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați despre ce vă simțiți cu medicii, asistenții medicali, asistenții sociali sau cu alți membri ai echipei de îngrijire. De asemenea, poate fi util să discutați și cu alți pacienți, inclusiv prin intermediul unui forum.

Remisiunea și șansa reapariției

O remisiune este atunci când cancerul nu poate fi detectat în organism și nu există simptome. Acest lucru poate fi, de asemenea, numit „nicio dovadă de boală” sau NED.

O remisiune poate fi temporară sau permanentă. Această incertitudine determină mulți oameni să se îngrijoreze că cancerul va reveni. Deși multe remisii sunt permanente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea revenirii cancerului. Înțelegerea riscului de recurență și a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătiți dacă cancerul revine.

Dacă cancerul revine după tratamentul inițial, se numește cancer recurent. Poate reveni în același loc (numit recurență locală), în apropiere (recurență regională) sau într-un alt loc (recurență îndepărtată).

Când se întâmplă acest lucru, va începe din nou un nou ciclu de testare pentru a afla cât mai mult posibil despre recurență. După terminarea acestei testări, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți vorbi despre opțiunile de tratament. Adesea planul de tratament va include tratamentele descrise mai sus, cum ar fi ART, chirurgie, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie, dar pot fi utilizate într-o combinație diferită sau administrate într-un ritm diferit. Medicul dumneavoastră vă poate sugera studii clinice care studiază noi modalități de a trata acest tip de cancer recurent. Indiferent de planul de tratament pe care îl alegeți, îngrijirea paliativă va fi importantă pentru ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Persoanele cu cancer recurent experimentează adesea emoții precum neîncrederea sau frica. Sunteți încurajați să discutați cu echipa medicală despre aceste sentimente și să întrebați despre serviciile de asistență pentru a vă ajuta să faceți față.

Dacă tratamentul nu funcționează

Recuperarea după cancer nu este întotdeauna posibilă. Dacă cancerul nu poate fi vindecat sau controlat, boala poate fi numită avansată sau terminală.

Acest diagnostic este stresant și, pentru mulți oameni, cancerul avansat este dificil de discutat. Cu toate acestea, este important să purtați conversații deschise și oneste cu echipa dvs. de îngrijire a sănătății pentru a vă exprima sentimentele, preferințele și preocupările. Echipa de îngrijire are abilități, experiență și cunoștințe speciale pentru a sprijini pacienții și familiile lor și este acolo pentru a vă ajuta. Este extrem de important să vă asigurați că o persoană este confortabilă din punct de vedere fizic, fără dureri și susținută emoțional.

Persoanele care au cancer avansat și despre care se așteaptă să trăiască mai puțin de 6 luni ar putea dori să ia în considerare îngrijirea Hospice. Îngrijirea în spitale este concepută pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții pentru persoanele care se apropie de sfârșitul vieții. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați cu echipa de îngrijire despre opțiunile de îngrijire a ospiciului, care includ îngrijirea la domiciliu, un centru special de hospice sau alte locații de îngrijire a sănătății. Îngrijirea medicală și echipamentele speciale pot face ca șederea acasă să fie o opțiune viabilă pentru multe familii.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close