Limfom – Non-Hodgkin: Tipuri de tratament

Cum se tratează NHL

În îngrijirea cancerului, diferite tipuri de medici lucrează adesea împreună pentru a crea un plan general de tratament al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Aceasta se numește o echipă multidisciplinară. Echipele de îngrijire a cancerului includ o varietate de alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi asistenți medicali, asistenți medicali, asistenți medicali oncologici, asistenți sociali, farmaciști, consilieri, dietetici și alții.

Există 4 tratamente principale pentru NHL:

Chimioterapie

Imunoterapie

Terapia vizată

Terapie cu radiatii

Adesea, pacienții primesc o combinație a acestor tratamente. Ocazional, medicul și pacientul pot lua în considerare intervenția chirurgicală sau transplantul de măduvă osoasă / celule stem.

Tratamentul limfomului se schimbă rapid și a îmbunătățit rezultatele pentru mulți pacienți. Este important să aveți o confirmare de diagnostic a subtipului dvs. și să luați în considerare obținerea unei a doua opinii cu privire la planul dumneavoastră de tratament.

Tipurile comune de tratamente utilizate pentru NHL sunt descrise mai jos. În plus, este oferit și tratament pentru subtipuri specifice de NHL. Planul dvs. de îngrijire poate include, de asemenea, tratament pentru simptome și efecte secundare, o parte importantă a îngrijirii cancerului.

Opțiunile de tratament și recomandările depind de mai mulți factori, inclusiv:

Tipul și stadiul NHL

Reacții adverse posibile

Preferințele pacientului și starea generală de sănătate

Luați timp pentru a afla despre toate opțiunile de tratament și asigurați-vă că puneți întrebări despre lucruri care nu sunt clare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament și despre ce vă puteți aștepta în timp ce primiți tratamentul. Aceste tipuri de discuții se numesc „luarea deciziilor în comun”. Luarea deciziilor comune este atunci când dumneavoastră și medicii dvs. lucrați împreună pentru a alege tratamente care se potrivesc obiectivelor îngrijirii dumneavoastră. Luarea deciziilor comune este deosebit de importantă pentru NHL, deoarece există diferite opțiuni de tratament.

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Este posibil ca unele persoane cu limfom indolent să nu aibă nevoie de tratament imediat dacă sunt altfel sănătoase și limfomul nu cauzează simptome sau probleme cu alte organe. Aceasta se numește așteptare atentă sau uneori numită supraveghere activă sau supraveghere activă. În timpul așteptării vigilente, medicii monitorizează îndeaproape pacienții folosind examinări fizice, CT sau alte teste imagistice și teste de laborator în mod regulat. Tratamentul începe numai dacă persoana dezvoltă simptome sau testele indică faptul că cancerul se înrăutățește. Pentru unii oameni cu limfom indolent, așteptarea atentă nu afectează șansele de supraviețuire, dar se recomandă o îngrijire regulată și atentă.

Terapii folosind medicamente

Tratamentele folosind medicamente sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase. Medicația poate fi administrată prin fluxul sanguin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Când un medicament este administrat în acest fel, se numește terapie sistemică. Medicația poate fi, de asemenea, administrată local, care este atunci când medicamentul este aplicat direct pe cancer sau păstrat într-o singură parte a corpului.

Acest tip de medicament este, în general, prescris de un medic oncolog, un medic specializat în tratarea cancerului cu medicamente sau de un hematolog, un medic specializat în tratarea tulburărilor de sânge. Un medic oncolog sau hematolog este cel mai adesea specialistul principal în cancer la persoanele cu limfom.

Medicamentele sunt adesea administrate printr-un tub intravenos (IV) plasat într-o venă folosind un ac sau ca pilulă sau capsulă care este înghițită (pe cale orală). Dacă vi se administrează medicamente pe cale orală, asigurați-vă că întrebați echipa de îngrijire a sănătății despre cum să o păstrați și să o manipulați în siguranță.

Tipurile de medicamente utilizate pentru NHL includ:

Chimioterapie

Imunoterapie

Terapia vizată

Fiecare dintre aceste tipuri de terapii este discutat mai jos mai detaliat. O persoană poate primi 1 tip de mediere la un moment dat sau o combinație de medicamente administrate în același timp. Ele pot fi, de asemenea, administrate ca parte a unui plan de tratament care include radioterapie.

Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului sunt în continuă evaluare. Discuția cu medicul dumneavoastră este adesea cel mai bun mod de a afla despre medicamentele prescrise pentru dvs., despre scopul lor și despre potențialele lor efecte secundare sau interacțiunile cu alte medicamente.

De asemenea, este important să anunțați medicul dacă luați orice alte rețete sau medicamente fără prescripție medicală sau suplimente. Ierburile, suplimentele și alte medicamente pot interacționa cu medicamentele împotriva cancerului, provocând efecte secundare nedorite sau eficacitate redusă

Chimioterapie

Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, de obicei prin menținerea celulelor canceroase din creștere, divizare și producerea mai multor celule. Este principalul tratament pentru NHL.

