Imunoterapia este un tip de tratament pentru cancer care stimulează apărarea naturală a organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Folosește substanțe produse de organism sau într-un laborator pentru a îmbunătăți modul în care sistemul imunitar funcționează pentru a găsi și distruge celulele canceroase.
Cum luptă sistemul imunitar împotriva cancerului?
Sistemul tău imunitar constă într-un proces complex pe care corpul tău îl folosește pentru a combate bolile. Acest proces implică celulele, organele și proteinele tale. Cancerul poate obține în mod obișnuit multe dintre apărările naturale ale sistemului imunitar, permițând celulelor canceroase să crească în continuare.
Diferite tipuri de imunoterapie funcționează în moduri diferite. Unele tratamente de imunoterapie ajută sistemul imunitar să oprească sau să încetinească creșterea celulelor canceroase. Alții ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase sau să oprească răspândirea cancerului în alte părți ale corpului. Tratamentele de imunoterapie pot fi utilizate singure sau combinate cu alte tratamente pentru cancer.
Există multe tipuri de imunoterapie. Ei includ:
- Anticorpi monoclonali și tratamente agnostice tumorale, cum ar fi inhibitorii punctului de control
- Terapia cu virus oncolitic
- Terapia cu celule T.
- Vaccinurile împotriva cancerului
Tipul de medicament, doza și programul de tratament vor depinde de mulți factori. Acestea pot include tipul de cancer, dimensiunea, localizarea și locul în care s-a răspândit. Vârsta, starea generală de sănătate, greutatea corporală și cât de bine puteți face față efectelor secundare sunt, de asemenea, importante. Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății despre motivul pentru care vă recomandă un plan specific de imunoterapie.
Ce sunt anticorpii monoclonali și tratamentele tumorale-agnostice?
Când sistemul dvs. imunitar detectează ceva dăunător, acesta produce anticorpi. Anticorpii sunt proteine care combate infecțiile prin atașarea la antigeni, care sunt molecule care încep răspunsul imun în corpul dumneavoastră.
Anticorpii monoclonali sunt fabricați într-un laborator pentru a spori anticorpii naturali ai corpului sau pentru a acționa ca ei înșiși. Anticorpii monoclonali pot ajuta la combaterea cancerului în diferite moduri. De exemplu, ele pot fi utilizate pentru a bloca activitatea proteinelor anormale din celulele canceroase. Aceasta este, de asemenea, cunoscută sub numele de terapie țintită sau tratament pentru cancer care vizează genele specifice ale cancerului, proteinele sau mediul tisular care ajută tumoarea să crească și să supraviețuiască.
Alte tipuri de anticorpi monoclonali stimulează sistemul imunitar prin inhibarea sau oprirea punctelor de control imune. Un punct de control imun este utilizat în mod normal de către organism pentru a opri în mod natural răspunsul sistemului imunitar și pentru a preveni atacarea celulelor sănătoase. Celulele canceroase pot găsi modalități de a se ascunde de sistemul imunitar prin activarea acestor puncte de control. Inhibitorii punctului de control opresc capacitatea celulelor canceroase de a opri activarea sistemului imunitar și, la rândul său, amplifică sistemul imunitar al corpului pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase. Punctele de control comune pe care le afectează acești inhibitori sunt căile PD-1 / PD-L1 și CTLA-4.
Exemple de inhibitori ai punctului de control imun sunt:
- Ipilimumab (Yervoy)
- Nivolumab (Opdivo)
- Pembrolizumab (Keytruda)
- Atezolizumab (Tecentriq)
- Avelumab (Bavencio)
- Durvalumab (Imfinzi)
Mulți inhibitori ai punctelor de control sunt aprobați de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru cancerele specifice. Există, de asemenea, unii inhibitori ai punctelor de control pentru a trata tumorile oriunde în corp, concentrându-se asupra modificărilor genetice specifice. Acestea se numesc „tratamente agnostice tumorale”.
De exemplu, FDA a aprobat medicamentul inhibitor al punctului de control numit pembrolizumab pentru tratarea tumorilor metastatice care prezintă o modificare moleculară specifică numită instabilitate ridicată a microsateliților (MSI-H) sau deficit de reparare a nepotrivirii ADN (dMMR). Un medicament similar cu imunoterapie numit nivolumab a fost, de asemenea, aprobat pentru a trata adulții și copiii cu MSI-H sau cancer colorectal metastatic dMMR care nu a fost oprit de chimioterapie. Aflați mai multe despre tratamentele agnostice tumorale.
Efectele secundare ale tratamentului cu anticorpi monoclonali depind de scopul medicamentului. De exemplu, efectele secundare ale anticorpilor monoclonali utilizați pentru terapia țintită nu sunt ca cele utilizate pentru imunoterapie. Efectele secundare ale inhibitorilor punctului de control imun pot include efecte secundare similare cu o reacție alergică.
Ce sunt imunoterapiile nespecifice?
Imunoterapiile nespecifice vă ajută, de asemenea, sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. Majoritatea oamenilor primesc acest tip de terapie după sau cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Uneori, imunoterapiile nespecifice sunt principalul tratament al cancerului.
