Cancer pancreatic: tipuri de tratament

Prezentare generală a tratamentului pentru cancer pancreatic

În îngrijirea cancerului, diferite tipuri de medici lucrează adesea împreună pentru a crea un plan general de tratament al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Aceasta se numește o echipă multidisciplinară. Echipele de îngrijire a cancerului includ o varietate de alți profesioniști din sănătate,  cum ar fi asistenți medicali, asistenți sociali, farmaciști, consilieri, dieteticieni și alții.

Descrierile tipurilor comune de tratamente utilizate pentru cancerul pancreatic sunt enumerate mai jos, urmate de o schiță a tratamentelor pe etape. Opțiunile actuale de tratament pentru cancerul pancreatic sunt chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia. Planul de îngrijire include, de asemenea, tratamentul simptomelor și efectelor secundare, o parte importantă a îngrijirii cancerului.

Opțiunile și recomandările de tratament depind de mai mulți factori, inclusiv tipul și stadiul cancerului, posibilele efecte secundare, preferințele și starea generală de sănătate a pacientului. Luați timp pentru a afla despre toate opțiunile de tratament și asigurați-vă că puneți întrebări despre lucruri care nu sunt clare. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament și despre ce vă puteți aștepta în timp ce primiți tratamentul. Aceste tipuri de discuții se numesc „luarea deciziilor comune”. Luarea deciziilor comune este atunci când dumneavoastră și medicii lucrați împreună pentru a alege tratamente care se potrivesc obiectivelor îngrijirii dumneavoastră. Luarea deciziilor comune este deosebit de importantă pentru cancerul pancreatic, deoarece există diferite opțiuni de tratament.

Când este depistat într-un stadiu incipient, cancerul pancreatic are șanse mult mai mari de a fi tratat cu succes. Cu toate acestea, există și tratamente care pot ajuta la controlul bolii pentru pacienții cu cancer pancreatic în stadiu ulterior pentru a-i ajuta să trăiască mai mult.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru cancerul pancreatic include îndepărtarea totală sau parțială a pancreasului, în funcție de localizarea și dimensiunea tumorii din pancreas. O zonă de țesut sănătos în jurul tumorii este, de asemenea, adesea îndepărtată. Aceasta se numește marjă de siguranță. Un obiectiv al intervenției chirurgicale este de a avea „margini clare” sau „margini negative”, ceea ce înseamnă că nu există celule canceroase în marginile țesutului sănătos îndepărtat.

Un medic chirurg oncolog este un medic specializat în tratarea cancerului prin intervenții chirurgicale.

Doar aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic pot fi supuse unei intervenții chirurgicale, deoarece majoritatea cancerelor pancreatice se găsesc după ce boala sa răspândit deja. Atunci când intervenția chirurgicală este o opțiune potențială de tratament, există multe lucruri la care să ne gândim înainte de o intervenție chirurgicală de acest tip. Este important să aveți o discuție amănunțită cu medicul dumneavoastră înainte de a vă decide cu privire la tratamentul chirurgical, inclusiv să vorbiți despre beneficiile, riscurile și timpul de recuperare. Dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune, dumneavoastră și medicul veți vorbi despre alte opțiuni de tratament.

Intervenția chirurgicală pentru cancerul pancreatic poate fi combinată cu terapie sistemică și / sau radioterapie (vezi mai jos). De obicei, aceste tratamente suplimentare sunt administrate după intervenția chirurgicală, care se numește terapie adjuvantă. Cu toate acestea, terapia sistemică și / sau radioterapia pot fi uneori folosite înainte de operație pentru a micșora o tumoare. Aceasta se numește terapie neoadjuvantă sau terapie preoperatorie. După terapia neoadjuvantă, tumora este re-etapizată înainte de planificarea intervenției chirurgicale. Re-stadializarea se face de obicei cu o altă scanare CT pentru a analiza modificarea dimensiunii tumorii și ce structuri și vase de sânge din apropiere afectează.

Diferite tipuri de intervenții chirurgicale sunt efectuate în funcție de scopul intervenției chirurgicale.

Laparoscopia. Uneori, chirurgul poate alege să înceapă cu o laparoscopie. În timpul unei laparoscopii, se fac câteva incizii mici în abdomen și cu ajutorul unei camere mici este trecută în corp în timp ce un pacient primește anestezie. Anestezia este un medicament care ajută la blocarea conștientizării durerii. În timpul acestei intervenții chirurgicale, chirurgul poate afla dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale abdomenului. Dacă există, îndepărtarea tumorii primare nu este, în general, recomandată.

Diferite tipuri de intervenții chirurgicale sunt utilizate în funcție de localizarea tumorii pancreatice. În toate intervențiile chirurgicale discutate mai jos, ganglionii limfatici din apropiere sunt eliminați ca parte a operației.