Un regim sau program de chimioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de cicluri administrate pe o perioadă de timp stabilită. Un pacient poate primi 1 medicament la un moment dat sau o combinație de medicamente diferite administrate în același timp. Stadiul și tipul NHL determină ce chimioterapie este utilizată. Cea mai frecventă combinație de chimioterapie pentru primul tratament al NHL agresiv se numește CHOP și conține 4 medicamente:

Ciclofosfamidă (disponibilă ca medicament generic)

Doxorubicină (disponibilă ca medicament generic)

Prednison (mai multe nume de marcă)

Vincristine (Vincasar)

Pentru pacienții cu limfom cu celule B, adăugarea unui anticorp monoclonal anti-CD20, cum ar fi rituximab (Rituxan) sau obinutuzumab (Gazyva), la CHOP funcționează mai bine decât folosind CHOP singur (a se vedea „Terapia țintită” de mai jos). Există alte combinații comune de regimuri de chimioterapie, inclusiv:

BR, care include bendamustină (Treanda) și rituximab

Combinații care utilizează fludarabină (disponibil ca medicament generic)

R-CVP (ciclofosfamidă, prednison, rituximab și vincristină)

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentul individual și de doza utilizată. Acestea pot include oboseală, scăderea temporară a numărului de sânge, riscul de infecție, greață și vărsături, căderea părului, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate și diaree. Aceste reacții adverse pot fi gestionate în timpul tratamentului și, de obicei, dispar după terminarea tratamentului.

Chimioterapia poate provoca, de asemenea, efecte secundare pe termen lung, numite și efecte tardive. Persoanele cu limfom pot avea, de asemenea, îngrijorări cu privire la dacă sau cum tratamentul le poate afecta sănătatea sexuală și fertilitatea. Discutați cu membrii echipei de îngrijire a sănătății despre aceste subiecte înainte de începerea tratamentului.

Imunoterapie

Imunoterapia, numită și terapie biologică, este concepută pentru a stimula apărarea naturală a corpului pentru a combate cancerul. Această categorie de tratamente cu limfom include celule T modificate și inhibitori ai punctelor de control. Folosește strategii anti-limfom pentru a îmbunătăți, viza sau restabili funcția sistemului imunitar.

Terapia cu celule T a receptorilor antigenului himeric (CAR). În terapia cu celule T CAR, unele celule T sunt îndepărtate din sângele pacientului. Apoi, celulele sunt modificate într-un laborator, astfel încât acestea să aibă proteine ​​specifice numite receptori. Receptorii permit acelor celule T să recunoască și să distrugă imunologic celulele limfomului care au proteina țintă. Celulele T modificate sunt crescute în număr mare în laborator și returnate în corpul pacientului ca transfuzie. Odată ajunși acolo, ei caută și distrug celulele canceroase.

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) este o terapie cu celule T CAR care este aprobată pentru a trata pacienții cu DLBCL sau limfom folicular recurent sau refractar care au primit cel puțin 2 tipuri anterioare de tratament.

Tisagenlecleucel (Kymriah) este o terapie cu celule T CAR care este aprobată pentru tratamentul limfomului cu celule B refractare, inclusiv DLBCL, după 2 sau mai multe tratamente sistemice anterioare.

Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) este aprobat pentru adulții cu limfom recurent sau refractar cu celule de manta.

Lisocabtagene maraleucel (Breyanzi) este o terapie cu celule T CAR aprobată pentru tratamentul adulților cu limfom recidivant sau refractar cu celule B mari după 2 sau mai multe linii de terapie sistemică. Poate fi folosit pentru a trata DLBCL, nespecificat altfel; limfom cu celule B de înaltă calitate; limfom mediastinal primar cu celule B; și limfom folicular.

Alte terapii cu celule T CAR sunt în curs de dezvoltare și sunt studiate în cadrul studiilor clinice.

Inhibitori ai punctului de control imunitar. Acest tip de imunoterapie blochează căi specifice pentru a opri sau a încetini creșterea cancerului. Calea PD-1 este o țintă pentru mai mulți inhibitori ai punctelor de control. Unul dintre aceste medicamente, pembrolizumab (Keytruda), poate fi utilizat pentru a trata limfomul mediastinal primar cu celule B mari.

Inhibitori ai kinazei

Ibrutinib (Imbruvica). Ibrutinib este o terapie țintită care vizează calea tirozin kinazei a lui Bruton. Este aprobat pentru tratarea mai multor limfoame cu celule B, inclusiv limfom cu celule de manta, limfom din zona marginală și limfom limfocitar mic, precum și leucemie limfocitară cronică și macroglobulinemie Waldenstrom. Efectele secundare frecvente ale ibrutinibului includ diaree, dureri musculare și osoase, erupții cutanate, greață, vânătăi, oboseală și, mai rar, sângerări, vânătăi sau bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială).

Acalabrutinib (Calquence). Acalabrutinib vizează calea tirozin kinazică a lui Bruton. Este aprobat pentru tratarea adulților cu limfom cu celule de manta și limfom limfocitar mic. Cele mai frecvente efecte secundare ale acalabrutinibului sunt cefaleea, diareea, durerea musculară și articulară, infecția căilor respiratorii superioare și vânătăile.

