La oncologie trebuie sa mergem cu rezultatul histopatologic (rezultatul de la medical anatomopatolog) în urma unei biopsii sau operații (analiza care se face din țesutul prelevat din țesutul examinat).
Când depistăm o formațiune tumorală (la sân de exemplu) trebuie să facem o ecografie și mamografie bilaterală și dacă se găsește o formațiune tumorală cu suspiciune de malignitate (cancer) se recomandă un consult chirurgical pentru biopsie și pentru depistarea diagnosticului histopatologic. Dacă diagnosticul este pentru o tumoră maligna (cancer) se recomanda un CT (computer tomograf) torace abdomen și pelvis pentru a vedea dacă formațiunea tumorală este localizata doar la sân sau sunt și metastaze la distanță (un cancer de sân avansat care s-a extins și la organele din jur).
În urma acestor investigații medicale, oncologul va decide în urma unei comisii oncologice formate din medici oncologi, chirurgi, anatomopatologi, radiologi și radioterapeuți, protocolul de tratament.
Ca tratament pentru cancerul de sân sunt mai multe variante: operație, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie și terapie țintită în funcție de stadiul bolii.
Pentru tumori care nu se vad (de exemplu tumori abdominale, pulmonare) ele se depistează accidental în urma unui consult de rutină format din analize obișnuite, ecografie abdominală sau radiografie, iar daca apar suspiciuni se recomanda CT sau RMN (rezonanță magnetică nucleară).
Este foarte important depistarea precoce a unei formațiuni tumorale și acceptarea diagnosticului de către pacient pentru a începe un tratament specific bolii respective. Formațiunile tumorale maligne nu se vindeca cu tratamente naturiste, plasturi sau alte terapii.
Pentru acceptarea diagnosticului și începerea tratamentului se recomandă sprijinul familiei a medicilor care examinează pacientul și a unui psiholog sau psihiatru pentru o conduită terapeutică mai bună și mai rapidă.
Dr. Nica Nicoleta
Medic Specialist Oncologie
Comentarii