Procedura Whipple. Această intervenție chirurgicală se poate face dacă cancerul este localizat numai în capul pancreasului. Aceasta este o intervenție chirurgicală extinsă în care chirurgul îndepărtează capul pancreasului și partea intestinului subțire numită duoden, precum și canalul biliar și stomacul. Apoi, chirurgul reconectează tractul digestiv și sistemul biliar.

Pancreatectomia distală. Această intervenție chirurgicală se face în mod obișnuit dacă cancerul este localizat în coada pancreasului. În această operație, chirurgul îndepărtează coada și corpul pancreasului, precum și splina.

Pancreatectomie totală. Dacă cancerul s-a răspândit în pancreas sau este localizat în mai multe zone din pancreas, poate fi necesară o pancreatectomie totală. O pancreatectomie totală este îndepărtarea întregului pancreas, a unei părți a intestinului subțire, a unei porțiuni din stomac, a căii biliare comune, a vezicii biliare și a splinei.

După operație, va trebui să stați în spital câteva zile și probabil va trebui să vă odihniți acasă aproximativ o lună. Echipa medicală va lucra îndeaproape cu dvs. la planul de recuperare, inclusiv oferind recomandări dietetice și nutriționale importante.

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale includ slăbiciune, oboseală și durere în primele câteva zile după procedură. Alte efecte secundare cauzate de îndepărtarea pancreasului includ dificultăți de digerare a alimentelor și diabet zaharat de la pierderea insulinei produse de pancreas. Înainte de operație, discutați cu echipa medicală despre posibilele efecte secundare ale intervenției chirurgicale specifice pe care o veți avea și despre modul în care acestea pot fi gestionate.

Radioterapia

Radioterapia este utilizarea de raze X cu energie ridicată sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Un medic specializat în administrarea de radioterapie pentru tratarea cancerului este numit radioterapeut. Cel mai frecvent tip de tratament cu radiații se numește radioterapie cu fascicul extern.

Radioterapia cu fascicul extern este tipul de radioterapie utilizată cel mai adesea pentru cancerul pancreatic. Un regim sau program de radioterapie constă, de obicei, dintr-un număr specific de tratamente administrate pe o perioadă stabilită de timp. Există diferite moduri în care radioterapia poate fi administrată:

Radioterapia convențională, radioterapie fracțională convențională sau standard. Este alcătuită din tratamente zilnice cu doze mai mici de radiații pe fracțiune sau zi. Se administrează în total 5 până la 6 săptămâni.

Radiații stereotactice ale corpului (SBRT) sau cuțit cibernetic. Acestea sunt tratamente mai scurte cu doze mai mari de radioterapie administrate în doar 5 zile. Acesta este un tip mai nou de radioterapie care poate oferi un tratament mai localizat în mai puține sesiuni de tratament. Nu se știe încă dacă această abordare funcționează la fel de bine ca radioterapia tradițională și este posibil să nu fie adecvată pentru fiecare persoană. Ar trebui administrat numai în centre specializate cu experiență și expertiză în utilizarea acestei tehnologii pentru cancerul pancreatic și identificarea pentru cine va funcționa cel mai bine.

Terapia cu fascicul de protoni (proton-terapia). Acesta este un tip de radioterapie cu raze externe care folosește mai degrabă protoni decât raze X. La energie ridicată, protonii pot distruge celulele canceroase. De asemenea, reduce cantitatea de țesut sănătos care primește radiații. Terapia cu fascicul de protoni poate fi administrată pentru o perioadă standard de timp sau pentru un timp mai scurt, cum ar fi SBRT. Nu se știe încă dacă funcționează mai bine decât radioterapia standard și este posibil să nu fie o opțiune pentru fiecare persoană. Ar trebui administrat în centrele de tratament care au experiența și abilitățile necesare pentru a utiliza acest tratament pentru cancerul pancreatic, care poate fi disponibil doar printr-un studiu clinic.

Pot fi oferite și alte tipuri de radioterapie. Există multe modalități diferite de administrare a radioterapiei, deci este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre abordarea planificată a acestora.

Adesea, chimioterapia (vezi mai jos) va fi administrată în același timp cu radioterapia, deoarece poate spori efectele radioterapiei, care se numește radio sensibilizare. Combinarea chimioterapiei și a radioterapiei poate ajuta ocazional să micșoreze suficient tumora, astfel încât să poată fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, chimioterapia administrată în același timp cu radioterapia trebuie adesea administrată la doze mai mici decât atunci când este administrată singură.

Radioterapia poate fi utilă pentru reducerea riscului ca cancerul pancreatic să se întoarcă sau să crească din nou în locația inițială. Dar rămâne multă incertitudine cu privire la cât de mult, dacă deloc, prelungește viața unei persoane.