Zanubrutinib (Brukinsa). Zanubrutinib este un alt inhibitor al tirozin kinazei al lui Bruton. Este aprobat pentru tratarea limfomului cu celule de manta la persoanele care au primit cel putin 1 terapie anterioara. Efectele secundare frecvente ale zanubrutinibului sunt scăderea numărului de celule albe din sânge, scăderea numărului de trombocite, infecția tractului respirator superior, scăderea nivelului de hemoglobină, erupții cutanate, vânătăi, diaree și tuse.

Copanlisib (Aliquopa). Copanlisib vizează calea fosfoinozididă 3-kinază (PI3K). Este utilizat pentru tratarea adulților cu limfom folicular care a revenit după tratament cu cel puțin 2 terapii anterioare. Efectele secundare frecvente ale copanlisibului includ glicemia crescută, diareea, oboseala, hipertensiunea arterială, numărul scăzut de celule albe din sânge, greața, infecțiile pulmonare și numărul scăzut de trombocite.

Duvelisib (Copiktra). Duvelisib vizează, de asemenea, calea PI3K. Se utilizează pentru tratarea adulților cu limfom limfocitar mic care nu a fost oprit de cel puțin 2 terapii anterioare. Acest inhibitor de kinază este, de asemenea, utilizat pentru a trata leucemia limfocitară cronică. Efectele secundare frecvente ale duvelisib includ diaree, probleme intestinale, număr scăzut de celule albe din sânge, erupție cutanată, oboseală, durere, tuse, greață, infecții respiratorii, pneumonie, durere și anemie.

Idelalisib (Zydelig). Idelalisib este utilizat pentru a trata limfomul folicular și limfomul limfocitar mic / leucemia limfocitară cronică care a revenit după cel puțin 2 terapii anterioare. Efectele secundare includ diaree, greață, oboseală, enzime hepatice crescute, număr scăzut de sânge, pneumonită, perforație intestinală și colită.

Umbralisib (Ukoniq). Umbralisib vizează calea PI3K. Este aprobat pentru adulții cu limfom recurent sau refractar al zonei marginale care au primit cel puțin 1 tratament anterior cu un anticorp monoclonal care vizează CD20. Umbralisib poate fi, de asemenea, utilizat pentru tratarea adulților cu limfom folicular recurent sau refractar care au primit cel puțin 3 linii anterioare de terapie sistemică.

Medicamente imunomodulatoare

Lenalidomidă (Revlimid). Lenalidomida este un analog al talidomidei utilizat pentru a trata limfomul folicular și limfomul cu celule de manta care nu au fost oprite de alte tratamente. Acest tip de terapie țintită este, de asemenea, utilizat pentru a trata mielomul multiplu și sindroamele mielodisplazice.

Inhibitor EZH2

Tazemetostat (Tazverik). Tazemetostat este o terapie țintită care vizează EZH2. FDA l-a aprobat pentru tratamentul limfomului folicular care a revenit după tratament sau care nu a fost oprit prin tratament. Adulții cu limfom folicular cu mutație EZH2 care au primit 2 sau mai multe tratamente anterioare cu terapie sistemică pot primi tazemetostat. Poate fi administrat și persoanelor care nu au alte opțiuni de tratament disponibile.

Inhibitor BCL2

Venetoclax (Venclexta). Venetoclax este un inhibitor BCL2. Acest tip de terapie țintită este utilizat în asociere cu obinutuzumab ca prim tratament pentru limfom limfocitar mic. Venetoclax poate fi, de asemenea, utilizat în asociere cu rituximab. Acesta este studiat în combinații cu un inhibitor al tirozin kinazei Bruton, precum și chimioterapie.

Inhibitori ai exportului nuclear

Selinexor (Xpovio). Selinexor este un medicament care vizează și blochează o proteină numită XPO1 în celulele canceroase. Este utilizat pentru a trata DLBCL care a revenit sau nu a fost oprit de 2 tratamente anterioare, precum și DLBCL care s-a transformat din limfom folicular. Efectele secundare frecvente ale selinexorului includ oboseală, greață, scăderea poftei de mâncare și diaree.

Înainte de a începe orice medicament împotriva cancerului, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale unui anumit medicament și despre modul în care pot fi tratate.

Terapie cu radiatii

Radioterapia este utilizarea de raze X cu energie ridicată, electroni sau protoni pentru a distruge celulele canceroase. Un medic specializat în administrarea de radioterapie pentru tratarea cancerului se numește oncolog cu radiații. Tratamentul cu radiații pentru NHL este de obicei radioterapie cu fascicul extern, care este radiația dată de o mașină în afara corpului.

Un regim sau program de radioterapie constă, de obicei, dintr-un număr specific de tratamente administrate pe o perioadă stabilită de timp.

Radioterapia se administrează de obicei după sau în plus față de chimioterapie, în funcție de subtipul NHL. Este administrat cel mai adesea persoanelor care au limfom localizat, ceea ce înseamnă că implică doar 1 sau 2 zone adiacente sau persoanelor care au un ganglion limfatic deosebit de mare, de obicei mai mare de 7-10 centimetri. Poate fi administrat, de asemenea, pentru tratamentul durerii sau în doze foarte mici (doar 2 tratamente) persoanelor cu boli avansate care au simptome localizate care pot fi ameliorate folosind radioterapie, cum ar fi o leziune osoasă dureroasă.