2 imunoterapii nespecifice comune sunt:
Interferonii. Interferonii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a vă alerta corpul că există un agent patogen, de obicei un virus, în corpul dumneavoastră. Interferonii pot fi fabricați într-un laborator pentru a vă ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. De asemenea, pot încetini creșterea celulelor canceroase. Cel mai frecvent tip de interferon utilizat în tratamentul cancerului se numește interferon alfa (Roferon-A [2a], Intron A [2b], Alferon [2a]). Efectele secundare ale tratamentului cu interferon pot include simptome asemănătoare gripei, un risc crescut de infecție, erupții cutanate și subțierea părului.
Interleukini. Interleukinele sunt proteine care ajută celulele să comunice și pot începe un răspuns al sistemului imunitar. Interleukina-2 (IL-2) sau aldesleukina (Proleukin) produse în laborator pot trata cancerul de rinichi și cancerul de piele , inclusiv melanomul . Efectele secundare frecvente ale tratamentului cu IL-2 includ creșterea în greutate și tensiunea arterială scăzută. Unii oameni au, de asemenea, simptome asemănătoare gripei.
Ce este terapia cu virus oncolitic?
Terapia cu virus oncolitic utilizează viruși care au fost schimbați într-un laborator pentru a distruge celulele canceroase. În primul rând, medicul injectează virusul modificat genetic în tumoare. Virusul pătrunde apoi în celulele canceroase și face o copie a sa. Drept urmare, acest lucru face ca celulele canceroase să explodeze și să moară. Pe măsură ce celulele mor, ele eliberează proteine care îți declanșează sistemul imunitar pentru a viza orice celule canceroase din corpul tău care au aceleași proteine ca celulele canceroase moarte. Virusul nu intră în celulele sănătoase.
În 2015, FDA a aprobat prima terapie cu virus oncolitic pentru tratarea etapelor ulterioare ale melanomului care nu pot fi tratate prin intervenție chirurgicală. Virusul din tratament este cunoscut sub numele de talimogene laherparepvec (Imlygic) sau T-VEC. Virusul este o versiune modificată a virusului herpes simplex, virusul care provoacă răni. Medicul poate injecta T-VEC în zonele melanomului până când nu mai rămân celule canceroase ale melanomului. Efectele secundare ale terapiei cu virus oncolitic pot include senzația de oboseală, febră, frisoane și greață. Unii oameni prezintă, de asemenea, simptome asemănătoare gripei și durere la locul injectării.
Studiile clinice testează alte virusuri oncolitice pentru diferite tipuri de cancer. De asemenea, testează modul în care virușii funcționează cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia.
Ce este terapia cu celule T?
Celulele T sunt celule imune care combat infecțiile. În terapia cu celule T, medicul elimină celulele T din sânge. Apoi, un laborator adaugă proteine specifice numite receptori în celule. Receptorii permit acelor celule T să recunoască celulele canceroase. Celulele T modificate sunt readuse în corpul dumneavoastră. Odată ajunși acolo, ei găsesc și distrug celulele canceroase. Acest tip de terapie este cunoscut sub numele de terapia cu celule T a receptorilor antigenici himerici (CAR) . Efectele secundare includ febră, confuzie, tensiune arterială scăzută și, în rare ocazii, convulsii.
Terapia cu celule T CAR funcționează bine în tratarea anumitor tipuri de cancer de sânge. Cercetătorii încă studiază acest mod și alte modalități de a schimba celulele T pentru a trata cancerul.
Ce sunt vaccinurile împotriva cancerului?
Un vaccin împotriva cancerului vă poate ajuta și corpul să lupte împotriva bolilor. Un vaccin expune sistemul imunitar la o proteină străină, numită antigen. Acest lucru declanșează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă acel antigen sau substanțe înrudite. Există 2 tipuri de vaccinuri împotriva cancerului: vaccinuri de prevenire și vaccinuri de tratament.
În general, imunoterapia este o abordare importantă pentru a găsi noi tratamente pentru cancer. Exemplele de mai sus nu includ fiecare tip de tratament cu imunoterapie. Cercetătorii studiază multe medicamente noi.
Întrebări care trebuie adresate echipei medicale
Dacă imunoterapia se află în planul dumneavoastră de tratament, vă recomandăm să adresați mediculuioncolog aceste întrebări:
Ce tip de imunoterapie recomandați? De ce?
Care sunt obiectivele acestui tratament?
Imunoterapia va fi singurul meu tratament? Dacă nu, de ce alte tratamente voi mai avea nevoie?
Cum voi primi tratamentul cu imunoterapie și cât de des?
Care sunt posibilele efecte secundare pe termen scurt și lung ale imunoterapiei?
Ce efecte secundare cunosc imediat?
Cum va afecta acest tratament viața mea de zi cu zi? Voi putea să lucrez, să fac mișcare și să îmi fac activitățile obișnuite?
Ce studii clinice de imunoterapie îmi sunt deschise?
Cui ar trebui să apelez cu întrebări sau probleme?
Comentarii