Efectele secundare ale radioterapiei pot include oboseală, reacții cutanate ușoare, greață, tulburări de tranzit. Cele mai multe efecte secundare dispar imediat după terminarea tratamentului. Discutați cu medicul oncolog sau radioterapeutul despre ce vă puteți aștepta și despre cum vor fi gestionate efectele secundare.

Terapii folosind medicamente

Terapia sistemică este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. Acest tip de medicament este administrat prin fluxul sanguin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Terapiile sistemice sunt, în general, prescrise de un medic oncolog, un medic specializat în tratarea cancerului cu medicamente.

Modalitățile obișnuite de a face terapii sistemice includ un tub intravenos (IV) plasat într-o venă folosind un ac sau într-o pastilă sau capsulă care este înghițită (pe cale orală).

Chimioterapia este principalul tip de terapie sistemică utilizată pentru cancerul pancreatic. Cu toate acestea, terapia vizată și imunoterapia sunt folosite ocazional și sunt studiate ca tratamente potențiale.

Fiecare dintre aceste tipuri de terapii sunt discutate mai jos mai detaliat. O persoană poate primi doar 1 tip de terapie sistemică odată sau o combinație de terapii sistemice administrate în același timp. Acestea pot fi, de asemenea, administrate ca parte a unui plan de tratament care include intervenții chirurgicale și / sau radioterapie.

Medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului sunt în continuă evaluare. Discuția cu medicul dumneavoastră este adesea cel mai bun mod de a afla despre medicamentele prescrise pentru dvs., despre scopul lor și despre potențialele lor efecte secundare sau interacțiunile cu alte medicamente. De asemenea, este important să anunțați medicul dacă luați orice alte rețete sau medicamente fără prescripție medicală sau suplimente. Ierburile, suplimentele și alte medicamente pot interacționa cu medicamentele împotriva cancerului.

Chimioterapie

Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase, de obicei prin menținerea celulelor canceroase din creștere, divizare și producerea mai multor celule.

Un program de chimioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de cicluri administrate pe o perioadă de timp stabilită. De obicei, există o perioadă de odihnă între cicluri. Un pacient poate primi 1 medicament la un moment dat sau o combinație de medicamente diferite administrate în același timp. Următoarele medicamente sunt aprobate pentru cancerul pancreatic:

Capecitabină (Xeloda)

Erlotinib (Tarceva), un tip de terapie țintită (vezi mai jos)

Fluorouracil (5-FU)

Gemcitabină (Gemzar)

Irinotecan (Camptosar)

Leucovorin (Wellcovorin)

Nab-paclitaxel (Abraxane)

Irinotecan nanolipozomal (Onivyde)

Oxaliplatină (Eloxatină)

În general, există mai multe reacții adverse atunci când se utilizează împreună 2 sau mai multe medicamente. Tratamentele combinate sunt de obicei cele mai bune pentru persoanele care sunt capabile să-și desfășoare activitățile obișnuite din viața de zi cu zi fără ajutor.

Alegerea combinației de utilizat variază în funcție de centrul de cancer și depinde adesea de experiența oncologului cu medicamentele, precum și de diferitele efecte secundare și de starea generală de sănătate a pacientului. Pentru cancerul pancreatic, chimioterapia poate fi descrisă când și cum se administrează:

Chimioterapie de primă linie. Acesta este, în general, primul tratament utilizat pentru persoanele cu cancer pancreatic local avansat sau metastazat.

Chimioterapia de linia a doua. Când primul tratament nu funcționează sau nu mai funcționează pentru a controla creșterea cancerului, cancerul refractar. Uneori, tratamentul de primă linie nu funcționează deloc, ceea ce se numește rezistență primară. Sau, tratamentul poate funcționa bine o vreme și apoi nu mai este eficient mai târziu, ceea ce uneori se numește rezistență secundară sau dobândită. În aceste situații, pacienții pot beneficia de un tratament suplimentar cu diferite medicamente dacă starea generală de sănătate a pacientului este bună. Există cercetări semnificative în curs de desfășurare axate pe dezvoltarea altor tratamente noi pentru linia a doua, precum și a treia linie, tratament și nu numai.

Utilizare off-label. Aceasta se referă la administrarea unui medicament pentru o afecțiune care nu figurează pe eticheta sa. Aceasta înseamnă că nu se administrează pentru afecțiunile în care medicamentul este aprobat în mod specific. De asemenea, poate însemna că medicamentul este administrat diferit față de instrucțiunile de pe etichetă. Un exemplu în acest sens este dacă medicul dumneavoastră dorește să utilizeze un medicament aprobat numai pentru cancerul de sân pentru tratarea cancerului pancreatic. Utilizarea unui medicament în afara etichetei este recomandată numai atunci când există dovezi solide că medicamentul poate funcționa pentru o altă boală care nu este inclusă pe etichetă. Aceste dovezi pot include cercetări publicate anterior, rezultate promițătoare din cercetările în curs sau rezultate din testarea tumorilor moleculare care sugerează că medicamentul poate funcționa.