Efectele secundare generale ale radioterapiei pot include oboseală și greață. Cele mai multe efecte secundare sunt legate de regiunea corpului care primește radiații. Aceste reacții adverse pot include reacții cutanate ușoare, gură uscată, căderea temporară a părului sau mișcări intestinale libere. Persoanele care au avut radioterapie îndreptată spre piept pot prezenta o inflamație pulmonară numită pneumonită. Persoanele care au avut radioterapie îndreptată către oase pot prezenta un număr scăzut de sânge. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce vă puteți aștepta în ceea ce privește efectele secundare și modul în care acestea pot fi gestionate.

Majoritatea efectelor secundare dispar imediat după terminarea tratamentului, dar radioterapia poate provoca, de asemenea, efecte tardive, precum al doilea tip de cancer sau leziuni ale inimii și vaselor de sânge, dacă acestea se află în câmpul radiațiilor. Probleme de sănătate sexuală și infertilitate pot apărea după radioterapie în bazin. Înainte de începerea tratamentului, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare sexuale și legate de fertilitate ale tratamentului și despre opțiunile disponibile pentru menținerea sănătății dvs. sexuale și păstrarea fertilității.

Radioimunoterapia este o formă specializată de tratament radiațional țintit și este descrisă în secțiunea de anticorpi monoclonali de mai sus.

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Un transplant de măduvă osoasă este o procedură medicală în care măduva osoasă sau celule sanguine periferice care conțin celule foarte specializate, numite celule stem hematopoietice, sunt utilizate ca parte a unui plan de tratament. Celulele stem hematopoietice sunt celule formatoare de sânge găsite în fluxul sanguin și în măduva osoasă. Această procedură se mai numește transplant de celule stem sau transplant de celule stem hematopoietice.

Transplantul este considerat un tratament agresiv pentru NHL. În general, este utilizat numai pentru persoanele cu NHL a căror boală este progresivă sau recurentă (vezi Etapele). Pentru unele subtipuri de NHL, cum ar fi limfomul cu celule de manta și unele limfoame cu celule T, medicii pot recomanda transplantul ca parte a planului inițial de tratament pentru a preveni sau a întârzia reapariția.

Înainte de a recomanda transplantul, medicul vă va vorbi despre riscurile acestui tratament. Medicii iau în considerare și alți factori, cum ar fi tipul de NHL, rezultatele oricărui tratament anterior și vârsta și starea generală de sănătate. Este important să discutați cu un medic cu experiență la un centru de transplant specializat despre riscurile și beneficiile acestui tratament.

Există 2 tipuri de transplant de măduvă osoasă, în funcție de sursa celulei stem hematopoietice de înlocuire:

Alogen (ALLO). Transplantul ALLO folosește celule stem donate de la un individ sănătos, ideal un frate sau un donator neînrudit. Tratamentul include imunochimioterapie, radioterapie sau imunoterapie plus activitate „grefă versus limfom”, unde celulele donatoare recunosc și distrug celulele limfomului pacientului.

Autolog (AUTO). Transplantul AUTO folosește propriile celule stem ale pacientului după chimioterapie cu doze mari. În transplantul AUTO, scopul este de a distruge toate celulele canceroase din măduvă, sânge și alte părți ale corpului folosind doze mari de chimioterapie, imunoterapie și / sau radioterapie. Celulele stem AUTO sunt returnate în corpul pacientului după terminarea terapiei cu doze mari. Celulele stem AUTO lucrează apoi la regenerarea măduvei osoase sănătoase și a producției normale de celule sanguine.

Efectele secundare ale unui transplant de măduvă osoasă depind de tipul de transplant, de starea generală de sănătate și de alți factori.

Efectele fizice, emoționale și sociale ale cancerului

Cancerul și tratamentul acestuia provoacă simptome fizice și efecte secundare, precum și efecte emoționale, sociale și financiare. Gestionarea tuturor acestor efecte se numește îngrijire paliativă sau îngrijire de susținere. Este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră, care este inclusă împreună cu tratamentele menite să încetinească, să oprească sau să elimine cancerul.

Îngrijirea paliativă se concentrează pe îmbunătățirea sentimentului în timpul tratamentului prin gestionarea simptomelor și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora cu alte nevoi non-medicale. Orice persoană, indiferent de vârstă sau tip și stadiu de cancer, poate primi acest tip de îngrijire. Și de multe ori funcționează cel mai bine atunci când este început imediat după un diagnostic de cancer. Persoanele care primesc îngrijiri paliative împreună cu tratamentul pentru cancer au adesea simptome mai puțin severe, o calitate mai bună a vieții și declară că sunt mai mulțumiți de tratament.

Tratamentele paliative variază foarte mult și includ adesea medicamente, modificări nutriționale, tehnici de relaxare, sprijin emoțional și spiritual și alte terapii. De asemenea, puteți primi tratamente paliative similare cu cele menite să scape de cancer, cum ar fi chimioterapia, intervenția chirurgicală sau radioterapia.