Efectele secundare ale chimioterapiei

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele pe care le primiți. În plus, nu toți pacienții au aceleași efecte secundare chiar și atunci când li se administrează același medicament. Efectele secundare, în general, pot include apetit slab, greață, vărsături, diaree, probleme gastro-intestinale, erupții cutanate, afte, căderea părului și oboseală. Persoanele care primesc chimioterapie sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea un nivel scăzut de celule albe din sânge, celule roșii din sânge și trombocite, ceea ce le conferă un risc mai mare de anemie, infecții și echimoze și sângerări ușoare.

Anumite medicamente utilizate în cancerul pancreatic sunt, de asemenea, legate de efecte secundare specifice. De exemplu, capecitabina poate provoca roșeață și disconfort pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor. Această afecțiune se numește sindrom mână-picior. Oxaliplatina poate provoca sensibilitate la frig și amorțeală și furnicături la nivelul degetelor și de la picioare, numită neuropatie periferică. Neuropatia periferică este, de asemenea, un efect secundar al nab-paclitaxelului. Acestea sunt exemple și este important să discutați în prealabil cu medicul dumneavoastră despre efectele secundare ale medicamentelor pentru cancer recomandate pentru dumneavoastră.

Cele mai multe efecte secundare dispar de obicei între tratamente și după încheierea tratamentelor, dar unele pot fi de durată mai lungă și se pot agrava pe măsură ce tratamentul continuă. Medicul dumneavoastră vă poate sugera modalități de ameliorare a acestor reacții adverse. Dacă efectele secundare sunt severe, medicul dumneavoastră poate reduce doza de chimioterapie sau poate întrerupe chimioterapia pentru o perioadă scurtă de timp.

Terapia țintită

Terapia țintită este un tratament care vizează genele specifice ale cancerului, proteinele sau mediul tisular care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase și limitează deteriorarea celulelor sănătoase.

Nu toate tumorile au aceleași ținte. Pentru a găsi cel mai eficient tratament, medicul dumneavoastră poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alți factori din tumoarea dumneavoastră. Acest lucru îi ajută pe medici să potrivească mai bine fiecare pacient cu cel mai eficient tratament ori de câte ori este posibil. În plus, studiile de cercetare continuă să afle mai multe despre țintele moleculare specifice și noile tratamente îndreptate către acestea.

Erlotinib (Tarceva) este aprobat pentru persoanele cu cancer pancreatic avansat în combinație cu medicamentul pentru chimioterapie gemcitabină. Erlotinib blochează efectul receptorului factorului de creștere epidermic (EGFR), o proteină care poate deveni anormală și poate ajuta cancerul să crească și să se răspândească. Efectele secundare includ o erupție pe piele similară cu acneea, diareea și oboseala.

Olaparib (Lynparza) este aprobat pentru persoanele cu cancer pancreatic metastatic asociat cu o mutație BRCA liniară (ereditară). Este destinat utilizării ca terapie de întreținere după ce un pacient a urmat chimioterapie pe bază de platină, cum ar fi oxaliplatina sau cisplatina, timp de cel puțin 16 săptămâni, fără dovezi de progresie a bolii.

Larotrectinib (Vitrakvi) este un tratament tumoral-agnostic care poate fi utilizat pentru orice tip de cancer care adăpostește o modificare genetică specifică numită fuziune NTRK (vezi Diagnosticul). Acest tip de modificare genetică se găsește într-o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, deși este rar. Este aprobat ca tratament pentru cancerul pancreatic care este metastatic sau local avansat și nu a răspuns la chimioterapie.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale unui anumit medicament și despre modul în care acestea pot fi gestionate.

Imunoterapia

Imunoterapia, numită și terapie biologică, este concepută pentru a stimula apărarea naturală a corpului pentru a combate cancerul. Folosește materiale fabricate fie de corp, fie într-un laborator pentru a îmbunătăți, viza sau restabili funcția sistemului imunitar.

Inhibitorii punctelor de control imuni, care includ anticorpi anti-PD-1 precum pembrolizumab (Keytruda) și dostarlimab (Jemperli), sunt o opțiune pentru tratarea cancerelor pancreatice cu instabilitate ridicată a microsateliților (MSI-H) sau cu deficiență de reparare a nepotrivirii (dMMR) Diagnostic). Aproximativ 1% până la 1,5% din cancerele pancreatice sunt asociate cu MSI-H ridicat.

Diferite tipuri de imunoterapie pot provoca efecte secundare diferite. Reacțiile adverse frecvente includ reacții cutanate, simptome asemănătoare gripei, diaree și modificări ale greutății. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele efecte secundare ale imunoterapiei recomandate pentru dumneavoastră.

Efectele fizice, emoționale și sociale ale cancerului

Cancerul și tratamentul acestuia provoacă simptome fizice și efecte secundare, precum și efecte emoționale, sociale și financiare. Gestionarea tuturor acestor efecte se numește îngrijire paliativă sau îngrijire de susținere. Este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră, care este inclusă împreună cu tratamentele menite să încetinească, să oprească sau să elimine cancerul.

Îngrijirea paliativă se concentrează pe îmbunătățirea sentimentului în timpul tratamentului prin gestionarea simptomelor și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora cu alte nevoi non-medicale. Orice persoană, indiferent de vârstă sau tip și stadiu de cancer, poate primi acest tip de îngrijire. Și de multe ori funcționează cel mai bine atunci când este început imediat după un diagnostic de cancer. Persoanele care primesc îngrijiri paliative împreună cu tratamentul pentru cancer au adesea simptome mai puțin severe, o calitate mai bună a vieții și declară că sunt mai mulțumiți de tratament.

Tratamentele și îngrijirile paliative variază foarte mult și includ adesea medicamente, modificări nutriționale, tehnici de relaxare, sprijin emoțional și spiritual și alte terapii. De asemenea, puteți primi tratamente paliative similare cu cele menite să scape de cancer, cum ar fi chimioterapia, intervenția chirurgicală sau radioterapia. Îngrijirea paliativă nu trebuie confundată cu îngrijirea hospice, care este utilizată atunci când un tratament nu este probabil sau când oamenii se află în ultimele luni de viață.

Înainte de începerea tratamentului, discutați cu medicul dumneavoastră despre obiectivele fiecărui tratament din planul de tratament. De asemenea, ar trebui să vorbiți despre posibilele efecte secundare ale planului de tratament specific și despre opțiunile de îngrijire paliativă.

În timpul tratamentului, echipa de îngrijire vă poate cere să răspundeți la întrebări despre simptomele și efectele secundare și să descrieți fiecare problemă. Asigurați-vă că informați echipa medicală dacă aveți o problemă. Acest lucru ajută echipa de îngrijire să trateze orice simptome și efecte secundare cât mai repede posibil. De asemenea, poate ajuta la prevenirea unor probleme mai grave în viitor.

Îngrijirea de susținere a persoanelor cu cancer pancreatic poate include:

Chimioterapie paliativă. Orice regim de chimioterapie discutat mai sus poate ajuta la ameliorarea simptomelor cancerului pancreatic, cum ar fi diminuarea durerii, îmbunătățirea energiei și apetitului pacientului și oprirea sau încetinirea pierderii în greutate. Această abordare este utilizată atunci când cancerul s-a răspândit și nu poate fi vindecat, dar simptomele cancerului pot fi îmbunătățite prin chimioterapie. Atunci când luați decizii cu privire la chimioterapia paliativă, este important ca dvs. și medicul dumneavoastră să cântăriți beneficiile cu posibilele efecte secundare și să luați în considerare modul în care fiecare tratament vă poate afecta calitatea vieții.

Ameliorarea căilor biliare sau a blocajului intestinului subțire. Dacă tumora blochează căile biliare comune sau intestinul subțire, plasarea unui tub mic numit stent poate ajuta la menținerea zonei blocate deschise. Această procedură poate fi efectuată utilizând abordări nechirurgicale, cum ar fi ERCP, PTC sau endoscopie. Un stent poate fi fie din plastic, fie din metal. Tipul utilizat depinde de disponibilitate, acoperirea / costul asigurării, durata de viață așteptată a unei persoane și dacă cancerul va fi în cele din urmă eliminat prin intervenție chirurgicală. În general, stent-urile din plastic sunt mai puțin costisitoare și sunt mai ușor de inserat și îndepărtat. Cu toate acestea, acestea trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, sunt asociate cu mai multe infecții și sunt mai susceptibile de a se deplasa din loc. Stenturile sunt de obicei plasate în interiorul corpului, dar uneori, un tub poate fi necesar să fie plasat printr-o gaură în pielea abdomenului pentru a scurge lichidul, cum ar fi bila. Aceasta se numește drenaj percutanat. Uneori, un pacient poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a crea un bypass, chiar dacă tumora în sine nu poate fi complet îndepărtată.