Înainte de începerea tratamentului, discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament din planul de tratament recomandat. De asemenea, ar trebui să vorbiți despre posibilele efecte secundare ale planului de tratament specific și despre opțiunile de îngrijire paliativă. Mulți pacienți beneficiază, de asemenea, de a vorbi cu un asistent social și de a participa la grupuri de sprijin. Adresați-vă medicului dumneavoastră și despre aceste resurse.

În timpul tratamentului, echipa de îngrijire a sănătății vă poate cere să răspundeți la întrebări despre simptomele și efectele secundare și să descrieți fiecare problemă. Asigurați-vă că informați echipa medicală dacă aveți o problemă. Acest lucru ajută echipa de îngrijire a sănătății să trateze orice simptome și efecte secundare cât mai repede posibil. De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor probleme mai grave în viitor.

Tratament după tip și subtip

Acestea sunt opțiuni generale de tratament pentru cele mai frecvente tipuri și subtipuri de NHL. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să luați în considerare toate opțiunile dvs. individuale de tratament. Rețineți că opțiunile de tratament evoluează rapid pe măsură ce sunt raportate rezultatele cercetării cancerului. Pentru informații despre un anumit tip de tratament, consultați informațiile de mai sus.

NHL indolent

Deoarece limfomul indolent crește încet, este posibil ca persoanele diagnosticate cu acest tip de NHL să nu fie nevoie să înceapă tratamentul atunci când este diagnosticat pentru prima dată. În schimb, poate fi recomandată o așteptare atentă. În cazurile în care există multe celule canceroase în organism, numite boli cu sarcină mare, tratamentul va începe chiar dacă nu există simptome.

Când limfomul indolent este localizat numai în 1 sau 2 zone adiacente, acesta se numește boală localizată (stadiile I și II). Pentru persoanele cu boli localizate, radioterapia este adesea utilizată. Cu toate acestea, majoritatea pacienților cu NHL indolent au boală în stadiul III sau IV în momentul diagnosticului. Există multe tratamente eficiente pentru aceste etape ale NHL indolent, dar poate reveni luni sau ani după terminarea tratamentului și necesită mai mult tratament.

NHL agresiv

Aceste tipuri de limfom se pot dezvolta rapid, iar tratamentul este de obicei început în câteva săptămâni de la diagnostic. Limfoamele agresive au nevoie de obicei de chimioterapie mai intensivă. Medicul poate recomanda adăugarea de radioterapie pentru tratarea bolii de stadiul I sau II sau pentru tratarea limfomului în care locul bolii este mare, numit uneori boală „voluminoasă”. Mai multe forme de limfom agresiv pot fi vindecate cu un tratament eficient.

Subtipuri de limfom cu celule B

DLBCL. Aproximativ 2 din 3 persoane cu acest limfom agresiv sunt vindecate cu chimioterapie combinată cu anticorpul monoclonal rituximab. Există mai multe subtipuri de DLBCL, unele enumerate mai jos, care au prognoze și abordări de tratament diferite.

Chimioterapie

Radioterapie, în special pentru limfom într-o zonă limitată sau un loc voluminos de boală

Anticorpi monoclonali, cum ar fi rituximab, polatuzumab sau tafasitamab-cxix

Terapia cu celule T CAR

Alte tratamente vizate

Limfom folicular. De timpuriu, limfomul folicular din stadiul I până în stadiul II poate fi vindecat prin radioterapie. Transplantul de măduvă osoasă / celule stem poate vindeca boala în cazurile în care limfomul revine după chimioterapia inițială, precum și cu unele recidive ulterioare. Dacă limfomul folicular se transformă în DLBCL, acesta este de obicei tratat la fel ca DLBCL.

Așteptare atentă, pentru limfom cu o sarcină tumorală scăzută și fără simptome

Terapie cu anticorpi monoclonali, pentru limfom avansat cu sarcină tumorală redusă

Chimioterapie

Terapie țintită cu un inhibitor de kinază, anticorp monoclonal sau lenalidomidă

Imunoterapie cu terapie cu celule T CAR

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cu celule de manta. Pentru pacienții cu vârsta sub 70 de ani, care sunt altfel sănătoși, chimioterapia cu doze mari și transplantul AUTO de măduvă osoasă duc adesea la cea mai lungă remisie și pot primi terapie de întreținere. Pentru pacienții mai în vârstă sau cei care nu pot primi un transplant AUTO de măduvă osoasă, terapia de întreținere cu rituximab este o abordare standard de tratament.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Terapia de întreținere cu rituximab după tratamentul inițial

Inhibitori ai kinazei, cum ar fi acalabrutinib, ibrutinib sau zanubrutinib

Medicament imunomodulator, cum ar fi lenalidomida

Terapia cu celule T CAR cu brexucabtagene autoleucel

Limfom limfocitar mic. Este posibil ca persoanele cu limfom limfocitar mic / leucemie limfocitară cronică să nu necesite tratament imediat.

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Inhibitori ai kinazei, cum ar fi acalabrutinib, duvelisib sau ibrutinib

Anticorpi monoclonali, cum ar fi obinutuzumab, rituximab sau venetoclax

Chimioterapie

Limfom cu dublă lovitură / triplu lovitură. Acesta este un subtip de DLBCL. În prezent, nu există un regim de tratament preferat pentru acest tip de limfom agresiv care a fost confirmat în studiile clinice.