Îmbunătățirea digestiei și a apetitului. O dietă specială, medicamente și enzime special prescrise pot ajuta o persoană să digere mai bine alimentele dacă pancreasul nu funcționează bine sau a fost eliminat parțial sau în totalitate. Întâlnirea cu un dietetician / nutriționist este recomandată pentru majoritatea pacienților, în special pentru cei care slăbesc și au un apetit slab din cauza bolii.

Controlul diabetului. Insulina va fi de obicei recomandată dacă o persoană dezvoltă diabet zaharat din cauza pierderii de insulină produsă de pancreas, care este mai frecventă după o pancreatectomie totală.

Ameliorarea durerii și a altor efecte secundare. Medicamentele asemănătoare morfinei numite analgezice opioide sunt adesea necesare pentru a ajuta la reducerea durerii. De asemenea, pot fi utilizate tipuri speciale de blocaje nervoase efectuate de specialiști în durere. Un tip de bloc nervos este blocul plexului celiac, care ajută la ameliorarea durerilor abdominale sau de spate. În timpul unui blocaj nervos, nervii sunt injectați fie cu un anestezic pentru a opri durerea pentru o perioadă scurtă de timp, fie cu un medicament care distruge nervii și poate ameliora durerea pentru o perioadă mai lungă de timp. Un bloc nervos poate fi efectuat fie percutanat (prin piele), fie cu o ultrasunete endoscopică. În funcție de locul în care se află tumora, radioterapia poate fi uneori utilizată pentru ameliorarea durerii.

Asistența de susținere recomandată poate include, de asemenea, terapii complementare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca orice terapii complementare pentru a vă asigura că acestea nu interferează cu celelalte tratamente pentru cancer.

Îngrijirea paliativă și de susținere nu se limitează la gestionarea simptomelor fizice ale pacientului. Există, de asemenea, probleme emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia, și probleme psihologice pe care mulți pacienți le experimentează și care pot fi gestionate cu ajutor și sprijin profesional. Un profesionist poate ajuta la dezvoltarea abilităților de a face față și la dificultatea generală de a face față cancerului. Cancerul afectează, de asemenea, îngrijitorii și cei dragi și sunt încurajați să caute și sprijin.

Opțiuni de tratament în funcție de stadiul cancerului pancreatic

Pot fi recomandate diferite tratamente pentru fiecare etapă a cancerului pancreatic. Medicul dumneavoastră vă va recomanda un plan de tratament specific pe baza stadiului cancerului și a altor factori. Descrieri detaliate ale fiecărui tip de tratament sunt furnizate mai devreme în această pagină. Studiile clinice pot fi, de asemenea, o opțiune de tratament pentru fiecare etapă.

Mai jos sunt câteva dintre posibilele tratamente bazate pe stadiul cancerului. Informațiile de mai jos se bazează pe liniile directoare ASCO pentru tratamentul cancerului pancreatic. Planul dvs. de îngrijire poate include, de asemenea, tratamentul simptomelor și efectelor secundare, o parte importantă a îngrijirii cancerului pancreatic. De asemenea, pacienții cu orice stadiu de cancer pancreatic sunt încurajați să ia în considerare studiile clinice ca opțiune de tratament. Discutați cu medicul dumneavoastră despre toate opțiunile de tratament. Medicul dumneavoastră va avea cele mai bune informații despre planul de tratament care vi se recomandă.

Cancer pancreatic cu potențial vindecabil (numit și cancer pancreatic rezecabil și rezecabil la limită)

Intervenție chirurgicală

Îndepărtarea tumorii și a ganglionilor limfatici din apropiere dacă nu există semne că boala a crescut dincolo de pancreas sau s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Tratament înainte de operație, numit și terapie neoadjuvantă sau terapie preoperatorie

Chimioterapia, cu sau fără radioterapie, este utilizată în mod regulat la pacienții cu cancer pancreatic rezecabil la limită. Se face pentru a încerca să micșoreze tumora și să crească șansa ca chirurgul să poată îndepărta tumora cu margini clare. Chiar și pentru persoanele cu cancer pancreatic rezecabil, este recomandată uneori și terapia neoadjuvantă.

Tratament după operație, numit și terapie adjuvantă sau terapie post-operatorie

Chimioterapia adjuvantă începe de obicei în decurs de 4 până la 12 săptămâni după operație, în funcție de cât de repede se recuperează un pacient. Se administrează de obicei pentru un total de 6 luni. Tipul de chimioterapie combinată administrat este de obicei FOLFIRINOX (5-FU, leucovorină, irinotecan și oxaliplatină) pentru acei pacienți care și-au revenit bine după operație și sunt suficient de sănătoși pentru o combinație multidrog. Opțiunea alternativă este gemcitabina, fie ca un singur medicament, fie în combinație cu un al doilea medicament numit capecitabină. Combinațiile multidrog s-au dovedit a fi mai eficiente decât doar gemcitabina în monoterapie, dar sunt asociate cu mai multe efecte secundare, inclusiv diaree, oboseală, neuropatie, niveluri scăzute de celule albe din sânge și sindromul mână-picior. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune opțiuni de chimioterapie pentru dvs.

Rolul radioterapiei după operație rămâne controversat. Opțiunea de utilizare a radioterapiei după operație depinde de situația fiecărui pacient. De exemplu, poate fi o opțiune atunci când nu au existat margini clare după operație.

Pentru pacienții care au primit tratament înainte de operație, necesitatea unui tratament suplimentar după operație depinde de situația fiecărui pacient și de starea generală de sănătate.

Cancer pancreatic local avansat

Terapia de prima linie

Chimioterapia cu o combinație de medicamente poate fi o opțiune în funcție de situația fiecărui pacient și de starea generală de sănătate (consultați opțiunile enumerate la „Cancerul pancreatic metastatic” de mai jos).

Radioterapia poate fi, de asemenea, o opțiune. Se utilizează cel mai adesea după chimioterapie atunci când cancerul nu s-a răspândit dincolo de pancreas. Alegerea tipului de radioterapie utilizat, cum ar fi fasciculul extern standard sau SBRT (a se vedea „Radioterapia” de mai sus), depinde de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea și localizarea tumorii.

Terapia de linia a doua

Dacă boala se agravează în timpul sau după tratamentul de primă linie, opțiunile pot include încercarea chimioterapiei diferite. Sau poate fi posibilă utilizarea radioterapiei dacă tumora nu s-a răspândit dincolo de pancreas și nu ați primit-o deja.

Studii clinice

Dacă opțiunile standard de tratament nu funcționează, vă recomandăm să luați în considerare un studiu clinic. Discutați cu medicul dumneavoastră despre studiile clinice care vă pot fi deschise.

Cancer pancreatic metastatic (actualizat 08/2020)

Dacă cancerul se răspândește într-o altă parte a corpului de unde a început, medicii îl numesc cancer metastatic. Dacă se întâmplă acest lucru, este o idee bună să discutați cu medicii care au experiență în tratarea acestuia. Medicii pot avea opinii diferite despre cel mai bun plan de tratament standard. Studiile clinice ar putea fi, de asemenea, o opțiune, așa că discutați cu medicul dumneavoastră despre studiile clinice pentru care ați putea fi eligibil.

Planul dumneavoastră de tratament poate include o combinație a tratamentelor discutate mai sus. Opțiunile de tratament pentru pacienții cu cancer pancreatic metastatic depind în mare măsură de starea generală de sănătate a pacientului, de preferințele și de sistemul de sprijin. Persoanele cu cancer pancreatic metastatic ar trebui tratate de o echipă multidisciplinară.

În funcție de factori, inclusiv preferințele, caracteristicile și profilul de comorbiditate, opțiunile de primă linie includ:

Chimioterapie cu o combinație de fluorouracil, leucovorină, irinotecan și oxaliplatină, numită FOLFIRINOX.

Gemcitabină plus nab-paclitaxel.

Gemcitabina de la sine pentru pacienții care nu sunt suficient de sănătoși pentru cele 2 combinații mai agresive de mai sus.

Ocazional, poate fi utilizată o altă combinație pe bază de gemcitabină sau pe bază de fluorouracil, cum ar fi gemcitabină plus cisplatină, gemcitabină plus capecitabină sau FOLFOX.

Opțiunile din a doua linie includ cele enumerate mai jos. Acestea sunt, în general, atunci când boala se agravează sau pacienții au prezentat reacții adverse severe în timpul terapiei de primă linie.

Fluorouracil singur sau combinat cu nanolipozomal irinotecan, irinotecan sau oxaliplatină poate fi recomandat pe baza stării generale de sănătate a pacientului și a luării deciziilor comune.

Se poate oferi gemcitabină singură sau în combinație cu nab-paclitaxel.

Pembrolizumab este recomandat atunci când cancerul are o instabilitate ridicată a microsateliților (MSI-ridicat) sau un deficit de reparare a nepotrivirii (dMMR). Este important să rețineți că doar aproximativ 1% dintre persoanele cu cancer pancreatic au boală MSI-ridicată.

Larotrectinib (Vitrakvi) sau entrectinib (Rozlytrek) sunt recomandate pentru orice cancer cu fuziune NTRK. Fuziunile NTRK sunt foarte rare în cancerul pancreatic.

Pacienții care au o mutație BRCA1 sau BRCA2 moștenită și care au primit chimioterapie de primă linie pe bază de platină care a oprit creșterea sau răspândirea cancerului timp de 16 săptămâni sau mai mult pot continua tratamentul cu chimioterapie sau pot primi terapie de întreținere cu olaparib (Lynparza) terapie. Terapia de întreținere este tratamentul cu scopul de a menține cancerul în remisie și este o opțiune după luarea deciziilor comune între pacient și medic.