Chimioterapie

Anticorpi monoclonali, cum ar fi rituximab

Limfom mediastinal primar cu celule B. Cel mai adesea, medicii tratează acest subtip de DLBCL cu chimioterapie combinată plus anticorpul monoclonal rituximab. Un limfom strâns înrudit numit limfom din zona cenușie mediastinală (MGZL) este, de asemenea, tratat într-un mod similar cu cel al limfomului mediastinal primar cu celule B mari.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Terapie cu radiatii

Imunoterapie cu terapie cu celule T CAR sau inhibitorul punctului de control pembrolizumab

Limfom cu celule B din zona marginală splenică. Deoarece acest tip de limfom indolent este de obicei cu creștere lentă, abordarea inițială de gestionare este adesea o așteptare atentă.

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Chimioterapie

Chirurgie pentru îndepărtarea splinei

Limfom cu celule B din zona marginală extranodală a MALT (țesut limfoid asociat mucoasei).

Radioterapia pentru boli care afectează numai 1 organ sau loc

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Chimioterapie

Antibiotice pentru MALT gastric cauzate de bacteriile Helicobacter pylori

Limfomul cu celule B din zona marginală nodală. În general, medicii tratează acest subtip de limfom în mod similar cu limfomul folicular (vezi mai sus).

Limfom limfoplasmacytic (macroglobulinemia Waldenstrom).

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Chimioterapie

Inhibitori ai tirozin kinazei lui Bruton

Anticorpi monoclonali

Limfom Burkitt / leucemie cu celule Burkitt. Limfomul Burkitt este adesea vindecabil. Deoarece progresează și se răspândește rapid, are nevoie de tratament imediat.

Chimioterapia plus rituximab, atunci când este administrată pe parcursul mai multor zile și administrată de obicei într-un spital pentru cel puțin începutul ciclului de tratament, poate duce la remisie pe termen lung la mai mult de 80% dintre pacienți

Subtipuri de limfom cu celule T și celule NK

Limfom anaplastic cu celule mari, tip cutanat primar.

Terapie cu radiatii

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Limfom anaplastic cu celule mari, de tip sistemic.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom anaplastic cu celule mari asociate implantului mamar.

Îndepărtarea chirurgicală a implantului

Chimioterapia în unele cazuri

Limfom periferic cu celule T, nespecificat altfel (NOS).

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Limfom angioimunoblastic cu celule T.

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom / leucemie cu celule T pentru adulți (virus limfotropic uman cu celule T tip I pozitiv).

Imunoterapie cu interferon

Zidovudina (Retrovir), un medicament antiviral utilizat pentru tratarea virusului imunodeficienței umane (HIV)

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom extranodal NK / cu celule T, tip nazal. Radioterapia în combinație cu chimioterapia este o parte importantă a tratamentului pentru boli care implică zona nazală / sinusală.

Terapie cu radiatii

Chimioterapie, de obicei incluzând asparaginaza (Elspar)

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cu celule T asociat enteropatiei.

Limfom folicular. De timpuriu, limfomul folicular din stadiul I până în stadiul II poate fi vindecat prin radioterapie. Transplantul de măduvă osoasă / celule stem poate vindeca boala în cazurile în care limfomul revine după chimioterapia inițială, precum și cu unele recidive ulterioare. Dacă limfomul folicular se transformă în DLBCL, acesta este de obicei tratat la fel ca DLBCL.

Așteptare atentă, pentru limfom cu o sarcină tumorală scăzută și fără simptome

Terapie cu anticorpi monoclonali, pentru limfom avansat cu sarcină tumorală redusă

Chimioterapie

Terapie țintită cu un inhibitor de kinază, anticorp monoclonal sau lenalidomidă

Imunoterapie cu terapie cu celule T CAR

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cu celule de manta. Pentru pacienții cu vârsta sub 70 de ani, care sunt altfel sănătoși, chimioterapia cu doze mari și transplantul AUTO de măduvă osoasă duc adesea la cea mai lungă remisie și pot primi terapie de întreținere. Pentru pacienții mai în vârstă sau cei care nu pot primi un transplant AUTO de măduvă osoasă, terapia de întreținere cu rituximab este o abordare standard de tratament.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Terapia de întreținere cu rituximab după tratamentul inițial

Inhibitori ai kinazei, cum ar fi acalabrutinib, ibrutinib sau zanubrutinib

Medicament imunomodulator, cum ar fi lenalidomida

Terapia cu celule T CAR cu brexucabtagene autoleucel

Limfom limfocitar mic. Este posibil ca persoanele cu limfom limfocitar mic / leucemie limfocitară cronică să nu necesite tratament imediat.

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Inhibitori ai kinazei, cum ar fi acalabrutinib, duvelisib sau ibrutinib

Anticorpi monoclonali, cum ar fi obinutuzumab, rituximab sau venetoclax

Chimioterapie

Limfom cu dublă lovitură / triplu lovitură. Acesta este un subtip de DLBCL. În prezent, nu există un regim de tratament preferat pentru acest tip de limfom agresiv care a fost confirmat în studiile clinice.