Terapia de întreținere poate fi, de asemenea, o opțiune pentru pacienții a căror boală nu a progresat la tratamentul de primă linie, dar care, din cauza efectelor secundare, nu mai pot continua tratamentul lor inițial. Singura terapie de întreținere aprobată este olaparib (Lynparza), care este benefic la persoanele care au cancer pancreatic metastatic asociat cu o mutație BRCA liniară (ereditară) după chimioterapie de primă linie pe bază de platină. Pentru alți pacienți, terapia de întreținere ar putea însemna simplificarea regimului inițial de chimioterapie. De exemplu, ar putea fi simplificat de la gemcitabină / nab-paclitaxel la gemcitabină singură sau de la FOLFIRINOX la FOLFOX, FOLFIRI sau capecitabină.

Îngrijirea de susținere sau paliativă va fi, de asemenea, importantă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare. Discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil despre simptomele pe care le întâmpinați, despre bunăstarea mentală și despre sprijinul social pe care îl aveți la dispoziție. Va fi oferit tratament pentru ameliorarea oricărei dureri legate de cancer sau a altor simptome.

Pentru majoritatea oamenilor, diagnosticul de cancer metastatic este foarte stresant și dificil. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați despre ce vă simțiți cu medicii. De asemenea, poate fi util să discutați cu alți pacienți, inclusiv prin intermediul unui grup de sprijin.

Remisiunea și șansa reapariției

O remisiune este atunci când cancerul nu poate fi detectat în organism și nu există simptome. Acest lucru poate fi, de asemenea, numit „nicio dovadă de boală” sau NED.

O remisiune poate fi temporară sau permanentă. Această incertitudine determină mulți oameni să se îngrijoreze că cancerul va reveni. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea revenirii cancerului. Înțelegerea riscului de recurență și a opțiunilor de tratament vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătiți dacă cancerul revine.

Dacă cancerul revine după tratamentul inițial, se numește cancer recurent. Cancerul pancreatic poate reveni în sau aproape de pancreas (numit recurență locală sau regională) sau în alte părți ale corpului (recurență la distanță, care este similară cu boala metastatică).

Când se întâmplă acest lucru, va începe din nou un nou ciclu de testare diagnostic pentru a afla cât mai mult posibil despre amploarea și localizarea recurenței. După efectuarea acestei testări, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți vorbi despre opțiunile de tratament. Tratamentul cancerului pancreatic recurent este similar tratamentelor descrise mai sus și implică de obicei chimioterapie. Radioterapia sau intervenția chirurgicală pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ameliora simptomele. Medicul dumneavoastră vă poate sugera studii clinice care studiază noi modalități de a trata acest tip de cancer recurent. Indiferent de planul de tratament pe care îl alegeți, îngrijirea paliativă va fi importantă pentru ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare.

Persoanele cu cancer recurent experimentează adesea emoții precum neîncrederea sau frica. Sunteți încurajați să discutați cu medicul curant despre aceste sentimente și să întrebați despre serviciile de asistență pentru a vă ajuta să faceți față.

Dacă tratamentul pentru cancer pancreatic nu funcționează

Recuperarea după cancer nu este întotdeauna posibilă. Dacă cancerul nu poate fi vindecat sau controlat, boala poate fi numită avansată sau terminală.

Acest diagnostic este stresant și, pentru mulți oameni, cancerul avansat este dificil de discutat. Cu toate acestea, este important să purtați conversații deschise și oneste cu medicul oncolog, familia și prietenii pentru a vă exprima sentimentele, preferințele și preocupările. Oncologul și psihologul are abilități, experiență și cunoștințe speciale pentru a sprijini pacienții și familiile lor și este acolo pentru a vă ajuta. Este extrem de important să vă asigurați că o persoană este confortabilă din punct de vedere fizic, fără dureri și susținută emoțional.

Persoanele care au cancer avansat și despre care se așteaptă să trăiască mai puțin de 6 luni ar putea dori să ia în considerare îngrijirea hospice. Îngrijirea din spitale este concepută pentru a oferi cea mai bună calitate a vieții pentru persoanele care se apropie de sfârșitul vieții. Dumneavoastră și familia dvs. sunteți încurajați să discutați cu oncologul despre opțiunile de îngrijire a ospiciului, care includ îngrijirea la domiciliu, un centru special de hospice sau alte locații de îngrijire a sănătății. Îngrijirea medicală și echipamentele speciale pot face ca șederea acasă să fie o opțiune viabilă pentru multe familii. Aflați mai multe despre planificarea avansată a îngrijirii cancerului.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

New Report

Close