Chimioterapie

Anticorpi monoclonali, cum ar fi rituximab

Limfom mediastinal primar cu celule B. Cel mai adesea, medicii tratează acest subtip de DLBCL cu chimioterapie combinată plus anticorpul monoclonal rituximab. Un limfom strâns înrudit numit limfom din zona cenușie mediastinală (MGZL) este, de asemenea, tratat într-un mod similar cu cel al limfomului mediastinal primar cu celule B mari.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Terapie cu radiatii

Imunoterapie cu terapie cu celule T CAR sau inhibitorul punctului de control pembrolizumab

Limfom cu celule B din zona marginală splenică. Deoarece acest tip de limfom indolent este de obicei cu creștere lentă, abordarea inițială de gestionare este adesea o așteptare atentă.

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Chimioterapie

Chirurgie pentru îndepărtarea splinei

Limfom cu celule B din zona marginală extranodală a MALT (țesut limfoid asociat mucoasei).

Radioterapia pentru boli care afectează numai 1 organ sau loc

Anticorp monoclonal, cum ar fi rituximab

Chimioterapie

Antibiotice pentru MALT gastric cauzate de bacteriile Helicobacter pylori

Limfomul cu celule B din zona marginală nodală. În general, medicii tratează acest subtip de limfom în mod similar cu limfomul folicular (vezi mai sus).

Limfom limfoplasmacytic (macroglobulinemia Waldenstrom).

Așteptare atentă, așteptare conștientă

Chimioterapie

Inhibitori ai tirozin kinazei lui Bruton

Anticorpi monoclonali

Limfom Burkitt / leucemie cu celule Burkitt. Limfomul Burkitt este adesea vindecabil. Deoarece progresează și se răspândește rapid, are nevoie de tratament imediat.

Chimioterapia plus rituximab, atunci când este administrată pe parcursul mai multor zile și administrată de obicei într-un spital pentru cel puțin începutul ciclului de tratament, poate duce la remisie pe termen lung la mai mult de 80% dintre pacienți

Subtipuri de limfom cu celule T și celule NK

Limfom anaplastic cu celule mari, tip cutanat primar.

Terapie cu radiatii

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Limfom anaplastic cu celule mari, de tip sistemic.

Chimioterapie

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom anaplastic cu celule mari asociate implantului mamar.

Îndepărtarea chirurgicală a implantului

Chimioterapia în unele cazuri

Limfom periferic cu celule T, nespecificat altfel (NOS).

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Anticorp monoclonal, cum ar fi brentuximab vedotin

Limfom angioimunoblastic cu celule T.

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom / leucemie cu celule T pentru adulți (virus limfotropic uman cu celule T tip I pozitiv).

Imunoterapie cu interferon

Zidovudina (Retrovir), un medicament antiviral utilizat pentru tratarea virusului imunodeficienței umane (HIV)

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom extranodal NK / cu celule T, tip nazal. Radioterapia în combinație cu chimioterapia este o parte importantă a tratamentului pentru boli care implică zona nazală / sinusală.

Terapie cu radiatii

Chimioterapie, de obicei incluzând asparaginaza (Elspar)

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cu celule T asociat enteropatiei.

Chimioterapie cu doze mari

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cu celule T hepatosplenice.

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Limfom cutanat primar cu celule T gamma / delta. Aceasta este o boală agresivă tratată similar cu limfomul cu celule T hepatosplenice.

Limfom cu celule T de tip paniculită subcutanată. Această boală urmează adesea un curs indolent.

Medicamente imunosupresoare, cum ar fi metotrexat (nume de marcă multiple) sau ciclosporină (nume de marcă multiple)

Chimioterapie

Transplant de măduvă osoasă / celule stem

Micoza fungoidelor. Micoza fungoidelor de obicei nu poate fi vindecată, dar este adesea gestionabilă. În unele centre, medicii oncologi coordonează îngrijirea cu dermatologii și medicii oncologi cu radiații pentru a trata boala și simptomele asociate acesteia, care includ erupții cutanate și mâncărime.

 

Medicamente topice

Terapie cu radiatii

Expunere controlată la lumină ultravioletă sau radioterapie

Chimioterapie

Terapia vizată

Imunoterapie

Anticorpi monoclonali, cum ar fi brentuximab vedotin și mogamulizumab (Poteligeo)

Remisiunea și șansa reapariției

O remisiune completă este atunci când limfomul nu poate fi detectat în organism și nu există simptome. Acest lucru poate fi, de asemenea, numit „nicio dovadă de boală” sau NED. Remisia parțială este atunci când limfomul a regresat cu mai mult de 50% din starea sa de pre-tratament, dar poate fi totuși detectat.

O remisiune poate fi temporară sau permanentă. Această incertitudine determină mulți oameni să se îngrijoreze că cancerul va reveni. Deși multe remisiuni sunt permanente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea revenirii bolii. Înțelegerea riscului de recurență și a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătiți dacă limfomul revine.

După cum sa explicat în secțiunea Etape, dacă cancerul revine după tratamentul inițial, se numește cancer recurent. Poate reveni în același loc (numit recurență locală), în apropiere (recurență regională) sau într-un alt loc (recurență îndepărtată).

Când se întâmplă acest lucru, va începe din nou un nou ciclu de testare pentru a afla cât mai mult posibil despre recurență. În majoritatea cazurilor, este necesară o altă biopsie tisulară pentru a demonstra că limfomul nu s-a schimbat sau s-a transformat într-un subtip mai agresiv. După efectuarea acestei testări, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți vorbi despre opțiunile de tratament.

Tratamentul pentru NHL recurent depinde de 3 factori:

Unde este cancerul și dacă s-a transformat într-un subtip mai agresiv

Tipul (tipurile) de tratament administrat anterior

Starea generală de sănătate a pacientului

Adesea, planul de tratament va include tratamentele descrise mai sus, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, terapia țintită, imunoterapia sau transplantul de măduvă osoasă / celule stem. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate într-o combinație diferită sau date într-un ritm diferit. Medicul dumneavoastră vă poate sugera studii clinice care studiază noi modalități de a trata NHL recurent. Indiferent de planul de tratament pe care îl alegeți, îngrijirea paliativă va fi importantă pentru ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Persoanele cu cancer recurent experimentează uneori emoții precum neîncrederea sau frica. Sunteți încurajați să discutați cu echipa medicală despre aceste sentimente și să întrebați despre serviciile de asistență pentru a vă ajuta să faceți față.

NHL progresiv

Unele persoane cu NHL s-ar putea să nu experimenteze o remisie completă și vor avea cantități mici de boală reziduală, care este stabilă. Sau vor avea boli reziduale care se dezvoltă activ în ciuda tratamentului. NHL indolent poate fi observat cu o așteptare atentă pentru o perioadă sau poate fi tratat cu terapie țintită sau cu alte medicamente. Radioterapia în zona locală poate fi, de asemenea, o posibilitate. Acești pacienți pot avea pauze de la tratament, uneori durând mulți ani. Dacă limfomul începe să crească sau să se răspândească, aceasta se numește progresia bolii și tratamentul activ va începe din nou.

Este important să înțelegem că remisia nu este întotdeauna posibilă în unele limfoame indolente. Cu toate acestea, unii oameni pot fi monitorizați în condiții de siguranță, chiar dacă există o boală rămasă. Acest lucru este posibil atâta timp cât nu există simptome și limfomul nu a afectat numărul de sânge sau alte organe.

Dacă există o boală reziduală care crește în ciuda tratamentului activ, aceasta se numește „NHL refractar”, vezi mai jos.

NHL refractar

Dacă tratamentele standard nu mai funcționează bine pentru LNH sau limfomul revine în termen de 6 luni de la tratament, acest lucru se numește LNH refractar. Persoanele cu acest diagnostic sunt încurajate să discute cu medicii care sunt experți în limfom pentru a discuta despre opțiunile pentru cel mai bun plan de tratament

Opțiunile de tratament pentru LNH refractar depind de 4 factori:

Unde este cancerul

Subtipul limfomului

Tipul de tratament administrat anterior

Starea generală de sănătate a pacientului

Medicul poate sugera chimioterapie, imunoterapie, transplant de măduvă osoasă / celule stem sau un studiu clinic. Îngrijirea paliativă va fi, de asemenea, importantă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Pentru majoritatea oamenilor, diagnosticul de NHL refractar este foarte stresant și dificil. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați despre cum ați căzut cu medici, asistenți medicali, asistenți sociali sau alți membri ai echipei de îngrijire a sănătății. De asemenea, poate fi util să discutați cu alți pacienți, cum ar fi prin intermediul unui grup de sprijin sau al altui program de sprijin de la egal la egal.

Dacă tratamentul nu funcționează

Recuperarea din NHL nu este întotdeauna posibilă. Dacă cancerul nu poate fi vindecat sau controlat, boala poate fi numită stadiu avansat, terminal sau final.

Acest diagnostic este stresant și, pentru unii oameni, cancerul avansat este dificil de discutat. Cu toate acestea, persoanele cu NHL avansat, în special cele cu limfom indolent, pot continua să trăiască mult timp după un diagnostic de cancer avansat. Este important să purtați conversații deschise și oneste cu echipa dvs. de îngrijire a sănătății pentru a vă exprima sentimentele, preferințele și preocupările. Echipa de îngrijire a sănătății are abilități, experiență și cunoștințe speciale pentru a sprijini pacienții și familiile lor și este acolo pentru a vă ajuta. Este extrem de important să vă asigurați că o persoană este confortabilă din punct de vedere fizic, fără dureri și susținută emoțional.

Persoanele care au cancer avansat și despre care se așteaptă să trăiască mai puțin de 6 luni ar putea dori să ia în considerare îngrijirea hospice. Îngrijirea în spitale este concepută pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții pentru persoanele care se apropie de sfârșitul vieții. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre opțiunile de îngrijire a ospiciului, care includ îngrijirea la domiciliu, un centru special de hospice sau alte locații de îngrijire a sănătății. Îngrijirea medicală și echipamentul special pot face ca șederea acasă să fie o opțiune viabilă pentru multe familii.

După moartea unei persoane dragi, mulți oameni au nevoie de sprijin pentru a-i ajuta să facă față pierderii.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close